
Składniki
200 gramów
80 gramów
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
0.5 łyżeczki
100 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do przesianej mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, przyprawy korzennej i cynamonu dodaj zimne masło. Posiekaj całość nożem. Dodaj jajko i zagnieć.

Krok 2
Zawiń ciasto w folię i włóż do lodówki na ok. 30-45 minut.

Krok 3
Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj. Za pomocą foremek do ciasteczek wycinaj kształty. Piecz ciastka w temp. 180 stopni przez ok. 12 minut. Wystudź na kratce. Udekoruj np. lukrem lub polewą czekoladową.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Świąteczne ciasteczka
Przygotowania do Bożego Narodzenia w większości domów kojarzą się z cudownym, korzennym aromatem ciast, zwłaszcza pierników. Świąteczne tradycje skupione są wokół kolorowej choinki oraz odświętnie udekorowanego stołu. Niech nie zabraknie na nim kruchych świątecznych ciasteczek cynamonowych.
Dla kogo?
Organizowanie świąt wolicie zaczynać z pewnym wyprzedzeniem? Świetnie się składa – przepis na świąteczne ciasteczka przygotujecie nawet kilka dni wcześniej. Wystarczy przechowywać je w szczelnym pojemniku lub puszce, a bez problemu zachowają świeżość.
Na jaką okazję?
Obowiązkowa pozycja w bożonarodzeniowym jadłospisie. Mimo to nie traktujcie przepisu na świąteczne ciastka wyłącznie jako grudniowej receptury. Nawet wiosną i latem będą smakować pysznie.
Czy wiesz, że?
Cynamon to jedna z najstarszych znanych ludzkości przypraw. Pozyskuje się go z wysuszonej kory cynamonowca.
Dla urozmaicenia:
Zrobienie kolorowego lukru domowymi sposobami jest naprawdę proste. Odrobina soku z buraka pozwoli zafarbować go na różowo, a szpinaku na zielono. Kilka kropel soku pomarańczowego sprawi, że lukier na świątecznych ciasteczkach będzie bardzo aromatyczny.