Szparagi z łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szparagi z łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

heart
140 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

75 osób wydrukowało

Pobierz pdf

101 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 plastry

1 sztuka

2 sztuki

12 sztuk

1 pęczek

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Szparagi obierz i ugotuj w pionowej pozycji, tak aby ich kwiaty wystawały lekko ponad poziom wody. Ostudź.

Krok 2

Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem i posmaruj oliwą. Na pergaminie ułóż 2 porcje po 6 szparagów. Skrop je oliwą, oprósz pokruszoną Mini kostką Knorr oraz pieprzem.

Krok 3

W następnej kolejności na obie porcje szparagów wybij delikatnie po 1 jajku. Uważaj, aby żółtko się nie rozlało. Blaszkę wstaw do piekarnika nagrzanego do 175 st. C i zapiekaj ok. 6 minut.

Krok 4

Na talerzach ułóż dekoracyjnie plastry łososia, zapieczone szparagi z jajkami i udekoruj je listkami świeżych ziół. Podawaj z pieczywem oraz ulubionym dipem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Marek Brzeziński

    Marek Brzeziński , 17.12.2014

    Prawdziwe śniadanie mistrzów!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szparagi z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szparagi z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szparagi z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szparagi z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szparagi z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szparagi z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szparagi z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szparagi z łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej