Sosy do mięs na ciepło
Czym różni się sos od dipu? Dipy serwuje się wyłącznie na zimno, sosy zaś różnie – zarówno na zimno, jak i na gorąco. Dipy są bardzo gęste, podawane zazwyczaj w osobnych miseczkach. Sosami z kolei często polewa się potrawę. Dlatego do mięs na ciepło najlepiej zrobić sos. Co przygotować oprócz klasycznego pieczeniowego czy pieczarkowego? Wypróbuj sos śliwkowy. Jego bazę stanowią powidła i śliwki suszone. Ich słodycz podkreśli zatem doskonale smak mięsa, zarówno drobiowego, jak i wołowego czy wieprzowego. Delikatny będzie też ciemny sos z zielonego pieprzu. Zielony pieprz to najłagodniejsza odmiana tej przyprawy, nie bój się więc, że sos będzie zbyt ostry. Dodaj do niego słodkiej śmietany, która nie zwarzy się podczas gotowania. Ten sos doskonale sprawdzi się do wszelkich mięs smażonych. Do potraw grillowanych, które podaje się gorące, warto zrobić sos tzatziki do grilla, który serwuje się na zimno. To dobra alternatywa dla popularnej musztardy czy sosu czosnkowego. Przygotowując go, mocno odciśnij wodę z ogórków, tak, by sos pozostał gęsty.
Sosy i dipy do mięs na zimno
Smak wędlin czy pieczonego kurczaka podawanego na zimno także podkreślisz różnorodnymi dodatkami, w tym sosami i dipami. Sos chrzanowy bardzo dobrze skomponuje się z pieczonym schabem oraz wędzoną szynką. Podaj go do tzw. „zimnej płyty” albo doprawiaj nim kanapki do pracy lub szkoły. Do deski wędlin pasuje także sos szpinakowy. Robi się go z twarożku oraz majonezu. Podaj go w roladkach z plasterków szynki lub udekoruj nim koreczki z kabanosów. Sos majonezowo-cebulowy przygotuj natomiast do sztuki mięsa na zimno. Dobrym sposobem na podanie zimnego mięsa są też sataje, czyli azjatyckie szaszłyki z kurczaka. Doskonale będzie pasował do nich dip z mango. Użyj do niego świeżego imbiru, a jego lekko cytrusowy posmak doskonale wzbogaci smak całości. Świetnie podkreśli także smak innych białych mięs i ryb. Pamiętaj, by serwować go w wersji mocno schłodzonej – wtedy jest najsmaczniejszy.
Sosy i dipy do warzyw
Przygotowując grilla, nie zapomnij o sosach i dipach odpowiednich do warzyw, np. o czosnkowym dipie do pieczonych ziemniaków. Dodaj go także do pieczonej marchewki lub selera, a całość dopraw do smaku pieprzem. Do dań kuchni południowej sprawdzi się za to sos oliwkowy z kaparami, szczypiorkiem i oliwą. Żeby urozmaicić jego wygląd, użyj zarówno oliwek czarnych, jak i zielonych. Podaj go do grillowanych bakłażanów, cukinii i papryki. Do frytek pasować będzie natomiast sos aioli. To śródziemnomorska odmiana sosu czosnkowego, przygotowywana z majonezu, czosnku, cytryny i oliwy. Proporcje dowolnie zmieniaj, by uzyskać ostrość taką, jaka będzie Ci odpowiadała.
Sosy i dipy do przekąsek
Dzięki sosom i dipom nawet pokrojona w słupki marchewka czy seler naciowy nabiorą zupełnie innego smaku. Do wszelkich surowych warzyw doskonale nadawać się będzie dip ziołowy. Dodaj do niego bazylię, tymianek, oregano i pietruszkę, a jeśli lubisz, także inne świeże zioła. Tak przygotowany dip sprawdzi się również jako uzupełnienie warzyw z grilla. Jeśli lubisz popularne i uniwersalne przekąski, zrób jajka z klasycznym sosem tatarskim. Pokrój drobno marynowane grzybki i korniszony, dodaj ugotowane jajka i połącz z majonezem. Sos tatarski to doskonały dodatek również do pasztetów. Udekoruj nim np. małe kanapki i tarteletki. Spróbuj go także w wersji sosu tatarskiego z rodzynkami. Do wszelkich grzanek, krakersów czy włoskich paluszków grissini zrób natomiast kremowy sos paprykowy. Świetny będzie szczególnie jako dodatek do nachosów, zamiast salsy lub sosu serowego.
Sosy i dipy to dodatki bardzo uniwersalne. Przedstawione powyżej sposoby ich podania to jedynie propozycje – zmieniaj je dowolnie, a składy modyfikuj wedle uznania. Używaj ich także do tostów, kanapek, hamburgerów i tortilli. Rozsmakuj się w sosach i dipach, które pokreślą smak niejednej potrawy.