Bezglutenowe brownie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bezglutenowe brownie

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

145

545 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1418 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2492 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

200 gramów

200 gramów

3 sztuki

90 gramów

50 gramów

50 gramów

1 szczypta

wierzch:

50 gramów

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu rozpuść masło. Następnie zdejmij z ognia i dodaj 2/3 posiekanej czekolady. Mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw na bok.

Bezglutenowe brownie - Krok 1

Krok 2

W misce wymieszaj obie mąki i sól. Jajka lekko ubij z cukrem pudrem.

Bezglutenowe brownie - Krok 2

Krok 3

Do masy jajecznej dodaj przygotowaną masę czekoladową i wymieszaj mikserem.

Bezglutenowe brownie - Krok 3

Krok 4

Następnie ciągle mieszając, dodaj mieszaninę mąk, pozostałą 1/3 część czekolady i suszoną żurawinę.

Bezglutenowe brownie - Krok 4

Krok 5

Do formy wyłożonej papierem do pieczenie przełóż ciasto i piecz w piekarniku 35 minut w temperaturze 180 st. C.

Bezglutenowe brownie - Krok 5

Krok 6

Po wyjęciu z piekarnika posyp żurawiną oraz posiekaną, gorzką czekoladą.

Bezglutenowe brownie - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bezglutenowe brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bezglutenowe brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bezglutenowe brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bezglutenowe brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bezglutenowe brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bezglutenowe brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bezglutenowe brownie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bezglutenowe brownie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Bezglutenowe brownieBezglutenowe brownie

Bezglutenowe desery szturmem zdobyły polską kuchnię. Znajdziecie mnóstwo propozycji na ciasta, w których tradycyjną mąkę zastępuje się jej bezglutenowym odpowiednikiem. Jeśli lubicie czekoladowe smaki – spróbujcie naszego przepisu na bezglutenowe brownie z mąki kukurydzianej i jaglanej. Doskonałym dodatkiem do ciasta jest suszona żurawina, dodająca mu orzeźwiającego smaku. To propozycja dla fanów amerykańskich deserów, w nieco zmienionej formie.

Dla kogo?

Brownie bezglutenowe to pomysł przede wszystkim dla osób unikających glutenu, a także dla każdego, kto lubi klasyczne desery, przygotowane w nowoczesny sposób.

Na jaką okazję?

Brownie z mąki kukurydzianej, jest idealnym urozmaiceniem domowego menu deserowego. Nie zapominajcie o tym przepisie, zapraszając znajomych na imprezę. Ciasto będzie prawdziwym hitem każdego przyjęcia.

Czy wiesz, że?

Brownie to deser, który można zaliczyć do kanonu amerykańskich potraw. W klasycznej wersji ciasto przyrządzane jest z gorzkiej czekolady, jajek, cukru, masła i niewielkiej ilości mąki.

Dla urozmaicenia:

Czekoladowe ciasto bez glutenu po upieczeniu udekorujcie suszoną żurawiną.