
Składniki
200 gramów
80 gramów
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
100 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do przesianej mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, przyprawy korzennej i cynamonu dodaj zimne masło. Posiekaj całość nożem. Dodaj jajko i zagnieć.

Krok 2
Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na ok. 30-45 minut.

Krok 3
Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Za pomocą foremek do ciasteczek wycinaj kształty. Piecz ciastka w temp. 180 stopni przez ok. 12 minut. Wystudź na kratce. Udekoruj np. lukrem lub polewą czekoladową.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Świąteczne ciasteczka
Przygotowania do Bożego Narodzenia w większości domów kojarzą się z cudownym, korzennym aromatem ciast, zwłaszcza pierników. Świąteczne tradycje skupione są wokół kolorowej choinki oraz odświętnie udekorowanego stołu. Niech nie zabraknie na nim kruchych świątecznych ciasteczek cynamonowych.
Dla kogo?
Organizowanie świąt wolicie zaczynać z pewnym wyprzedzeniem? Świetnie się składa – przepis na świąteczne ciasteczka przygotujecie nawet kilka dni wcześniej. Wystarczy przechowywać je w szczelnym pojemniku lub puszce, a bez problemu zachowają świeżość.
Na jaką okazję?
Obowiązkowa pozycja w bożonarodzeniowym jadłospisie. Mimo to nie traktujcie przepisu na świąteczne ciastka wyłącznie jako grudniowej receptury. Nawet wiosną i latem będą smakować pysznie.
Czy wiesz, że?
Cynamon to jedna z najstarszych znanych ludzkości przypraw. Pozyskuje się go z wysuszonej kory cynamonowca.
Dla urozmaicenia:
Zrobienie kolorowego lukru domowymi sposobami jest naprawdę proste. Odrobina soku z buraka pozwoli zafarbować go na różowo, a szpinaku na zielono. Kilka kropel soku pomarańczowego sprawi, że lukier na świątecznych ciasteczkach będzie bardzo aromatyczny.































