Łosoś w skorupce z ciasta francuskiego
średnie
3 osoby zapisały

Składniki
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sos béarnaise to nie tylko wspaniały dodatek do ryb, ale także do gotowanych warzyw, szczególnie szparagów.
Krok 2
Rozgrzej piekarnik do 240 stopni. Nie włączaj termoobiegu. Łososia dopraw solą i pieprzem. Jeden płat ciasta francuskiego rozwałkuj (np. na kwadrat ale niekoniecznie) na podsypanej mąką stolnicy i ułóż na nim rybę. Posmaruj ciasto wokół łososia roztrzepanym jajkiem. Na rybie ułóż listki estragonu. Rozwałkuj drugi płat ciasta i przykryj nim rybę. Mocno sklej ciasto dookoła łososia. Nożem lub radełkiem przytnij ciasto w kształt ryby. Brzegi ciasta dociśnij widelcem, aby bardzo mocno się skleiły. Przygotowaną rybę włóż do piekarnika i natychmiast zmniejsz temperaturę do 200 stopni. Piecz 30 minut. Lekko przestudź, pokrój na porcje i podawaj z sosem béarnaise.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej