
Składniki
8 sztuk
1 opakowanie
2 sztuki
2 łyżki
1 pęczek
2 sztuki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso oczyść, umyj i osusz. Powinno być bez kości, ale z skórą.

Krok 2
W misce połącz białe wino z oliwą, musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym tymiankiem i przyprawą Knorr.

Krok 3
Przełóż do marynaty mięso i pozostaw co najmniej na 2 godziny.

Krok 4
Kurczaka grilluj około 10 minut od strony skóry, aby była chrupiąca oraz 6-8 minut z drugiej strony. Podawaj z zieloną fasolką.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Antrykot z kurczaka po francusku
Soczyste kawałki mięsa w aromatycznej kompozycji tymianku, musztardy i białego wina zawładną twoim podniebieniem! Antrykot z kurczaka po francusku to wykwintny przepis na popularne mięso, którym urozmaicisz swoje codzienne menu. Aby je przygotować, w pierwszej kolejności dokładnie oczyść mięso. Z porcji kurczaka usuń kości i wszelkie chrząstki, w taki sposób, aby powstał płaski kawałek mięsa ze skórą na wierzchu. Po grillowaniu, na kurczaku powstanie z niej pyszna i chrupiąca warstwa. Gdy antrykot będzie gotowy, czas na kolejny krok, a więc przygotowanie marynaty rodem z kuchni francuskiej. Zmieszaj ze sobą oliwę z oliwek, odrobinę białego wina oraz ząbki czosnku. Powstanie niezwykle aromatyczna mieszanka, którą dodatkowo wzmocni posiekany tymianek i ostra musztarda sarepska. Po dwóch godzinach spędzonych w tak przyrządzonej marynacie, kurczak jest gotowy do grillowania. Z jednej strony soczyste, z drugiej – kusząco chrupiące kawałki mięsa idealnie smakują z zieloną fasolką.