Bezglutenowe brownie

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

133

423 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1388 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2388 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

200 gramów

200 gramów

3 sztuki

75 gramów

75 gramów

1 szczypta

wierzch:

100 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Całą czekoladę (300 g) posiekaj. Kasię roztop w rondelku. Następnie zdejmij z ognia i dodaj 2/3 posiekanej czekolady. Mieszaj, aż się rozpuści.

Bezglutenowe brownie - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj obie mąki i sól. Jajka lekko ubij z cukrem pudrem.

Bezglutenowe brownie - Krok 2

Krok 3

Do masy jajecznej dodaj przygotowaną masę czekoladową i wymieszaj mikserem.

Bezglutenowe brownie - Krok 3

Krok 4

Następnie ciągle mieszając, dodaj mieszaninę mąk. Foremkę o wymiarach 21x21 cm wyłóż na dnie papierem do pieczenia.

Bezglutenowe brownie - Krok 4

Krok 5

Ciasto przełóż do formy i równo rozprowadź. Piecz około 35 minut w 180 °C.

Bezglutenowe brownie - Krok 5

Krok 6

Upieczone, gorące ciasto posyp resztą posiekanej czekolady. Gdy czekolada się rozpuści, rozsmaruj ją na powierzchni ciasta i posyp całość posiekaną suszoną żurawiną. Odstaw do całkowitego wystygnięcia.

Bezglutenowe brownie - Krok 6
Moje Ciasto

Dobra rada:

Mąki możesz zastąpić gotową mieszanką mąk bezglutenowych.

2

Opinie o przepisie

  • Hans Solo

    Hans Solo

    kocur

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Michalska

    Maria Michalska

    nie zgadzają się składniki to znaczy czekolada w przepisie bezglutenowe brownie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bezglutenowe brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bezglutenowe brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bezglutenowe brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bezglutenowe brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bezglutenowe brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bezglutenowe brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bezglutenowe brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bezglutenowe brownieBezglutenowe brownie

Mąka pszenna to podstawa większości ciast. Czy to jednak oznacza, że bez niej żadne z nich się nie uda? Nie, ponieważ nie jest ona potrzebna do zrobienia bezglutenowego brownie z żurawiną.

Dla kogo?

Brownie bezglutenowe przygotowuje się głównie z czekolady, więc nie odmówi sobie go żaden jawno- bądź skryto-czekoladożeraca. To też świetne rozwiązanie dla osób, które muszą przestrzegać bezglutenowej diety i mają ochotę na coś słodkiego.

Na jaką okazję?

Ciasto brownie bezglutenowe przydaje się na jesienne wieczory we dwoje lub tylko z książką. To także sposób na szybkie osłodzenie chwili w pracy, szkole czy podróży.

Czy wiesz, że?

Do zrobienia bezglutenowego brownie wykorzystuje się mąkę jaglaną oraz mąkę kukurydzianą. Można je jednak zastąpić gotową mieszkanką mąk bezglutenowych.

Dla urozmaicenia

Ciasto brownie polewa się gorzką czekoladą i posypuje owocami. Najczęściej jest to posiekana, suszona żurawina. Jednak jeszcze większą słodycz i soczystość uzyskamy, kiedy zastąpimy ją wiśniami.