Sos chrzanowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos chrzanowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

26

heart
298 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

721 osób wydrukowało

Pobierz pdf

767 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

30 dekagramów

1 szczypta

0.5 szklanki

10 dekagramów

1 sztuka

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Połącz majonez, śmietanę i chrzan.

Sos chrzanowy - Krok 1

Krok 2

Dodaj koperek i dopraw do smaku.

Sos chrzanowy - Krok 2

Krok 3

Dodaj sok z cytryny. Podawaj do jaj, ryb, warzyw.

Sos chrzanowy - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • Kamil i oliwier Szymanski

    Kamil i oliwier Szymanski , 01.04.2016

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos chrzanowySos chrzanowy

Sos chrzanowy jest wyrazisty i uniwersalny. Wspaniale komponuje się z różnymi daniami, np. możesz serwować go z pieczonym schabem, podsmażanym kurczakiem lub mięsem mielonym. Doskonale będzie pasował także do różnorodnie przyrządzonych ryb – wypróbuj wariantu z panierowanymi filetami lub paluszkami rybnymi. Jako dodatek świetnie podkreśli smak różnych przystawek lub sałatek – polej nim kompozycję ze świeżych pomidorów, ogórków i papryki lub ugotowane na twardo jajka. Przyrządzenie sosu chrzanowego jest naprawdę proste i zajmuje tylko kilka chwil. Potrzebujesz przede wszystkim tartego chrzanu. Należy go połączyć z majonezem i śmietaną. Opcjonalnie zastąp ją jogurtem naturalnym. Zadbaj o odpowiednią gęstość sosu, rozcieńczając go intensywnym bulionem warzywnym lub mieszanką przypraw ugotowaną w wodzie. Sprawdzi się m.in. suszona włoszczyzna, pieprz i aromatyczne zioła włoskie. Przed podaniem dodaj do niego sporą ilość posiekanego koperku. Dodatkowo podkreśl jego smak sokiem z cytryny. Zainspiruj się i przygotuj sos chrzanowy.