Każdego roku, gdy tylko przychodzi sezon na szparagi, staram się w pełni wykorzystać czas tych przepysznych, delikatnych warzyw. Czy białe, czy zielone – są równie cudownie smaczne.

Czym różni się biały szparag od zielonego? Białe rosną pod ziemią i są zbierane jak tylko główki szparagów wyjdą na powierzchnię. Zielone szparagi rosną na słońcu – stąd ich kolor.

 

Nie ukrywam, że jestem wybredny, jeśli chodzi o szparagi. Te, które kupuję, muszą być naprawdę pierwsza klasa! Czyli jakie? Świeże szparagi są lekko błyszczące, soczyste, a ich główki zwarte, zamknięte. Łodygi podczas potarcia palcem lekko skrzypią. W żadnym wypadku nie powinny być zwiędłe.

W większości przypadków szparagi obieram przed gotowaniem – szczególnie białą odmianę. W młodych, cienkich, zielonych, wystarczy odłamać zdrewniałą końcówkę. Ja odcinam ok. 1 cm z końca szparaga, a następnie obieraczką obieram go do ok. ½ długości.
Spróbujcie prostego przepisu na smaczną przystawkę z moimi ulubieńcami w roli głównej:

http://www.przepisy.pl/przepis/szparagi-w-boczku

 

Zawsze szkoda mi wyrzucać pozostałości po obieraniu i końcówki szparagów. Znalazłem, więc sposób na ich wykorzystanie. Oto przepis na zupę krem, łatwy, ale wymagający czasu na gotowanie.

Zupa szparagowa

4 porcje

Czas przygotowania: ok. 3 godzin, w tym 2 godziny gotowania

Obierki i końcówki pozostałe z 2 kg szparagów

2 l bulionu drobiowego lub warzywnego z kostki lub bulionetki Knorr

Sok z cytryny

100 g masła

200 ml mleka

200 ml śmietanki min. 30%

200 g szparagów pokrojonych w kawałki

50 g mąki pszennej

Szczypiorek do dekoracji

Sposób przygotowania:

Obierki ze szparagów zalej 2 litrami bulionu, dodaj połowę masła i sok z cytryny. Doprowadź do wrzenia i gotuj na małym ogniu, przez co najmniej 2 godziny (wywar powinien lekko pyrkotać, jak rosół). Zdejmij z ognia, przestudź i zmiksuj blenderem.

Szparagi ugotuj w lekko osolonej wodzie, odcedź i odstaw.

Pozostałe masło lub margarynę roztop w rondelku, dodaj mąkę i wymieszaj – nie pozwól, żeby mąka zbrązowiała. Następnie wlej mleko i energicznie mieszaj trzepaczką. Dodaj zmiksowany wywar, wymieszaj i stopniowo dolej ½ śmietanki – całość bardzo dokładnie wymieszaj trzepaczką.

Pozostałą śmietankę ubij na sztywno.

Rozlej zupę krem do talerzy, dodaj kawałki szparagów, udekoruj kleksem bitej śmietany i szczypiorkiem.