Czekoladowy fondant

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

140

2005 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1358 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3527 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

150 gramów

5 sztuk

70 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kasię rozpuść w rondelku, zdejmij z ognia, włóż 250 g połamanej czekolady i mieszaj aż się rozpuści. Odstaw do przestygnięcia.

Czekoladowy fondant - Krok 1

Krok 2

Żółtka oddziel od białek i ubij z cukrem na białą masę.

Czekoladowy fondant - Krok 2

Krok 3

Do masy żółtkowej dodaj lekko przestudzoną masę czekoladową i wymieszaj.

Czekoladowy fondant - Krok 3

Krok 4

Następnie dodaj mąkę i jeszcze raz wymieszaj. Na koniec dodaj ubitą na sztywno pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Pozostałe kostki czekolady przekrój na połówki.

Czekoladowy fondant - Krok 4

Krok 5

Masę przełóż do wysmarowanych Kasią foremek. W każdą wciśnij pół kostki czekolady i piecz w 190 st.C około 12 minut.

Czekoladowy fondant - Krok 5

Krok 6

Foremki wyjmij z piekarnika i studź przez kilka minut. Potem przy użyciu noża delikatnie wyjmij ciastka z foremek i posyp cukrem pudrem.

Czekoladowy fondant - Krok 6
39

Opinie o przepisie

  • Alicja Kosmalska

    Alicja Kosmalska

    Bardzo dobre polecam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sonia Komorowska

    Sonia Komorowska

    Do wyjmowania nie potrzeba noża, jeżeli foremki były dobrze wysmarowane, to ciastka po odwróceniu i delikatnym potrząśnięciu same wypadają z foremki/blachy do mufinek. Drobna uwaga - ciasto nie mieści się w 12 foremkach, ostatecznie użyłam blachy na 12 muffinek + 8 foremek silikonowych (i to naładowanych znacznie ponad połowę). Smak mocno czekoladowy i nie za słodki (choć 1 czekoladę zamieniłam na mleczną).

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Joanna Suwada

    Joanna Suwada

    Wyglądają bardzo smacznie

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Daniela Kawiecka

    Daniela Kawiecka

    Do takich słodkości to aż mi się gębusia śmieje.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Magda Kolodziej

    Magda Kolodziej

    Od tego rosną 4 litery.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiesława Śnieć

    Wiesława Śnieć

    Jola Jolanta Wlazlo moja przyjaciółko jak będziesz w Łodzi to takie zrobię dla Ciebie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Hanka Hanka

    Hanka Hanka

    Wiele razy na zakupach w Enschede . Ciepła czekolada - wilgotne ciasto i podwójne espresso .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Leszek Jankowski

    Leszek Jankowski

    Nie jadlem. Kto mi upiecze ?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Krystyna Krusiewicz

    Krystyna Krusiewicz

    Och dziewczyny wodzicie mnie na pokuszenie a ja mam za wysoki cholesterol

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogusława Szaszowska

    Bogusława Szaszowska

    Ale smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jan Gawronski

    Jan Gawronski

    Wlasnie mnie FB oderwal od babeczek . czekoladowych !

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marek Szymański

    Marek Szymański

    mniam, smacznego!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sławomir Jędrzejewski

    Sławomir Jędrzejewski

    Żarłoki a szczupłe jak osy

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Janusz Sokołowski

    Janusz Sokołowski

    A kto zaprasza.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ryszard Górny

    Ryszard Górny

    DAJ KAWAŁEK .

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Monika Lorer

    Monika Lorer

    Ja bym się poczestowala ale pięć nie będę. Owszem jestem lasu chem.,kto mnie poczęstunek he he

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Jasińska-Bolesta

    Ewa Jasińska-Bolesta

    hihi jak ktoś upiecze to ja z ochotą schrupkam

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara Krupa

    Barbara Krupa

    Jedliście!!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Edward Grzesiak

    Edward Grzesiak

    Kurcze ale narobiliście smaku :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Halina Domańska

    Halina Domańska

    a dzisiaj jest Światowy dzień czekolady....!!!Smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Elzbieta Szulc

    Elzbieta Szulc

    JUŹ TO PIEKŁAM,,, PYCHA,,,,

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bogdan Cyprych

    Bogdan Cyprych

    chetnie byn zjadl,ale nikt nie prosi,pozdrawiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agnieszka Deszczyńska

    Agnieszka Deszczyńska

    70g

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kazimierz Jedrzejewski

    Kazimierz Jedrzejewski

    Nie przepadam za takim ciastem ale smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aldona Mrowinska

    Aldona Mrowinska

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bożena Nikodem

    Bożena Nikodem

    ILE MĄKI DODAĆ .NIE WIDZĘ JEJ W LIŚCIE ZAKUPÓW

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Maria Dworzycka

    Maria Dworzycka

    Smaczne ale w boczki idzie !!!!! Heheheheh.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Bolesław Moździerz

    Bolesław Moździerz

    Takie ciasta jak ja nie moge

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Zawadzki

    Jerzy Zawadzki

    C.d.zalaczony wykaz mak piekiełnych za obzarstwo i namawianie doń!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jerzy Zawadzki

    Jerzy Zawadzki

    Apage satanas! (Do tych przepisów kulinarnych winien byc xalsv

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Czekoladowy fondant - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Czekoladowy fondant - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Czekoladowy fondant - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Czekoladowy fondant - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Czekoladowy fondant - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Czekoladowy fondant - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Czekoladowy fondant - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej