Łosoś w skorupce z ciasta francuskiego przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Łosoś w skorupce z ciasta francuskiego

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
27 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Sos béarnaise to nie tylko wspaniały dodatek do ryb, ale także do gotowanych warzyw, szczególnie szparagów.

Krok 2

Rozgrzej piekarnik do 240 stopni. Nie włączaj termoobiegu. Łososia dopraw solą i pieprzem. Jeden płat ciasta francuskiego rozwałkuj (np. na kwadrat ale niekoniecznie) na podsypanej mąką stolnicy i ułóż na nim rybę. Posmaruj ciasto wokół łososia roztrzepanym jajkiem. Na rybie ułóż listki estragonu. Rozwałkuj drugi płat ciasta i przykryj nim rybę. Mocno sklej ciasto dookoła łososia. Nożem lub radełkiem przytnij ciasto w kształt ryby. Brzegi ciasta dociśnij widelcem, aby bardzo mocno się skleiły. Przygotowaną rybę włóż do piekarnika i natychmiast zmniejsz temperaturę do 200 stopni. Piecz 30 minut. Lekko przestudź, pokrój na porcje i podawaj z sosem béarnaise.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Łosoś w skorupce z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Łosoś w skorupce z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Łosoś w skorupce z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Łosoś w skorupce z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Łosoś w skorupce z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Łosoś w skorupce z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Łosoś w skorupce z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Łosoś w skorupce z ciasta francuskiego - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej