Smażony ryż z tofu i brokułami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

22

169 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

247 osób wydrukowało

Pobierz pdf

388 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

0.5 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

0.5 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W woku na rozgrzanym oleju przesmaż posiekaną cebulę, czosnek, imbir oraz pokrojone grzyby.

Krok 2

Następnie dodaj ryż oraz brokuły. Wymieszaj i smaż chwilę razem na dużym ogniu.

Krok 3

Wszystkie składniki zsuń do boków woka, na środku wybij jajko, przesmaż i połącz z pozostałymi składnikami.

Krok 4

Do ryżu dolej bulion przygotowany z kostki Rosołu z kury Knorr i 100 ml wody, dopraw do smaku sosem sojowym a na koniec dodaj pokrojone tofu oraz pomidory. Wierzch posyp pokrojoną dymką.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby uzyskać jeszcze ciekawszy smak i aromat możesz dodać odrobinę chilli oraz pokrojoną świeżą kolendrę.

1

Opinie o przepisie

  • Bartosz Dudek

    Bartosz Dudek

    Przepis z dużym potencjałem do wprowadzenia w błąd. Ja ugotowałem szklankę ryżu, a na koniec się okazało, że miała być szklanka ugotowanego... skąd mam wiedzieć ile ryżu wsypać żeby akurat wyszła mi szklanka?...

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażony ryż z tofu i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażony ryż z tofu i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażony ryż z tofu i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażony ryż z tofu i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażony ryż z tofu i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażony ryż z tofu i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażony ryż z tofu i brokułami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej