Kolorowy ryż przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kolorowy ryż

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

429 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

170 osób wydrukowało

Pobierz pdf

214 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 sztuki

200 gramów

3 sztuki

3 łyżki

1 pęczek

1 sztuka

3 łyżki

2 litry

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Papryki oczyść z gniazd nasienny oraz białych części. Następnie pokrój je w drobną kostkę o boku 0,5 centymetra.

Kolorowy ryż - Krok 1

Krok 2

Cukinię przekrój wzdłuż na pół, następnie ponownie wzdłuż na pół. Wytnij część z pestkami, a pozostałą zieloną część pokrój w kostkę, podobnie do papryki.

Kolorowy ryż - Krok 2

Krok 3

Zagotuj 2 litry wody, dodaj kostki Knorr.

Kolorowy ryż - Krok 3

Krok 4

Wsyp ryż i gotuj, aż będzie miękki, około 15 minut. Po tym czasie odcedź ryż i przełóż go do miski.

Kolorowy ryż - Krok 4

Krok 5

Dodaj wszystkie warzywa, oliwę oraz kurkumę. Mieszaj delikatnie drewnianą lub plastikową łyżką, aż składniki się połączą. Kolorowy ryż podawaj posypany posiekaną natką pietruszki.

Kolorowy ryż - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kolorowy ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kolorowy ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kolorowy ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kolorowy ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kolorowy ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kolorowy ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kolorowy ryż - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kolorowy ryż - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kofta z ryżem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Najnowsze artykuły

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kolorowy ryżKolorowy ryż

Bardzo proste i wyjątkowo smaczne danie. Kolorowy ryż z chrupiącymi kawałkami warzyw to pyszna przekąska lub oryginalny dodatek do mięsnych potraw. Jako samodzielne danie świetnie sprawdzi się także w roli lunchu – przygotuj go dzień wcześniej, szczelnie zapakuj i zabierz ze sobą do pracy lub na uczelnię. Ten sam, wspaniały smak gwarantowany, także po odgrzaniu w mikrofalówce. Do przyrządzenia kolorowego ryżu przygotuj świeżą cukinię, kolorową paprykę i natkę pietruszki. Jeżeli chcesz, możesz dodać także inne warzywa, jednak w tej konfiguracji potrawa smakuje najlepiej. Ziarenka ryżu ugotuj z dodatkiem kostki rosołowej. Dzięki temu ryż nabierze niezwykłego smaku i aromatu. Następnie dodaj warzywa, oliwę z oliwek oraz kurkumę nadającą ziarenkom piękną barwę i szczyptę pikanterii. Gotowy ryż podawaj z posiekaną natką pietruszki.