Dip z suszonych pomidorów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dip z suszonych pomidorów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

17

130 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

388 osób wydrukowało

Pobierz pdf

561 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suszone pomidory, czosnek, kapary, bazylie i chilli drobno posiekaj. Połącz z majonezem Hellmann's i serkiem Philadelphia, dopraw do smaku sokiem z cytryny.

Dip z suszonych pomidorów - Krok 1
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowany dip jest idealny do drobiu, ryb czy wieprzowiny. Podana ilość wystarczy do zamarynowania ok. 1 kg mięsa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip z suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip z suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip z suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip z suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip z suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip z suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip z suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip z suszonych pomidorówDip z suszonych pomidorów

Suszone pomidory nie tylko nie tracą swoich właściwości podczas procesu przygotowywania, ale dodatkowo zyskują intensywny smak i aromat. Ich najlepszy rodzaj to te, które suszone są na słońcu i zalewane oliwą z oliwek. Wybierz jedną z dostępnych wersji, np. w oliwie z dodatkiem czosnku lub pikantniejszych przypraw. Aby dip uzyskał intensywniejszy smak, dodaj do niego kapary. W zależności od tego, jak wyraziste potrawy lubisz, wsyp także odpowiednią ilość papryczki chili i czosnku (pamiętaj jednak, że składniki te znacznie zyskają na intensywności po odstawieniu dipu na jakiś czas). Składnikiem, który idealnie pasuje do suszonych pomidorów, jest bazylia – przed dodaniem posiekaj jej świeże listki, dzięki czemu uwolnisz ich aromat i wzmocnisz smak. Całość uzyska gładką konsystencję dzięki dodatkowi majonezu i serka. Gotowy dip dopraw sokiem z cytryny i podawaj ze słonymi krakersami, świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki, jajkami na twardo, chrupiącą bagietką lub ciemnym chlebem. Życzymy smacznego.