Caponatina - prosta sałatka z bakłażanów – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z bakłażanów - Caponatina

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

5 łyżek

1 szczypta

1 kilogram

1 szczypta

5 dekagramów

1 kilogram

1 sztuka

15 dekagramów

13 mililitrów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany obierz i pokrój w kostkę. Z papryk usuń gniazda nasienne i również pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w plastry, łodygę selera na mniejsze kawałki, a pomidory sparz, obierz, usuń pestki, a miąższ pokrój w ćwiartki.

Krok 2

Bakłażany podsmaż na oleju, osącz. Na tym samym oleju podsmaż papryki i je również osącz.

Krok 3

W osobnym rondlu przesmaż cebulę. Dodaj pomidory oraz łodygę selera. Gotuj do momentu, gdy woda z pomidorów odparuje.

Krok 4

Dołóż bakłażany, paprykę, odcedzone kapary, oliwki, ocet winny, oprósz sola i pieprzem. Gotuj jeszcze około 15 minut pod przykryciem.

Krok 5

Następnie ostudź i wstaw do lodówki na godzinę. Podawaj na zimno.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z bakłażanów - Caponatina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z bakłażanów - Caponatina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z bakłażanów - Caponatina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z bakłażanów - Caponatina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z bakłażanów - Caponatina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z bakłażanów - Caponatina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z bakłażanów - Caponatina - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z bakłażanów - Caponatina - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej