
Składniki
8 sztuk
1 opakowanie
2 sztuki
2 łyżki
1 pęczek
2 sztuki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść, umyj i osusz. Powinno być bez kości, ale z skórą.

Krok 2
W misce połącz białe wino z oliwą, musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym tymiankiem i przyprawą Knorr.

Krok 3
Przełóż do marynaty mięso i pozostaw co najmniej na 2 godziny.

Krok 4
Kurczaka grilluj około 10 minut od strony skóry, aby była chrupiąca oraz 6-8 minut z drugiej strony. Podawaj z zieloną fasolką.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Antrykot z kurczaka po francusku
Soczyste kawałki mięsa w aromatycznej kompozycji tymianku, musztardy i białego wina zawładną twoim podniebieniem! Antrykot z kurczaka po francusku to wykwintny przepis na popularne mięso, którym urozmaicisz swoje codzienne menu. Aby je przygotować, w pierwszej kolejności dokładnie oczyść mięso. Z porcji kurczaka usuń kości i wszelkie chrząstki, w taki sposób, aby powstał płaski kawałek mięsa ze skórą na wierzchu. Po grillowaniu, na kurczaku powstanie z niej pyszna i chrupiąca warstwa. Gdy antrykot będzie gotowy, czas na kolejny krok, a więc przygotowanie marynaty rodem z kuchni francuskiej. Zmieszaj ze sobą oliwę z oliwek, odrobinę białego wina oraz ząbki czosnku. Powstanie niezwykle aromatyczna mieszanka, którą dodatkowo wzmocni posiekany tymianek i ostra musztarda sarepska. Po dwóch godzinach spędzonych w tak przyrządzonej marynacie, kurczak jest gotowy do grillowania. Z jednej strony soczyste, z drugiej – kusząco chrupiące kawałki mięsa idealnie smakują z zieloną fasolką.