Domowy sos czosnkowy do pizzy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

sos czosnkowy

Autor: Aneczka90

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
5 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

2 sztuki

1 łyżka

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wyłożyć wszystko do miski i wymieszać.

Krok 2

czosnek trzeba pokruszyć jak najdrobniej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • sos czosnkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • sos czosnkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • sos czosnkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • sos czosnkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • sos czosnkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • sos czosnkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • sos czosnkowy  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • sos czosnkowy  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - sos czosnkowy sos czosnkowy

Jego charakterystyczny smak nadaje wyrazistości wielu daniom. Sos czosnkowy pasuje jako dodatek do takich potraw, jak na przykład: pizza, zapiekanka, frytki, pieczone ziemniaki, tortilla, grillowane warzywa oraz sałatki. Jest szybki i prosty w przygotowaniu, idealnie sprawdzi się na zarówno na przyjęciu, jak i jako dodatek do mięs. Doskonale smakuje przyrządzony co najmniej godzinę przed podaniem. Wystarczy wymieszać jogurt naturalny, majonez i czosnek w kostkach Knorr oraz przyprawić świeżo zmielonym pieprzem. Należy przy tym pamiętać, by czosnek drobno pokruszyć – dzięki temu uzyskamy gładką oraz jednolitą konsystencję. Sos czosnkowy dobrze komponuje się z sałatką z brokułów, pikantnymi naleśnikami, wytrawnymi paluszkami z ciasta francuskiego, faszerowanymi bakłażanami czy gotowanymi na parze sezonowymi warzywami. Nadaje potrawom  wyrazistego smaku oraz intensywnego, charakterystycznego aromatu. Aby przekonać się o jego walorach, sprawdź listę zakupów i skorzystaj z naszego przepisu.