
Składniki
0.5 kilograma
5 łyżek
1 szczypta
1 kilogram
1 szczypta
5 dekagramów
1 kilogram
1 sztuka
15 dekagramów
13 mililitrów
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany obierz i pokrój w kostkę. Z papryk usuń gniazda nasienne i również pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w plastry, łodygę selera na mniejsze kawałki, a pomidory sparz, obierz, usuń pestki, a miąższ pokrój w ćwiartki.
Krok 2
Bakłażany podsmaż na oleju, osącz. Na tym samym oleju podsmaż papryki i je również osącz.
Krok 3
W osobnym rondlu przesmaż cebulę. Dodaj pomidory oraz łodygę selera. Gotuj do momentu, gdy woda z pomidorów odparuje.
Krok 4
Dołóż bakłażany, paprykę, odcedzone kapary, oliwki, ocet winny, oprósz sola i pieprzem. Gotuj jeszcze około 15 minut pod przykryciem.
Krok 5
Następnie ostudź i wstaw do lodówki na godzinę. Podawaj na zimno.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej