Czekoladowy fondant

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

142

2089 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1358 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3528 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 opakowanie

150 gramów

5 sztuk

70 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuść w rondelku, zdejmij z ognia, włóż 250 g połamanej czekolady i mieszaj aż się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia.

Czekoladowy fondant - Krok 1

Krok 2

Żółtka oddziel od białek i ubij z cukrem na białą masę.

Czekoladowy fondant - Krok 2

Krok 3

Do masy żółtkowej dodaj lekko przestudzoną masę czekoladową i wymieszaj.

Czekoladowy fondant - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj mąkę i jeszcze raz wymieszaj. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Pozostałe kostki czekolady przekrój na połówki.

Czekoladowy fondant - Krok 4

Krok 5

Masę przełóż do wysmarowanych Kasią foremek. W każdą wciśnij pół kostki czekolady i piecz w 190 st.C około 12 minut.

Czekoladowy fondant - Krok 5

Krok 6

Foremki wyjmij z piekarnika i studź przez kilka minut. Potem przy użyciu noża delikatnie wyjmij ciastka z foremek i posyp cukrem pudrem.

Czekoladowy fondant - Krok 6
40

Opinie o przepisie

  • Adam Wołoszyn

    Adam Wołoszyn , 03.05.2020

    pucha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja Kosmalska

    Alicja Kosmalska , 09.01.2018

    Bardzo dobre polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sonia Komorowska

    Sonia Komorowska , 07.09.2016

    Do wyjmowania nie potrzeba noża, jeżeli foremki były dobrze wysmarowane, to ciastka po odwróceniu i delikatnym potrząśnięciu same wypadają z foremki/blachy do mufinek. Drobna uwaga - ciasto nie mieści się w 12 foremkach, ostatecznie użyłam blachy na 12 muffinek + 8 foremek silikonowych (i to naładowanych znacznie ponad połowę). Smak mocno czekoladowy i nie za słodki (choć 1 czekoladę zamieniłam na mleczną).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Suwada

    Joanna Suwada , 12.04.2016

    Wyglądają bardzo smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniela Kawiecka

    Daniela Kawiecka , 12.04.2016

    Do takich słodkości to aż mi się gębusia śmieje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Kolodziej

    Magda Kolodziej , 12.04.2016

    Od tego rosną 4 litery.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Śnieć

    Wiesława Śnieć , 12.04.2016

    Jola Jolanta Wlazlo moja przyjaciółko jak będziesz w Łodzi to takie zrobię dla Ciebie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanka Hanka

    Hanka Hanka , 12.04.2016

    Wiele razy na zakupach w Enschede . Ciepła czekolada - wilgotne ciasto i podwójne espresso .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Jankowski

    Leszek Jankowski , 12.04.2016

    Nie jadlem. Kto mi upiecze ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Krusiewicz

    Krystyna Krusiewicz , 12.04.2016

    Och dziewczyny wodzicie mnie na pokuszenie a ja mam za wysoki cholesterol

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusława Szaszowska

    Bogusława Szaszowska , 12.04.2016

    Ale smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Gawronski

    Jan Gawronski , 12.04.2016

    Wlasnie mnie FB oderwal od babeczek . czekoladowych !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Szymański

    Marek Szymański , 12.04.2016

    mniam, smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Jędrzejewski

    Sławomir Jędrzejewski , 12.04.2016

    Żarłoki a szczupłe jak osy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Sokołowski

    Janusz Sokołowski , 12.04.2016

    A kto zaprasza.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Górny

    Ryszard Górny , 12.04.2016

    DAJ KAWAŁEK .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Lorer

    Monika Lorer , 12.04.2016

    Ja bym się poczestowala ale pięć nie będę. Owszem jestem lasu chem.,kto mnie poczęstunek he he

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Jasińska-Bolesta

    Ewa Jasińska-Bolesta , 12.04.2016

    hihi jak ktoś upiecze to ja z ochotą schrupkam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Krupa

    Barbara Krupa , 12.04.2016

    Jedliście!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edward Grzesiak

    Edward Grzesiak , 12.04.2016

    Kurcze ale narobiliście smaku :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Domańska

    Halina Domańska , 12.04.2016

    a dzisiaj jest Światowy dzień czekolady....!!!Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Szulc

    Elzbieta Szulc , 12.04.2016

    JUŹ TO PIEKŁAM,,, PYCHA,,,,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Cyprych

    Bogdan Cyprych , 12.04.2016

    chetnie byn zjadl,ale nikt nie prosi,pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Deszczyńska

    Agnieszka Deszczyńska , 12.04.2016

    70g

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Jedrzejewski

    Kazimierz Jedrzejewski , 12.04.2016

    Nie przepadam za takim ciastem ale smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aldona Mrowinska

    Aldona Mrowinska , 12.04.2016

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Nikodem

    Bożena Nikodem , 12.04.2016

    ILE MĄKI DODAĆ .NIE WIDZĘ JEJ W LIŚCIE ZAKUPÓW

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Dworzycka

    Maria Dworzycka , 12.04.2016

    Smaczne ale w boczki idzie !!!!! Heheheheh.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bolesław Moździerz

    Bolesław Moździerz , 12.04.2016

    Takie ciasta jak ja nie moge

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Zawadzki

    Jerzy Zawadzki , 12.04.2016

    C.d.zalaczony wykaz mak piekiełnych za obzarstwo i namawianie doń!

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czekoladowy fondant - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czekoladowy fondant - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czekoladowy fondant - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czekoladowy fondant - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czekoladowy fondant - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czekoladowy fondant - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czekoladowy fondant - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej