Składniki
200 gramów
2 sztuki
4 łyżki
1 łyżka
50 gramów
do podania:
2 łyżeczki
100 gramów
przygotowanie formy:
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Foremki na muffinki smarujemy masłem oraz oprószamy mąką.
Krok 2
Piekarnik nagrzewamy do 200C. Czekoladę wraz z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mieszamy, aż całość się rozpuści.
Krok 3
Jajka wbijamy do miski. Dodajemy cukier oraz mąkę. Dokładnie mieszamy.
Krok 4
Do jajecznej masy wlewamy masę czekoladową. Mieszamy do połączenia się składników.
Krok 5
Powstałym ciastem wypełniamy foremki na muffiny. Pieczemy ok 8-9 min. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy i posypujemy fondant cukrem pudrem.
Dobra rada:
Fondant możemy podać z truskawkami lub innymi owocami.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Czekoladowy fondant
Intensywny smak czekolady zawróci w głowie wszystkim łasuchom. Czekoladowy fondant to pomysł na stylowy deser, którym uraczyć można najbardziej wybredne i wymagające podniebienia. Mimo to receptura nie należy do skomplikowanych, a całość przygotujesz w zaledwie pół godziny.
Dla kogo?
Czekolada jest królową deserów, więc trudno byłoby znaleźć osobę, która nie skusi się na tego rodzaju rarytas.
Na jaką okazję?
Możesz schować dużą blachę, w której zazwyczaj przygotowujesz swoje ulubione brownie. Fondanty piecze się w osobnych foremkach, dzięki czemu od razu powstają zgrabne porcje. Nie musisz więc martwić się o wygląd deseru podczas bankietu albo uroczystego obiadu.
Czy wiesz, że?
Wyjątkowo apetycznie brzmi angielska nazwa tego specjału. Lava cake (czekoladowa lawa) nawiązuje do płynnego wnętrza fondantów, które ukazuje się w całej okazałości po przekrojeniu ciasta.
Dla urozmaicenia:
Do dekoracji wykorzystaj ziarna kawy. Czekoladowe wypieki doskonale smakują z porcją lodów waniliowych.