Przepisy na Ciasta bezglutenowe
13 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej
Ciasta bezglutenowe
Niektóre wypieki nie zawierają glutenu w sposób naturalny, np. serniki bez spodu czy bezy. Kiedy jednak masz ochotę na klasyczne mączne ciasto w wersji bezglutenowej, użyj odpowiedniego gatunku mąki. Najlepiej sprawdzą się mieszanki różnych odmian. Dlaczego? Np. mąka ryżowa, bardzo neutralna w smaku, ma małe właściwości wiążące. Nie będzie spajała ciasta w wystarczający sposób. Dlatego dobrze jest połączyć ją z mąką ziemniaczaną, która dzięki zawartości skrobi nada ciastu odpowiedniej konsystencji. Z kolei mąka z ciecierzycy sklei ciasto lepiej, ale posiada charakterystyczny posmak. Złagodzisz go mąką ryżową lub amarantusową. Bezglutenowe będą także wszelkie mąki orzechowe. To nic innego jak zmielone bardzo drobno orzechy np. laskowe lub migdały. Świetnie sprawdzą się w ciastach czekoladowych, jabłkowych czy biszkoptach. Wypróbuj przepis na ciasto marchewkowe, przygotowane z użyciem mąki orzechowej oraz ryżowej i skrobi kukurydzianej. Smak mielonych migdałów bardzo dobrze pasuje do lekkiej słodyczy marchewki. Nie masz mąki bezglutenowej? Odpowiedniej konsystencji nadać możesz im dzięki na przykład fasoli – będzie ona niewyczuwalna w smaku. Nadaje się zwłaszcza do ciast czekoladowych. Upiecz z niej tort z sernikowym nadzieniem. Wykorzystaj także kleik ryżowy, z którego przyrządzisz niewielkie bułeczki. Posyp je cynamonem albo wiórkami kokosowymi. Szukasz przepisu na bezglutenowy spód do ciasta? Wykorzystaj pastę z suszonych daktyli, moreli i orzechów – namocz wszystkie składniki, odsącz i zmiksuj, dodając kakao. Otrzymasz słodką i mocno zwartą podstawę do sernika. Jeśli chcesz mieć pewność, że ciasto z mąką bezglutenową się uda, dodaj do niego nieco gumy ksantanowej, która je zespoli. Piekąc ciasto, pamiętaj też o odpowiednim proszku do pieczenia – jego zwyczajna wersja zawiera gluten. Wśród naszych przepisów znajdziesz mnóstwo inspiracji na ciasta bezglutenowe. Owocowe, z kremem, czekoladowe, kruche – wybierz coś dla siebie i upiecz na najbliższą okazję! Życzymy smacznego.