Sos chrzanowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

252 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

588 osób wydrukowało

Pobierz pdf

516 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 szklanki

10 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj dwie łyżki wody z Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr, pozostaw do wystudzenia.

Sos chrzanowy - Krok 1

Krok 2

Połącz go z majonezem, śmietaną i chrzanem.

Sos chrzanowy - Krok 2

Krok 3

Dodaj koperek i dopraw do smaku.

Sos chrzanowy - Krok 3

Krok 4

Dodaj sok z cytryny. Podawaj do jaj, ryb, warzyw.

Sos chrzanowy - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Kamil i oliwier Szymanski

    Kamil i oliwier Szymanski

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos chrzanowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sos chrzanowySos chrzanowy

Sos chrzanowy jest wyrazisty i uniwersalny. Wspaniale komponuje się z różnymi daniami, np. możesz serwować go z pieczonym schabem, podsmażanym kurczakiem lub mięsem mielonym. Doskonale będzie pasował także do różnorodnie przyrządzonych ryb – wypróbuj wariantu z panierowanymi filetami lub paluszkami rybnymi. Jako dodatek świetnie podkreśli smak różnych przystawek lub sałatek – polej nim kompozycję ze świeżych pomidorów, ogórków i papryki lub ugotowane na twardo jajka. Przyrządzenie sosu chrzanowego jest naprawdę proste i zajmuje tylko kilka chwil. Potrzebujesz przede wszystkim tartego chrzanu. Należy go połączyć z majonezem i śmietaną. Opcjonalnie zastąp ją jogurtem naturalnym. Zadbaj o odpowiednią gęstość sosu, rozcieńczając go intensywnym bulionem warzywnym lub mieszanką przypraw ugotowaną w wodzie. Sprawdzi się m.in. suszona włoszczyzna, pieprz i aromatyczne zioła włoskie. Przed podaniem dodaj do niego sporą ilość posiekanego koperku. Dodatkowo podkreśl jego smak sokiem z cytryny. Zainspiruj się i przygotuj sos chrzanowy.