Przepisy na Ciasta bezglutenowe

48 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (48)

Tort z fasoli
ratingratingratingratingrating

226

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli chcesz przygotować pyszny, oryginalny deser, ale nie masz zbyt wiele czasu, to tort z fasol...
Szarlotka bezglutenowa
ratingratingratingratingrating

158

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Desery bezglutenowe coraz częściej goszczą na polskich stołach. Na ich popularność ma wpływ nie t...
Sernik bezglutenowy
ratingratingratingratingrating

104

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Do sera w tak smakowitej formie aż chce się uśmiechnąć! Przechodzicie na dietę bezglutenową i oba...
Bezglutenowe kokosanki
ratingratingratingratingrating

153

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Babka cytrynowa z kokosem BEZGLUTENOWA
ratingratingratingratingrating

131

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Babka cytrynowa z kokosem to pyszna propozycja na świąteczny bezglutenowy wypiek. Jeśli chcesz je...
Bezglutenowe brownie
ratingratingratingratingrating

137

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Bezglutenowe desery szturmem zdobyły polską kuchnię. Znajdziecie mnóstwo propozycji na ciasta, w...
Bezglutenowy tort makowy
ratingratingratingratingrating

196

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
155 min.
Bezglutenowy torcik z owocami
ratingratingratingratingrating

64

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jeśli lubisz owocowe ciasta, koniecznie wypróbuj przepis na bezglutenowy torcik z malinami oraz c...
Bezglutenowe ciasto ze śliwkami
ratingratingratingratingrating

108

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zapas mąki pszennej zazwyczaj pojawia się w spiżarniach wszystkich miłośników domowych wypieków...
Sernik wegański z orzechów nerkowca
ratingratingratingratingrating

115

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sernik bez sera to nie błąd, a pomysł na znakomite ciasto w wersji wegańskiej. Tego rodzaju diety...
Mazurek ryżowy-bezglutenowy
ratingratingratingratingrating

80

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Proponowany w przepisie mazurek ryżowy – to bezglutenowa wersja klasycznego wielkanocnego ciasta...
Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański
ratingratingratingratingrating

101

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ciasto bez glutenu, bez jajek, bez laktozy – czy wobec tego można w nim znaleźć cokolwiek? Jasna...
Bezglutenowe ciasto drożdżowe
ratingratingratingratingrating

67

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jeśli szukasz inspiracji na przygotowanie smacznej słodkiej przekąski, bezglutenowe ciasto drożdż...
Naleśniki bezglutenowe z serem
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Naleśniki bezglutenowe z serem to propozycja dla wszystkich, którzy lubią klasyczne mączne potraw...
Bezglutenowa tarta czekoladowa
ratingratingratingratingrating

29

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Bezglutenowa tarta czekoladowa to doskonała alternatywa dla pączków, faworków oraz owocowych cias...
Bezglutenowe pierniczki
ratingratingratingratingrating

51

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Dieta bezglutenowa wzbudza coraz większe zainteresowanie. Po produkty pozbawione glutenu sięgają...
Gofry bezglutenowe z mąki z kaszy jaglanej z siemieniem lnianym
ratingratingratingratingrating

48

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Dzięki temu przepisowi w łatwy sposób przygotujesz gofry, które nie zawierają w sobie glutenu. St...
Bezglutenowy miodownik
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
85 min.
Gofry bezglutenowe
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Chrupiące z wierzchu i puszyste w środku – takie powinny być gofry idealne. Bez obaw, stosując di...
Gofry bezglutenowe  z mąką migdałową
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Wykluczenie ze swojego jadłospisu produktów zawierających gluten wcale nie oznacza, że musisz rez...
Mazurek daktylowy (bez glutenu, bez laktozy)
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
100 min.
Prostokątne, niskie, bogato dekorowane – takie właśnie powinny być klasyczne mazurki. Dziś powsta...
Ciasto bezglutenowe z truskawkami
ratingratingratingratingrating

24

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Bezglutenowe ciasto serowe z truskawkami to doskonała propozycja na sezonowy deser. Do jego przyg...
Wegański mazurek bez pieczenia (bez laktozy, bez glutenu, bez jajek, wegański)
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
Osoby z różnego rodzaju nietolerancjami pokarmowymi do tej pory musiały rezygnować z wielu ulubio...
Mazurek migdałowo-pomarańczowy (bez glutenu, bez laktozy, bez jajek, wegański)
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Mazurek migdałowo-pomarańczowa masa to jedna z ciekawszych propozycji na urozmaicenie tradycyjneg...

Ciekawostki i porady

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta bezglutenoweCiasta bezglutenowe

Niektóre wypieki nie zawierają glutenu w sposób naturalny, np. serniki bez spodu czy bezy. Kiedy jednak masz ochotę na klasyczne mączne ciasto w wersji bezglutenowej, użyj odpowiedniego gatunku mąki. Najlepiej sprawdzą się mieszanki różnych odmian. Dlaczego? Np. mąka ryżowa, bardzo neutralna w smaku, ma małe właściwości wiążące. Nie będzie spajała ciasta w wystarczający sposób. Dlatego dobrze jest połączyć ją z mąką ziemniaczaną, która dzięki zawartości skrobi nada ciastu odpowiedniej konsystencji. Z kolei mąka z ciecierzycy sklei ciasto lepiej, ale posiada charakterystyczny posmak. Złagodzisz go mąką ryżową lub amarantusową. Bezglutenowe będą także wszelkie mąki orzechowe. To nic innego jak zmielone bardzo drobno orzechy np. laskowe lub migdały. Świetnie sprawdzą się w ciastach czekoladowych, jabłkowych czy biszkoptach. Wypróbuj przepis na ciasto marchewkowe, przygotowane z użyciem mąki orzechowej oraz ryżowej i skrobi kukurydzianej. Smak mielonych migdałów bardzo dobrze pasuje do lekkiej słodyczy marchewki. Nie masz mąki bezglutenowej? Odpowiedniej konsystencji nadać możesz im dzięki na przykład fasoli – będzie ona niewyczuwalna w smaku. Nadaje się zwłaszcza do ciast czekoladowych. Upiecz z niej tort z sernikowym nadzieniem. Wykorzystaj także kleik ryżowy, z którego przyrządzisz niewielkie bułeczki. Posyp je cynamonem albo wiórkami kokosowymi. Szukasz przepisu na bezglutenowy spód do ciasta? Wykorzystaj pastę z suszonych daktyli, moreli i orzechów – namocz wszystkie składniki, odsącz i zmiksuj, dodając kakao. Otrzymasz słodką i mocno zwartą podstawę do sernika. Jeśli chcesz mieć pewność, że ciasto z mąką bezglutenową się uda, dodaj do niego nieco gumy ksantanowej, która je zespoli. Piekąc ciasto, pamiętaj też o odpowiednim proszku do pieczenia – jego zwyczajna wersja zawiera gluten. Wśród naszych przepisów znajdziesz mnóstwo inspiracji na ciasta bezglutenowe. Owocowe, z kremem, czekoladowe, kruche – wybierz coś dla siebie i upiecz na najbliższą okazję! Życzymy smacznego.