Świąteczne ciasteczka - przepis bożonarodzeniowy | Przepisy.pl pixel

Świąteczne ciasteczka

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

239

603 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1890 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3274 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

80 gramów

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do przesianej mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, przyprawy korzennej i cynamonu dodaj zimne masło. Posiekaj całość nożem. Dodaj jajko i zagnieć.

Świąteczne ciasteczka - Krok 1

Krok 2

Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na ok. 30-45 minut.

Świąteczne ciasteczka - Krok 2

Krok 3

Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Za pomocą foremek do ciasteczek wycinaj kształty. Piecz ciastka w temp. 180 stopni przez ok. 12 minut. Wystudź na kratce. Udekoruj np. lukrem lub polewą czekoladową.

Świąteczne ciasteczka - Krok 3
11

Opinie o przepisie

  • Iwonka

    Iwonka , 13.12.2023

    Ile ciasteczek wychodzi z przepisu?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Karolinka i Iga

    Karolinka i Iga , 30.01.2023

    Były przepyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paula

    Paula , 19.12.2022

    Pyszne polecam!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ada

    Ada , 18.12.2022

    Dobry przepis, dodałam trochę więcej mąki, bo ciasto bardzo się u mnie lepiło, ale za to przy wykrawaniu było już super. Polecam szybciutkie i pyszne ☺️

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Merman

    Merman , 15.12.2022

    Zrobiłem z przepisu, wyszły cudowne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kocham święta

    Kocham święta , 18.11.2022

    Będę próbować robić 1 grudnia :)))

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Mazur

    Ewa Mazur , 30.12.2021

    TAK. Kruche ciasteczka pieczemy wg tego przepisu z tym, że ja dodaję jeszcze odrobinę więcej mąki oraz dwie kopiaste łyżeczki kwaśnej śmietany (18%). Wtedy nawet cienko rozwałkowane ciasteczka po upieczeniu nie są ani suche ani twarde lecz bardziej kruche. Pyszne!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • bardzo dobre

    bardzo dobre , 18.11.2021

    pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Paulina Konarska

    Paulina Konarska , 12.12.2020

    Przyznaję się że ciężka sprawa u mnie z pieczeniem, antytalent tragiczny.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna

    Katarzyna , 25.11.2020

    Super przpis polecam !!Pychota:)

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Świąteczne ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Świąteczne ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Świąteczne ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Świąteczne ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Świąteczne ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Świąteczne ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Świąteczne ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Świąteczne ciasteczka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Świąteczne ciasteczkaŚwiąteczne ciasteczka

Przygotowania do Bożego Narodzenia w większości domów kojarzą się z cudownym, korzennym aromatem ciast, zwłaszcza pierników. Świąteczne tradycje skupione są wokół kolorowej choinki oraz odświętnie udekorowanego stołu. Niech nie zabraknie na nim kruchych świątecznych ciasteczek cynamonowych.

Dla kogo?

Organizowanie świąt wolicie zaczynać z pewnym wyprzedzeniem? Świetnie się składa – przepis na świąteczne ciasteczka przygotujecie nawet kilka dni wcześniej. Wystarczy przechowywać je w szczelnym pojemniku lub puszce, a bez problemu zachowają świeżość.

Na jaką okazję?

Obowiązkowa pozycja w bożonarodzeniowym jadłospisie. Mimo to nie traktujcie przepisu na świąteczne ciastka wyłącznie jako grudniowej receptury. Nawet wiosną i latem będą smakować pysznie.

Czy wiesz, że?

Cynamon to jedna z najstarszych znanych ludzkości przypraw. Pozyskuje się go z wysuszonej kory cynamonowca.

Dla urozmaicenia:

Zrobienie kolorowego lukru domowymi sposobami jest naprawdę proste. Odrobina soku z buraka pozwoli zafarbować go na różowo, a szpinaku na zielono. Kilka kropel soku pomarańczowego sprawi, że lukier na świątecznych ciasteczkach będzie bardzo aromatyczny.