Ryż z tofu i brokułami - smażony: w sosie | Przepisy.pl pixel

Smażony ryż z tofu i brokułami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

heart
270 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

406 osób wydrukowało

Pobierz pdf

632 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W woku na rozgrzanym oleju przesmaż posiekaną cebulę, czosnek, imbir oraz pokrojone grzyby.

Krok 2

Następnie dodaj ryż oraz brokuły. Wymieszaj i smaż chwilę razem na dużym ogniu.

Krok 3

Wszystkie składniki zsuń do boków woka, na środku wybij jajko, przesmaż i połącz z pozostałymi składnikami.

Krok 4

Do ryżu dolej bulion przygotowany z kostki Rosołu z kury Knorr i 100 ml wody, dopraw do smaku sosem sojowym a na koniec dodaj pokrojone tofu oraz pomidory. Wierzch posyp pokrojoną dymką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby uzyskać jeszcze ciekawszy smak i aromat możesz dodać odrobinę chilli oraz pokrojoną świeżą kolendrę.

3

Opinie o przepisie

  • Weronika  Gadoś

    Weronika Gadoś , 18.12.2022

    TAK. Przepis wygląda na szybki. Dobry pomysł na tofu. Ja najpierw podsmażę chwilkę samo tofu posypane słodką papryką. Zamienię też ryż na brązowy, bo taki bardziej mi smakuje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bartosz Dudek

    Bartosz Dudek , 31.08.2018

    Przepis z dużym potencjałem do wprowadzenia w błąd. Ja ugotowałem szklankę ryżu, a na koniec się okazało, że miała być szklanka ugotowanego... skąd mam wiedzieć ile ryżu wsypać żeby akurat wyszła mi szklanka?...

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażony ryż z tofu i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażony ryż z tofu i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażony ryż z tofu i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażony ryż z tofu i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażony ryż z tofu i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażony ryż z tofu i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażony ryż z tofu i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażony ryż z tofu i brokułami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażony ryż z tofu i brokułamiSmażony ryż z tofu i brokułami

W woku na rozgrzanym oleju przesmaż posiekaną cebulę, czosnek, imbir oraz pokrojone grzyby.