Przepisy na Ciasta bezglutenowe

48 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (48)

Tort z fasoli
ratingratingratingratingrating

225

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli chcesz przygotować pyszny, oryginalny deser, ale nie masz zbyt wiele czasu, to tort z fasol...
Szarlotka bezglutenowa
ratingratingratingratingrating

158

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Szarlotka – wyjątkowo smaczne ciasto na kruchym spodzie z jabłkowym nadzieniem. Przygotujesz ją n...
Sernik bezglutenowy
ratingratingratingratingrating

104

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sernik z tego przepisu to propozycja na smaczne ciasto bezglutenowe. Wszystko dzięki użyciu specj...
Bezglutenowe kokosanki
ratingratingratingratingrating

153

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Babka cytrynowa z kokosem BEZGLUTENOWA
ratingratingratingratingrating

131

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Babka cytrynowa z kokosem to pyszna propozycja na świąteczny bezglutenowy wypiek. Jeśli chcesz je...
Bezglutenowe brownie
ratingratingratingratingrating

133

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
Mąka pszenna to podstawa większości ciast. Czy to jednak oznacza, że bez niej żadne z nich się ni...
Bezglutenowy tort makowy
ratingratingratingratingrating

196

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
155 min.
Bezglutenowy torcik z owocami
ratingratingratingratingrating

64

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jeśli lubisz owocowe ciasta, koniecznie wypróbuj przepis na bezglutenowy torcik z malinami oraz c...
Bezglutenowe ciasto ze śliwkami
ratingratingratingratingrating

108

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Bezglutenowe ciasto ze śliwkami będzie idealne, jeśli jesteś na diecie bezglutenowej. Kto powiedz...
Sernik wegański z orzechów nerkowca
ratingratingratingratingrating

115

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Sernik bez sera? Właśnie tak! Orzechy nerkowca wyczarują go dla Ciebie bez problemu. Zdziwisz się...
Mazurek ryżowy-bezglutenowy
ratingratingratingratingrating

80

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Proponowany w przepisie mazurek ryżowy – to bezglutenowa wersja klasycznego wielkanocnego ciasta...
Tofurnik (sernik z tofu) - bez glutenu, bez jajek, bez laktozy, wegański
ratingratingratingratingrating

101

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Coraz popularniejsze w naszych kuchniach tofu możemy wykorzystywać na wiele sposobów. Tym razem p...
Bezglutenowe ciasto drożdżowe
ratingratingratingratingrating

67

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Jeśli szukasz inspiracji na przygotowanie smacznej słodkiej przekąski, bezglutenowe ciasto drożdż...
Naleśniki bezglutenowe z serem
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Naleśniki bezglutenowe z serem to propozycja dla wszystkich, którzy lubią klasyczne mączne potraw...
Bezglutenowa tarta czekoladowa
ratingratingratingratingrating

29

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Bezglutenowa tarta czekoladowa to doskonała alternatywa dla pączków, faworków oraz owocowych cias...
Bezglutenowe pierniczki
ratingratingratingratingrating

51

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Mamy dla Ciebie propozycję na pierniczki świąteczne w wersji bezglutenowej, które sprawdzą się ni...
Gofry bezglutenowe z mąki z kaszy jaglanej z siemieniem lnianym
ratingratingratingratingrating

47

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Dzięki temu przepisowi w łatwy sposób przygotujesz gofry, które nie zawierają w sobie glutenu. St...
Bezglutenowy miodownik
ratingratingratingratingrating

41

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
85 min.
Gofry bezglutenowe
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku gofry bez użycia mąki pszennej? To możliwe – sprawdź ich...
Gofry bezglutenowe  z mąką migdałową
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Wykluczenie ze swojego jadłospisu produktów zawierających gluten wcale nie oznacza, że musisz rez...
Mazurek daktylowy (bez glutenu, bez laktozy)
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
100 min.
Prostokątne, niskie, bogato dekorowane – takie właśnie powinny być klasyczne mazurki. Dziś powsta...
Ciasto bezglutenowe z truskawkami
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Bezglutenowe ciasto serowe z truskawkami to doskonała propozycja na sezonowy deser. Do jego przyg...
Wegański mazurek bez pieczenia (bez laktozy, bez glutenu, bez jajek, wegański)
ratingratingratingratingrating

36

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
70 min.
Osoby z różnego rodzaju nietolerancjami pokarmowymi do tej pory musiały rezygnować z wielu ulubio...
Mazurek migdałowo-pomarańczowy (bez glutenu, bez laktozy, bez jajek, wegański)
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
80 min.
Mazurek migdałowo-pomarańczowa masa to jedna z ciekawszych propozycji na urozmaicenie tradycyjneg...

Ciekawostki i porady

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ciasta bezglutenoweCiasta bezglutenowe

Niektóre wypieki nie zawierają glutenu w sposób naturalny, np. serniki bez spodu czy bezy. Kiedy jednak masz ochotę na klasyczne mączne ciasto w wersji bezglutenowej, użyj odpowiedniego gatunku mąki. Najlepiej sprawdzą się mieszanki różnych odmian. Dlaczego? Np. mąka ryżowa, bardzo neutralna w smaku, ma małe właściwości wiążące. Nie będzie spajała ciasta w wystarczający sposób. Dlatego dobrze jest połączyć ją z mąką ziemniaczaną, która dzięki zawartości skrobi nada ciastu odpowiedniej konsystencji. Z kolei mąka z ciecierzycy sklei ciasto lepiej, ale posiada charakterystyczny posmak. Złagodzisz go mąką ryżową lub amarantusową. Bezglutenowe będą także wszelkie mąki orzechowe. To nic innego jak zmielone bardzo drobno orzechy np. laskowe lub migdały. Świetnie sprawdzą się w ciastach czekoladowych, jabłkowych czy biszkoptach. Wypróbuj przepis na ciasto marchewkowe, przygotowane z użyciem mąki orzechowej oraz ryżowej i skrobi kukurydzianej. Smak mielonych migdałów bardzo dobrze pasuje do lekkiej słodyczy marchewki. Nie masz mąki bezglutenowej? Odpowiedniej konsystencji nadać możesz im dzięki na przykład fasoli – będzie ona niewyczuwalna w smaku. Nadaje się zwłaszcza do ciast czekoladowych. Upiecz z niej tort z sernikowym nadzieniem. Wykorzystaj także kleik ryżowy, z którego przyrządzisz niewielkie bułeczki. Posyp je cynamonem albo wiórkami kokosowymi. Szukasz przepisu na bezglutenowy spód do ciasta? Wykorzystaj pastę z suszonych daktyli, moreli i orzechów – namocz wszystkie składniki, odsącz i zmiksuj, dodając kakao. Otrzymasz słodką i mocno zwartą podstawę do sernika. Jeśli chcesz mieć pewność, że ciasto z mąką bezglutenową się uda, dodaj do niego nieco gumy ksantanowej, która je zespoli. Piekąc ciasto, pamiętaj też o odpowiednim proszku do pieczenia – jego zwyczajna wersja zawiera gluten. Wśród naszych przepisów znajdziesz mnóstwo inspiracji na ciasta bezglutenowe. Owocowe, z kremem, czekoladowe, kruche – wybierz coś dla siebie i upiecz na najbliższą okazję! Życzymy smacznego.