Sos teriyaki – jak zrobić go w domu?
Sos teriyaki jest bardzo prosty w przygotowaniu. Jak go zrobić? Co właściwie się na niego składa? Wszystkiego dowiecie się z poniższego artykułu. Dzielimy się sprawdzonym przepisem na sos teriyaki i doradzamy, do czego go dodawać.
Jak zrobić sos teriyaki w domu? Zacznijmy od listy niezbędnych składników
Sos teryiaki wywodzi się z kuchni japońskiej. Cenimy go przede wszystkim za charakterystyczny słodko-słony smak, którego nie da się nie lubić. Przepis na sos teriyaki nie jest długi. Do jego odtworzenia niezbędne będą:
- sos sojowy – 80 ml
- miód – 2 łyżki
- imbir – około 2 cm
- ocet ryżowy – 1 łyżeczka
- olej sezamowy – 4 łyżki
- czosnek – 2 ząbki
- mąka ziemniaczana lub kukurydziana – 1 łyżka
- woda – 100 ml
Jeśli często gotujesz dania kuchni azjatyckiej, pewnie masz już większość tych składników w kuchni. Sprawdźmy zatem, jak się robi sos teriyaki!
Sprawdzony przepis na sos teriyaki
Oto jak samemu zrobić sos teriyaki:
- Mąkę mieszamy z wodą.
- Do rondelka dodajemy sos sojowy, imbir, miód, czosnek, olej sezamowy, sok z limonki i odrobinę chili.
- Doprowadzamy całość do wrzenia.
- Na koniec dodajemy do reszty składników zawiesinę z mąki, aby zagęścić sos teriyaki.
Na tym koniec! Wiecie już, jak zrobić sos teriyaki! Teraz wystarczy zdjąć sos z ognia i polać nim ulubione danie. A jeżeli nie zużyjecie wszystkiego, przelejcie sos do słoiczka i włóżcie do lodówki. Można go w ten sposób przechowywać przez około tydzień.
Sos teriyaki – wybierzcie swój ulubiony!
Sos teriyaki może mieć oczywiście różne warianty. Ocet ryżowy często zastępuje się sokiem z limonki a mąkę kukurydzianą – mąką ziemniaczaną. Konieczny nie jest nawet sos sojowy! Osoby uczulone na ten składnik zastępują go aminosem kokosowym. Z kolei weganie rezygnują z miodu na rzecz syropu klonowego. Najważniejsze to, aby w smaku sosu teriayki pozostały słone, słodkie i kwaśne nuty. Do zagęszczenia całości wystarczy odrobina skrobi – nie ma znaczenia czy będzie to skrobia ziemniaczana czy kukurydziana.
A jeżeli chcielibyście przygotować prawdziwie kanoniczny sos teriyaki, którego nie powstydziłby się rodowity Japończyk, dodajcie do listy zakupów mirin. Jest to słodko-słona przyprawa produkowana ze sfermentowanego ryżu (stąd w składzie około 14% alkoholu). W Kraju Kwitnącej Wiśni to obowiązkowy element sosu teriyaki.
Do czego pasuje sos teriyaki?
Skoro wiecie już, jak zrobić słodki sos teriyaki, zastanówcie się, z czym najlepiej go podawać.
„Teru” po japońsku znaczy „błyszczeć”. Sama nazwa sosu podpowiada więc sposób jego wykorzystania. Teriyaki doskonale sprawdza się w roli marynaty i glazury do mięs i ryb, nadając im nie tylko niepowtarzalny smak, ale także smakowity wygląd. Dzięki polaniu mięsa sosem teriyaki tworzy się na nim połyskująca, delikatnie skarmelizowana warstwa, która apetycznie chrupie podczas jedzenia.
Sos teriyaki można też wykorzystywać w roli dipu. Śmiało maczajcie w nim spring rollsy, warzywa w tempurze oraz pierogi, i to nie tylko te azjatyckie. A jeżeli brakuje wam pomysłu na szybki i lekki lunch, przygotujcie ekspresowy budda bowl z sosem teriyaki.
Komentarze (0)