
Składniki
300 gramów
2 sztuki
200 gramów
3 sztuki
3 łyżki
1 pęczek
1 sztuka
3 łyżki
2 litry
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Papryki oczyść z gniazd nasienny oraz białych części. Następnie pokrój je w drobną kostkę o boku 0,5 centymetra.

Krok 2
Cukinię przekrój wzdłuż na pół, następnie ponownie wzdłuż na pół. Wytnij część z pestkami, a pozostałą zieloną część pokrój w kostkę, podobnie do papryki.

Krok 3
Zagotuj 2 litry wody, dodaj kostki Knorr.

Krok 4
Wsyp ryż i gotuj, aż będzie miękki, około 15 minut. Po tym czasie odcedź ryż i przełóż go do miski.

Krok 5
Dodaj wszystkie warzywa, oliwę oraz kurkumę. Mieszaj delikatnie drewnianą lub plastikową łyżką, aż składniki się połączą. Kolorowy ryż podawaj posypany posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kolorowy ryż
Bardzo proste i wyjątkowo smaczne danie. Kolorowy ryż z chrupiącymi kawałkami warzyw to pyszna przekąska lub oryginalny dodatek do mięsnych potraw. Jako samodzielne danie świetnie sprawdzi się także w roli lunchu – przygotuj go dzień wcześniej, szczelnie zapakuj i zabierz ze sobą do pracy lub na uczelnię. Ten sam, wspaniały smak gwarantowany, także po odgrzaniu w mikrofalówce. Do przyrządzenia kolorowego ryżu przygotuj świeżą cukinię, kolorową paprykę i natkę pietruszki. Jeżeli chcesz, możesz dodać także inne warzywa, jednak w tej konfiguracji potrawa smakuje najlepiej. Ziarenka ryżu ugotuj z dodatkiem kostki rosołowej. Dzięki temu ryż nabierze niezwykłego smaku i aromatu. Następnie dodaj warzywa, oliwę z oliwek oraz kurkumę nadającą ziarenkom piękną barwę i szczyptę pikanterii. Gotowy ryż podawaj z posiekaną natką pietruszki.