Antrykot z kurczaka po francusku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Antrykot z kurczaka po francusku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
291 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

51 osób wydrukowało

Pobierz pdf

155 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

8 sztuk

1 opakowanie

2 sztuki

2 łyżki

1 pęczek

2 sztuki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso oczyść, umyj i osusz. Powinno być bez kości, ale z skórą.

Antrykot z kurczaka po francusku    - Krok 1

Krok 2

W misce połącz białe wino z oliwą, musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym tymiankiem i przyprawą Knorr.

Antrykot z kurczaka po francusku    - Krok 2

Krok 3

Przełóż do marynaty mięso i pozostaw co najmniej na 2 godziny.

Antrykot z kurczaka po francusku    - Krok 3

Krok 4

Kurczaka grilluj około 10 minut od strony skóry, aby była chrupiąca oraz 6-8 minut z drugiej strony. Podawaj z zieloną fasolką.

Antrykot z kurczaka po francusku    - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Antrykot z kurczaka po francusku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Antrykot z kurczaka po francusku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Antrykot z kurczaka po francusku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Antrykot z kurczaka po francusku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Antrykot z kurczaka po francusku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Antrykot z kurczaka po francusku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Antrykot z kurczaka po francusku    - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Antrykot z kurczaka po francusku    - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Antrykot z kurczaka po francusku   Antrykot z kurczaka po francusku

Soczyste kawałki mięsa w aromatycznej kompozycji tymianku, musztardy i białego wina zawładną twoim podniebieniem! Antrykot z kurczaka po francusku to wykwintny przepis na popularne mięso, którym urozmaicisz swoje codzienne menu. Aby je przygotować, w pierwszej kolejności dokładnie oczyść mięso. Z porcji kurczaka usuń kości i wszelkie chrząstki, w taki sposób, aby powstał płaski kawałek mięsa ze skórą na wierzchu. Po grillowaniu, na kurczaku powstanie z niej pyszna i chrupiąca warstwa. Gdy antrykot będzie gotowy, czas na kolejny krok, a więc przygotowanie marynaty rodem z kuchni francuskiej. Zmieszaj ze sobą oliwę z oliwek, odrobinę białego wina oraz ząbki czosnku. Powstanie niezwykle aromatyczna mieszanka, którą dodatkowo wzmocni posiekany tymianek i ostra musztarda sarepska. Po dwóch godzinach spędzonych w tak przyrządzonej marynacie, kurczak jest gotowy do grillowania. Z jednej strony soczyste, z drugiej – kusząco chrupiące kawałki mięsa idealnie smakują z zieloną fasolką.