
Składniki
200 gramów
80 gramów
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
100 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do przesianej mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, przyprawy korzennej i cynamonu dodaj zimne masło. Posiekaj całość nożem. Dodaj jajko i zagnieć.

Krok 2
Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na ok. 30-45 minut.

Krok 3
Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Za pomocą foremek do ciasteczek wycinaj kształty. Piecz ciastka w temp. 180 stopni przez ok. 12 minut. Wystudź na kratce. Udekoruj np. lukrem lub polewą czekoladową.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Świąteczne ciasteczka
Przygotowania do Bożego Narodzenia w większości domów kojarzą się z cudownym, korzennym aromatem ciast, zwłaszcza pierników. Świąteczne tradycje skupione są wokół kolorowej choinki oraz odświętnie udekorowanego stołu. Niech nie zabraknie na nim kruchych świątecznych ciasteczek cynamonowych.
Dla kogo?
Organizowanie świąt wolicie zaczynać z pewnym wyprzedzeniem? Świetnie się składa – przepis na świąteczne ciasteczka przygotujecie nawet kilka dni wcześniej. Wystarczy przechowywać je w szczelnym pojemniku lub puszce, a bez problemu zachowają świeżość.
Na jaką okazję?
Obowiązkowa pozycja w bożonarodzeniowym jadłospisie. Mimo to nie traktujcie przepisu na świąteczne ciastka wyłącznie jako grudniowej receptury. Nawet wiosną i latem będą smakować pysznie.
Czy wiesz, że?
Cynamon to jedna z najstarszych znanych ludzkości przypraw. Pozyskuje się go z wysuszonej kory cynamonowca.
Dla urozmaicenia:
Zrobienie kolorowego lukru domowymi sposobami jest naprawdę proste. Odrobina soku z buraka pozwoli zafarbować go na różowo, a szpinaku na zielono. Kilka kropel soku pomarańczowego sprawi, że lukier na świątecznych ciasteczkach będzie bardzo aromatyczny.































