Zachęcam także gorąco do wypróbowania szparagów w sałatkach. Blanszowane lub grillowane szparagi zachowują jędrność i smak. Na początek chciałbym wobec tego zaproponować połączenie dość nieoczekiwane, ale wyjątkowo pyszne. Gorąco zachęcam do spróbowania. Szparagi i truskawki czyli kwintesencja wiosny.

Sałatka z truskawek i szparagów:
Czas: 15 minut
Porcja dla 4 osób

Składniki:
- 150 g roszponki lub sałaty zielonej porwanej na mniejsze kawałki
- 200 g truskawek
- sos sałatkowy czosnkowo-ziołowy Knorr
- 1 ogórek
- 1 opakowanie jogurtu naturalnego
- 10 szparagów zielonych, obranych
- 2 łyżki łuskanego ziarna słonecznika

Sposób przygotowania

Ogórki obierz i pokrój w plastry. Truskawki przekrój na pół i ułóż wszystko na talerzu. Szparagi chwilę gotuj, następnie włóż na chwilę do zimnej wody. Potem pokrój w mniejsze kawałki i dołóż do truskawek. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem i polej nim sałatkę. Na wierzchu połóż liście sałaty i ziarna słonecznika. Ziarna słonecznika najlepiej smakują lekko uprażone na patelni.

Korzystajcie z sezonu szparagowego, delektujcie się tymi wspaniałymi warzywami. Potem trzeba czekać cały rok aż znów powrócą.