
Składniki
ciasto:
200 gramów
200 gramów
200 gramów
3 sztuki
90 gramów
50 gramów
50 gramów
1 szczypta
wierzch:
50 gramów
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondlu rozpuść masło. Następnie zdejmij z ognia i dodaj 2/3 posiekanej czekolady. Mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw na bok.

Krok 2
W misce wymieszaj obie mąki i sól. Jajka lekko ubij z cukrem pudrem.

Krok 3
Do masy jajecznej dodaj przygotowaną masę czekoladową i wymieszaj mikserem.

Krok 4
Następnie ciągle mieszając, dodaj mieszaninę mąk, pozostałą 1/3 część czekolady i suszoną żurawinę.

Krok 5
Do formy wyłożonej papierem do pieczenie przełóż ciasto i piecz w piekarniku 35 minut w temperaturze 180 st. C.

Krok 6
Po wyjęciu z piekarnika posyp żurawiną oraz posiekaną, gorzką czekoladą.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Bezglutenowe brownie
Bezglutenowe desery szturmem zdobyły polską kuchnię. Znajdziecie mnóstwo propozycji na ciasta, w których tradycyjną mąkę zastępuje się jej bezglutenowym odpowiednikiem. Jeśli lubicie czekoladowe smaki – spróbujcie naszego przepisu na bezglutenowe brownie z mąki kukurydzianej i jaglanej. Doskonałym dodatkiem do ciasta jest suszona żurawina, dodająca mu orzeźwiającego smaku. To propozycja dla fanów amerykańskich deserów, w nieco zmienionej formie.
Dla kogo?
Brownie bezglutenowe to pomysł przede wszystkim dla osób unikających glutenu, a także dla każdego, kto lubi klasyczne desery, przygotowane w nowoczesny sposób.
Na jaką okazję?
Brownie z mąki kukurydzianej, jest idealnym urozmaiceniem domowego menu deserowego. Nie zapominajcie o tym przepisie, zapraszając znajomych na imprezę. Ciasto będzie prawdziwym hitem każdego przyjęcia.
Czy wiesz, że?
Brownie to deser, który można zaliczyć do kanonu amerykańskich potraw. W klasycznej wersji ciasto przyrządzane jest z gorzkiej czekolady, jajek, cukru, masła i niewielkiej ilości mąki.
Dla urozmaicenia:
Czekoladowe ciasto bez glutenu po upieczeniu udekorujcie suszoną żurawiną.