
Składniki
0.5 kilograma
5 łyżek
1 szczypta
1 kilogram
1 szczypta
5 dekagramów
1 kilogram
1 sztuka
15 dekagramów
13 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany obierz i pokrój w kostkę. Z papryk usuń gniazda nasienne i również pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w plastry, łodygę selera na mniejsze kawałki, a pomidory sparz, obierz, usuń pestki, a miąższ pokrój w ćwiartki.
Krok 2
Bakłażany podsmaż na oleju, osącz. Na tym samym oleju podsmaż papryki i je również osącz.
Krok 3
W osobnym rondlu przesmaż cebulę. Dodaj pomidory oraz łodygę selera. Gotuj do momentu, gdy woda z pomidorów odparuje.
Krok 4
Dołóż bakłażany, paprykę, odcedzone kapary, oliwki, ocet winny, oprósz sola i pieprzem. Gotuj jeszcze około 15 minut pod przykryciem.
Krok 5
Następnie ostudź i wstaw do lodówki na godzinę. Podawaj na zimno.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























