Ryba po grecku to przysmak, który kojarzy nam się głównie ze świętami. Najważniejszym elementem tej potrawy jest sos, ponieważ bez niego danie byłoby mało wyraziste i suche. Chcecie dowiedzieć się, w jaki sposób przygotować domowy sos do ryby greckiej? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie najlepszą recepturę!

 

Sos do ryby po grecku – najważniejszy element

 

Ryba po grecku króluje na polskich stołach – to jedna z tradycyjnych wigilijnych potraw. Nie próbowaliście nigdy tego specjału? Właśnie macie szansę nadrobić zaległości! Możecie przyrządzić tę potrawę również na inne okazje, doskonale sprawdzi się także w sezonie letnim. Sos po grecku do ryby to zdecydowanie najważniejszy element tego dania. Ma on charakterystyczny smak, którego żaden inny dodatek nie jest w stanie podrobić. Przygotowanie sosu nie zajmie Wam zbyt dużo czasu. Mamy dla Was bardzo prosty przepis, który bez problemu wykorzystacie we własnej kuchni.

 

Jak zrobić sos do ryby po grecku?

 

Nie jesteście mistrzami gotowania? Nic nie szkodzi, sos po grecku może zrobić naprawdę każdy. Jakich składników będziecie potrzebować?

 

  • 3 cebule
  • łyżka masła
  • 2 sztuki pietruszki
  • 6 sztuk marchwi
  • seler
  • pieprz, sól
  • opakowanie przecieru pomidorowego

 

Czas na przygotowanie naszej potrawy. Zacznijcie od posiekania cebuli na piórka, a resztę warzyw zetrzyjcie na tarce. Rozpuśćcie masło na patelni, dodajcie na nią cebulę, a następnie pozostałe warzywa. Wlejcie odrobinę wody i duście przez około 25 minut, aż do momentu zmięknięcia warzyw. Następnie dodajcie przecier pomidorowy i przyprawy, a na końcu posypcie całość natką pietruszki. To wszystko, Wasz sos jest gotowy!

 

Możecie przygotować również sos i rybę po grecku w słoiku. Proces ten będzie wyglądał identycznie, jednak będziecie musieli skupić się dodatkowo na pasteryzowaniu. Przygotujcie warzywa w pysznym sosie, a następnie dodajcie je do słoika w towarzystwie usmażonej ryby. Całość szczelnie zamknijcie. Na koniec pasteryzujcie potrawę przez około 20 minut. Pamiętajcie, aby trzymać słoiki w lodówce.

 

Nie macie czasu, by wykonać domowy sos do ryby po grecku? Możecie kupić gotowy produkt w prawie każdym supermarkecie, szczególnie przed świętami. Ta opcja dobrze sprawdzi się dla zapracowanych osób, które nie znajdą czasu na zabawy w kuchni.

 

Ryba po grecku – nasze propozycje

 

Poznaliście już wszystkie sekrety sosu ryby po grecku, dlatego teraz przygotowaliśmy dla Was znakomite inspiracje, które wykona każdy, niezależnie od poziomu kulinarnych umiejętności.

Smaczna ryba z warzywami po grecku to świetna propozycja na przekąskę podczas imprezy. Wasi goście z pewnością będą zadowoleni. Nie jest to jednak smakołyk, którego wykonanie zajmie mało czasu. Musicie przeznaczyć co najmniej godzinę na przygotowanie tego posiłku!

 

Chcecie przyrządzić pełen obiad i szukacie dodatków do ryby po grecku? Możemy polecić Wam kolorowy ryż, który znakomicie uzupełni danie. Ten przysmak nie tylko dobrze smakuje, ale również świetnie wygląda! Ryba po grecku doskonale skomponuje się również z zapiekanymi ziemniakami. To niezwykle łatwy dodatek, który zawsze jest pyszny. Możecie spróbować również ziemniaków z tymiankiem, które swoim aromatem, zachwycą dosłownie każdego!

 

Ryba z wyśmienitym sosem po grecku to potrawa, bez której mało kto wyobraża sobie święta. Nic dziwnego! Spróbujcie przyrządzić ten smakołyk w domu i cieszcie się czasem spędzonym z rodziną. Sprawdźcie nasz przepis na rybę po grecku. Smacznego!