Składniki
300 gramów
2 sztuki
200 gramów
3 sztuki
3 łyżki
1 pęczek
1 sztuka
3 łyżki
2 litry
Przygotowanie krok po kroku
Wartości odżywcze
Krok 1
Papryki oczyść z gniazd nasienny oraz białych części. Następnie pokrój je w drobną kostkę o boku 0,5 centymetra.
Krok 2
Cukinię przekrój wzdłuż na pół, następnie ponownie wzdłuż na pół. Wytnij część z pestkami, a pozostałą zieloną część pokrój w kostkę, podobnie do papryki.
Krok 3
Zagotuj 2 litry wody, dodaj kostki Knorr.
Krok 4
Wsyp ryż i gotuj, aż będzie miękki, około 15 minut. Po tym czasie odcedź ryż i przełóż go do miski.
Krok 5
Dodaj wszystkie warzywa, oliwę oraz kurkumę. Mieszaj delikatnie drewnianą lub plastikową łyżką, aż składniki się połączą. Kolorowy ryż podawaj posypany posiekaną natką pietruszki.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktu8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kolorowy ryż
Bardzo proste i wyjątkowo smaczne danie. Kolorowy ryż z chrupiącymi kawałkami warzyw to pyszna przekąska lub oryginalny dodatek do mięsnych potraw. Jako samodzielne danie świetnie sprawdzi się także w roli lunchu – przygotuj go dzień wcześniej, szczelnie zapakuj i zabierz ze sobą do pracy lub na uczelnię. Ten sam, wspaniały smak gwarantowany, także po odgrzaniu w mikrofalówce. Do przyrządzenia kolorowego ryżu przygotuj świeżą cukinię, kolorową paprykę i natkę pietruszki. Jeżeli chcesz, możesz dodać także inne warzywa, jednak w tej konfiguracji potrawa smakuje najlepiej. Ziarenka ryżu ugotuj z dodatkiem kostki rosołowej. Dzięki temu ryż nabierze niezwykłego smaku i aromatu. Następnie dodaj warzywa, oliwę z oliwek oraz kurkumę nadającą ziarenkom piękną barwę i szczyptę pikanterii. Gotowy ryż podawaj z posiekaną natką pietruszki.