Świąteczne ciasteczka

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

104

403 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1059 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1614 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

1 sztuka

1 łyżeczka

3 szklanki

0.75 szklanki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

wierzch:

1 opakowanie

2 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miękką Kasię utrzyj dokładnie z cukrem. Pod koniec ucierania dodaj jajko.

Świąteczne ciasteczka - Krok 1

Krok 2

Wsyp mąkę, przyprawy i miód. Wszystko razem jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Ciasto odstaw na 30 minut do lodówki.

Świąteczne ciasteczka - Krok 2

Krok 3

Schłodzone ciasto rozwałkuj na podsypanym mąką papierze do pieczenia na grubość kilku milimetrów.

Świąteczne ciasteczka - Krok 3

Krok 4

Z ciasta wycinaj foremkami do ciasteczek fantazyjne gwiazdeczki. Ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia płaskiej blasze i piecz w 180 st.C 10 - 15 minut.

Świąteczne ciasteczka - Krok 4

Krok 5

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Mocz w niej partiami gwiazdki i układaj w odstępach by ciasteczka się nie pomazały.

Świąteczne ciasteczka - Krok 5

Krok 6

Przygotuj bakalie. Migdały obierz ze skórki, orzechy posiekaj. Czekoladowe gwiazdki dekoruj według uznania.

Świąteczne ciasteczka - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczne ciasteczkaŚwiąteczne ciasteczka

Te mocno korzenne ciasteczka mogą śmiało konkurować z pierniczkami, zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu. Produkty, których będziesz potrzebować, to klasyczne składniki kruchego ciasta, a więc: mąka pszenna, jajka, kostka do pieczenia oraz cukier. Natomiast imbir, cynamon oraz miód nadadzą ciastkom piękny zapach i bożonarodzeniowy charakter. Warto zamiast cukru białego użyć trzcinowego, dzięki czemu wypiek uzyska złocisty kolor i dodatkowe walory smakowe. Kruche ciasto robi się szybko: wystarczy utrzeć kostkę do pieczenia z cukrem i jajkiem, a następnie dodać do powstałej masy przesianą mąkę z przyprawami oraz miód. Wyrabiaj ciasto do czasu, aż osiągnie właściwą konsystencję, a następnie odstaw do lodówki na pół godziny. Ciasto rozwałkuj i wykrawaj z niego foremkami różne kształty. Szczególnie dobrze będą się prezentować gwiazdki. Gotowe ciastka dekoruj rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą oraz bakaliami – migdałami, orzechami włoskimi i laskowymi. Wypróbuj nasz przepis na świąteczne ciasteczka korzenne.