Składniki
0.5 kilograma
5 łyżek
1 szczypta
1 kilogram
1 szczypta
5 dekagramów
1 kilogram
1 sztuka
15 dekagramów
13 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany obierz i pokrój w kostkę. Z papryk usuń gniazda nasienne i również pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w plastry, łodygę selera na mniejsze kawałki, a pomidory sparz, obierz, usuń pestki, a miąższ pokrój w ćwiartki.
Krok 2
Bakłażany podsmaż na oleju, osącz. Na tym samym oleju podsmaż papryki i je również osącz.
Krok 3
W osobnym rondlu przesmaż cebulę. Dodaj pomidory oraz łodygę selera. Gotuj do momentu, gdy woda z pomidorów odparuje.
Krok 4
Dołóż bakłażany, paprykę, odcedzone kapary, oliwki, ocet winny, oprósz sola i pieprzem. Gotuj jeszcze około 15 minut pod przykryciem.
Krok 5
Następnie ostudź i wstaw do lodówki na godzinę. Podawaj na zimno.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej