Kolorowy ryż

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

414 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

138 osób wydrukowało

Pobierz pdf

155 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

3 sztuki

300 gramów

2 litry

200 gramów

1 sztuka

1 pęczek

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Papryki oczyść z gniazd nasienny oraz białych części. Następnie pokrój je w drobną kostkę o boku 0,5 centymetra.

Kolorowy ryż - Krok 1

Krok 2

Cukinię przekrój wzdłuż na pół, następnie ponownie wzdłuż na pół. Wytnij część z pestkami, a pozostałą zieloną część pokrój w kostkę, podobnie do papryki.

Kolorowy ryż - Krok 2

Krok 3

Zagotuj 2 litry wody, dodaj kostki Knorr.

Kolorowy ryż - Krok 3

Krok 4

Wsyp ryż i gotuj, aż będzie miękki, około 15 minut. Po tym czasie odcedź ryż i przełóż go do miski.

Kolorowy ryż - Krok 4

Krok 5

Dodaj wszystkie warzywa, oliwę oraz kurkumę. Mieszaj delikatnie drewnianą lub plastikową łyżką, aż składniki się połączą. Kolorowy ryż podawaj posypany posiekaną natką pietruszki.

Kolorowy ryż - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kolorowy ryżKolorowy ryż

Bardzo proste i wyjątkowo smaczne danie. Kolorowy ryż z chrupiącymi kawałkami warzyw to pyszna przekąska lub oryginalny dodatek do mięsnych potraw. Jako samodzielne danie świetnie sprawdzi się także w roli lunchu – przygotuj go dzień wcześniej, szczelnie zapakuj i zabierz ze sobą do pracy lub na uczelnię. Ten sam, wspaniały smak gwarantowany, także po odgrzaniu w mikrofalówce. Do przyrządzenia kolorowego ryżu przygotuj świeżą cukinię, kolorową paprykę i natkę pietruszki. Jeżeli chcesz, możesz dodać także inne warzywa, jednak w tej konfiguracji potrawa smakuje najlepiej. Ziarenka ryżu ugotuj z dodatkiem kostki rosołowej. Dzięki temu ryż nabierze niezwykłego smaku i aromatu. Następnie dodaj warzywa, oliwę z oliwek oraz kurkumę nadającą ziarenkom piękną barwę i szczyptę pikanterii. Gotowy ryż podawaj z posiekaną natką pietruszki.