Ryż ugotowany na sypko będzie stanowił świetny dodatek do wielu dań. Jak go przyrządzić i jaki gatunek wybrać? – przeczytasz poniżej.
Odmiany ryżu
Wyróżnia się setki odmian ryżu, różniących się od siebie kształtem, kolorem i walorami smakowymi. Najprościej podzielić ryż według kolorów i długości ziaren. Najpopularniejszy jest biały, oczyszczony, który jest delikatny w smaku. Występuje także ryż brązowy, czarny (dziki), czerwony i żółty. Jego ziarna mogą być długie, średnie lub krótkie. Dodatkowo można podzielić go na poszczególne gatunki, w zależności od ich właściwości. Jeśli chcesz, by ryż po przyrządzeniu był sypki, wybierz jego odpowiedni rodzaj. Dobrze sprawdzi się długoziarnisty, który zawiera najmniej skrobi, odpowiadającej za sklejanie się ziaren, np. ryż jaśminowy albo basmati. Wypróbuj ich do ryżu z indykiem i brzoskwinią.
Jak ugotować ryż na sypko?
Ziarna przed gotowaniem opłucz dokładnie pod strumieniem zimnej wody. W ten sposób nie tylko pozbędziesz się ewentualnych zanieczyszczeń w nich zawartych, ale również usuniesz nadmiar skrobi. Wybierając ryż na wagę, gotuj go w proporcji 1,5 szklanki wody na każdą jego szklankę. Możesz dodatkowo podsmażyć go na niewielkiej ilości tłuszczu przez 2-3 minuty przed gotowaniem – to również dobry sposób na uzyskanie sypkich ziaren. Wsyp je do zimnej wody i zagotuj – kiedy woda zawrze, zmniejsz ogień. Nie przykrywaj szczelnie garnka. Możesz również wsypać podsmażony na oleju ryż do gotującego się bulionu. W ten sposób otrzymasz tzw. ryż inaczej.
Jak długo gotować ryż?
Zależne jest to od jego gatunku, ale przeciętnie trwa ok. 15 minut. Nie mieszaj go w trakcie gotowania. Na jego powierzchni powstaną tzw. „kratery”, przez które będzie uchodzić para wodna. Jeśli ryż wydaje się za twardy, dolej do niego trochę wody. Możesz także użyć innego sposobu. Zalej ryż wodą w proporcji 1:2. Podgotuj kilka minut, a następnie zdejmij z kuchenki i odstaw na kilka minut – aż do zmięknięcia ziaren pod przykryciem. Sprawdź ten sposób, przyrządzając sałatkę śródziemnomorską z ryżem.
Jak gotować ryż brązowy?
Ryż brązowy przyrządza się podobnie jak biały, trudniej go jednak rozgotować. Należy najpierw go wypłukać. Czas gotowania jest nieco dłuższy i wynosi ok. 30 minut. Dobrym sposobem na przyrządzenie ryżu na sypko jest także użycie typu paraboiled, który łączy w sobie cechy brązowego i białego. Jest oczyszczony z otrębów, ale dzięki obróbce za pomocą pary wodnej, zachowuje więcej składników odżywczych niż biały. Ma także delikatnie ciemniejszy kolor. Z powodzeniem wykorzystasz go do smażonego ryżu z tofu i brokułami.
Dodatkowe porady o gotowaniu ryżu poznasz, oglądając film, który dla Ciebie przygotowaliśmy pt: Porada - Gotowanie ryżu.
Komentarze (0)