Caponatina - prosta sałatka z bakłażanów – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z bakłażanów - Caponatina

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

5 łyżek

1 szczypta

1 kilogram

1 szczypta

5 dekagramów

1 kilogram

1 sztuka

15 dekagramów

13 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany obierz i pokrój w kostkę. Z papryk usuń gniazda nasienne i również pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w plastry, łodygę selera na mniejsze kawałki, a pomidory sparz, obierz, usuń pestki, a miąższ pokrój w ćwiartki.

Krok 2

Bakłażany podsmaż na oleju, osącz. Na tym samym oleju podsmaż papryki i je również osącz.

Krok 3

W osobnym rondlu przesmaż cebulę. Dodaj pomidory oraz łodygę selera. Gotuj do momentu, gdy woda z pomidorów odparuje.

Krok 4

Dołóż bakłażany, paprykę, odcedzone kapary, oliwki, ocet winny, oprósz sola i pieprzem. Gotuj jeszcze około 15 minut pod przykryciem.

Krok 5

Następnie ostudź i wstaw do lodówki na godzinę. Podawaj na zimno.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z bakłażanów - Caponatina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z bakłażanów - Caponatina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z bakłażanów - Caponatina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z bakłażanów - Caponatina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z bakłażanów - Caponatina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z bakłażanów - Caponatina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z bakłażanów - Caponatina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z bakłażanów - Caponatina - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
12 osób ogląda przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej