Ciasta bezglutenowe | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Ciasta bezglutenowe

15 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (15)

Pralinki z mascarpone
ratingratingratingratingrating

180

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kolorowe opakowania czekoladek i pralinek, które są dostępne w sklepach, wyglądają nad wyraz kusz...
Szarlotka bezglutenowa
ratingratingratingratingrating

183

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Desery bezglutenowe coraz częściej goszczą na polskich stołach. Na ich popularność ma wpływ nie t...
Sernik bezglutenowy
ratingratingratingratingrating

114

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Do sera w tak smakowitej formie aż chce się uśmiechnąć! Przechodzicie na dietę bezglutenową i oba...
Bezglutenowe brownie
ratingratingratingratingrating

148

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Bezglutenowe desery szturmem zdobyły polską kuchnię. Znajdziecie mnóstwo propozycji na ciasta, w...
Bezglutenowy torcik z owocami
ratingratingratingratingrating

68

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
180 min.
Dwie warstwy czekoladowego ciasta, śmietankowy krem z serkiem mascarpone i hojna porcja soczystyc...
Bezglutenowe ciasto ze śliwkami
ratingratingratingratingrating

112

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zapas mąki pszennej zazwyczaj pojawia się w spiżarniach wszystkich miłośników domowych wypieków...
Sernik wegański z orzechów nerkowca
ratingratingratingratingrating

123

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Sernik bez sera to nie błąd, a pomysł na znakomite ciasto w wersji wegańskiej. Tego rodzaju diety...
Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański
ratingratingratingratingrating

106

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Ciasto bez glutenu, bez jajek, bez laktozy – czy wobec tego można w nim znaleźć cokolwiek? Jasna...
Bezglutenowe ciasto drożdżowe
ratingratingratingratingrating

75

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Pachnące ciasto drożdżowe z chrupiącą kruszonką to prawdziwy symbol domowych, prostych i pysznych...
Bezglutenowe pierniczki
ratingratingratingratingrating

59

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Dieta bezglutenowa wzbudza coraz większe zainteresowanie. Po produkty pozbawione glutenu sięgają...
Gofry bezglutenowe
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Chrupiące z wierzchu i puszyste w środku – takie powinny być gofry idealne. Bez obaw, stosując di...
Deser z tapioki
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
Przepis na deser z tapioki to specjał, którego na próżno szukać w tradycyjnych książkach kucharsk...
Pasta z czosnku niedźwiedziego
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Jasne ząbki białego czosnku pasują niemalże do każdej wytrawnej potrawy, więc niż dziwnego, że am...
Tahini - pasta sezamowa
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Pasta tahini kojarzona jest przede wszystkim jako jeden z podstawowych składników humusu, który j...

Ciekawostki i porady

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta bezglutenoweCiasta bezglutenowe

Niektóre wypieki nie zawierają glutenu w sposób naturalny, np. serniki bez spodu czy bezy. Kiedy jednak masz ochotę na klasyczne mączne ciasto w wersji bezglutenowej, użyj odpowiedniego gatunku mąki. Najlepiej sprawdzą się mieszanki różnych odmian. Dlaczego? Np. mąka ryżowa, bardzo neutralna w smaku, ma małe właściwości wiążące. Nie będzie spajała ciasta w wystarczający sposób. Dlatego dobrze jest połączyć ją z mąką ziemniaczaną, która dzięki zawartości skrobi nada ciastu odpowiedniej konsystencji. Z kolei mąka z ciecierzycy sklei ciasto lepiej, ale posiada charakterystyczny posmak. Złagodzisz go mąką ryżową lub amarantusową. Bezglutenowe będą także wszelkie mąki orzechowe. To nic innego jak zmielone bardzo drobno orzechy np. laskowe lub migdały. Świetnie sprawdzą się w ciastach czekoladowych, jabłkowych czy biszkoptach. Wypróbuj przepis na ciasto marchewkowe, przygotowane z użyciem mąki orzechowej oraz ryżowej i skrobi kukurydzianej. Smak mielonych migdałów bardzo dobrze pasuje do lekkiej słodyczy marchewki. Nie masz mąki bezglutenowej? Odpowiedniej konsystencji nadać możesz im dzięki na przykład fasoli – będzie ona niewyczuwalna w smaku. Nadaje się zwłaszcza do ciast czekoladowych. Upiecz z niej tort z sernikowym nadzieniem. Wykorzystaj także kleik ryżowy, z którego przyrządzisz niewielkie bułeczki. Posyp je cynamonem albo wiórkami kokosowymi. Szukasz przepisu na bezglutenowy spód do ciasta? Wykorzystaj pastę z suszonych daktyli, moreli i orzechów – namocz wszystkie składniki, odsącz i zmiksuj, dodając kakao. Otrzymasz słodką i mocno zwartą podstawę do sernika. Jeśli chcesz mieć pewność, że ciasto z mąką bezglutenową się uda, dodaj do niego nieco gumy ksantanowej, która je zespoli. Piekąc ciasto, pamiętaj też o odpowiednim proszku do pieczenia – jego zwyczajna wersja zawiera gluten. Wśród naszych przepisów znajdziesz mnóstwo inspiracji na ciasta bezglutenowe. Owocowe, z kremem, czekoladowe, kruche – wybierz coś dla siebie i upiecz na najbliższą okazję! Życzymy smacznego.