Dip z suszonych pomidorów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Dip z suszonych pomidorów

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

134 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

394 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

612 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

100 gramów

1 sztuka

100 gramów

1 opakowanie

1 łyżka

1 pęczek

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suszone pomidory, czosnek, kapary, bazylie i chilli drobno posiekaj. Połącz z majonezem Hellmann's i serkiem Philadelphia, dopraw do smaku sokiem z cytryny.

Dip z suszonych pomidorów - Krok 1
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowany dip jest idealny do drobiu, ryb czy wieprzowiny. Podana ilość wystarczy do zamarynowania ok. 1 kg mięsa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip z suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip z suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip z suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip z suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip z suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip z suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip z suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dip z suszonych pomidorów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip z suszonych pomidorówDip z suszonych pomidorów

Suszone pomidory nie tylko nie tracą swoich właściwości podczas procesu przygotowywania, ale dodatkowo zyskują intensywny smak i aromat. Ich najlepszy rodzaj to te, które suszone są na słońcu i zalewane oliwą z oliwek. Wybierz jedną z dostępnych wersji, np. w oliwie z dodatkiem czosnku lub pikantniejszych przypraw. Aby dip uzyskał intensywniejszy smak, dodaj do niego kapary. W zależności od tego, jak wyraziste potrawy lubisz, wsyp także odpowiednią ilość papryczki chili i czosnku (pamiętaj jednak, że składniki te znacznie zyskają na intensywności po odstawieniu dipu na jakiś czas). Składnikiem, który idealnie pasuje do suszonych pomidorów, jest bazylia – przed dodaniem posiekaj jej świeże listki, dzięki czemu uwolnisz ich aromat i wzmocnisz smak. Całość uzyska gładką konsystencję dzięki dodatkowi majonezu i serka. Gotowy dip dopraw sokiem z cytryny i podawaj ze słonymi krakersami, świeżymi warzywami pokrojonymi w słupki, jajkami na twardo, chrupiącą bagietką lub ciemnym chlebem. Życzymy smacznego.