Ciasteczka korzenne na choinkę - przepis: kruche | Przepisy.pl pixel

Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki świąteczne)

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

179

1673 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

1889 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3116 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

60 gramów

140 gramów

1 sztuka

100 gramów

280 gramów

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do mąki pszennej wsyp cukier puder, przyprawę korzenną, cynamon, kakao i sodę. Wymieszaj. Masło roztop razem z miodem. Chwilę wystudź.

Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki świąteczne) - Krok 1

Krok 2

W suchych składnikach zrób wgłębienie i wlej wystudzone masło z miodem. Dodaj też jajko i całość zagnieć. W razie potrzeby dodaj wodę. Zawiń ciasto w folię i schłodź w lodówce przez min. 60 minut.

Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki świąteczne) - Krok 2

Krok 3

Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto i wykrawaj kształty za pomocą foremki. Jeśli chcesz powiesić pierniczki na choince, za pomocą wykałaczki lub słomki zrób dziurkę na sznurek. Piecz pierniczki przez ok. 12 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu możesz ozdobić pierniczki lukrem lub polewą czekoladową i posypkami.

Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki świąteczne) - Krok 3
13

Opinie o przepisie

  • Monika

    Monika , 01.12.2022

    TAK. To już jest ten czas kiedy w domu pachnie pierniczkami. W przepisie jest podany miód ale nie jest zaznaczone czy sztuczny czy prawdziwy. Ja bym dodała adnotację i zmodyfikowała że miód prawdziwy sprawia że są bardzo twarde a miód sztuczny daje im miękkość.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aga

    Aga , 19.11.2022

    Witam, ile ciasteczek wychodzi z podanej ilości składników?:)

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Andrzej Jany

    Andrzej Jany , 31.12.2021

    TAK* Nie wiem, czy wiecie, że do kruchych ciasteczek można dodać ugotowane żółtko (zamiast surowego). Wtedy ciasteczka będą bardziej kruche.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Di bloguje

    Di bloguje , 10.12.2021

    TAK. Już czuję aromat tych ciastek. Zamiast masła dodałabym smalcu, który nadaje ciasteczkom kruchości i ja uwielbiam maślane smaki, ale niestety wielu moich znajomych nie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Gaweł

    Anna Gaweł , 13.12.2020

    TAK* Nazwa trochę myląca, bo mimo, że zrobiłam z podwójnej porcji składników to na powieszenie na choinkę się nie doczekały. Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • monika1

    monika1 , 13.12.2020

    TAK. Nie wyobrażam sobie świat Bożego Narodzenia bez pierników, ponieważ uwielbiam ich smak i aromat, zapach unoszący się w domu podczas ich pieczenia, który przywołuje magię świat. Już przy pieczeniu można poczuć świąteczną atmosferę. Dodatek przyprawy korzennej i cynamonu sprawia, że mają świąteczny smak. Odpowiednio dobrane proporcje składników w tym przepisie zagwarantowały udane pierniczki. Bardzo szybko się je przyrządza a jeszcze szybciej znikają z talerza. Ciasteczka są pyszne, swoim smakiem zachwycają dzieci i dorosłych. Nadają się do jedzenia i dekoracji od razu po upieczeniu. Pakuję je w kolorowe kartoniki z czerwoną kokardką i daję w prezencie całej rodzinie i najbliższym, pierniczki świąteczne ozdabiają tez moją choinkę oraz stół świąteczny. Polecam zrobić na święta, bo u mnie na pewno zagości na świątecznym stole.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • sylwia

    sylwia , 09.12.2020

    TAK. Lubimy przygotowywać rodzinnie świąteczne pierniczki. Jest przy tym mnóstwo radości,śmiechu i frajdy. Co jeden to lepszy:) Dekorujemy nimi gałązki choinki lub od razu na ciepło spożywany z gorącą herbatką. Bardzo lubię ten świąteczny zapach pierniczków. Wirujący miód,cynamon i przyprawy korzenne i zapach leśnej choinki. Nie straszna nam zimą żadna nuda gdy pieczemy piernikowe cuda.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena Tomasik

    Marlena Tomasik , 07.12.2020

    Święta to smak pierników.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • cherry1977 cherry1977

    cherry1977 cherry1977 , 05.12.2020

    TAK* Tak jak te pierniczki smakują zimowe święta, magią i miłością! Ich wspaniały smak to nie ósmy a pierwszy cud świata. Z każdym ich kęsem można poczuć świąteczną atmosferę pełną słodkiego miodu, karmiącego zmysły i ciało powabnego cynamonu i innych przypraw korzennych, które kojarzą się ze świętami. Dekorowanie ich w rodzinnym gronie to nie lada frajda dla małych i dużych:) Tak samo jak ozdabianie nimi świątecznego drzewka, które dzięki nim pachnie uwodzicielsko, zmysłowo. Pierniczki to nasze ekologiczne ozdoby na choinkę, pełne uroku i cudownego smaku. Od tych pierniczków aż bije rodzinne ciepełko. Rozpływają się w ustach, mają prawdziwy smak świątecznej tradycji. Doskonale skomponowane, wyważone składniki w odpowiednich proporcjach sprawiają, że wychodzi idealne ciasto, z którego powstają kulinarne dzieła sztuki- pyszne pierniczki na wyjątkowe chwile.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aneta

    Aneta , 02.12.2020

    TAK* Przygotowanie tych ciasteczek nie dość, że kończy się wspólną, rodzinną degustacją, to frajda w ich wykonaniu jest tak wielka, że dzięki temu świąteczne przygotowania, które dotychczas były maratonem, chociaż na moment stały się zabawą z ogromną ilością śmiechu. Łatwy sposób przygotowania sprawia, że możemy zaangażować w to młodsze pociechy, to podwaja poziom frajdy! :) Ciasteczka są pyszne, proste w wykonaniu. Polecam spróbować tego przepisu. :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Gabriela Greń

    Gabriela Greń , 02.12.2020

    TAK. Robiła je babcia, robiła je mama, robię je i ja. Takie ciasteczka to nie tylko tradycja, ale też smak i zapach Świąt :) przepysznie smakują i wyglądają

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Agata

    Agata , 26.11.2020

    TAK* ciasteczka nie dość że wyglądają obłędnie - to również tak smakują. Wielka frajda w ich przygotowaniu. Dziękuję za ten świetny przepis!!!!

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki świąteczne) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki świąteczne) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki świąteczne) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki świąteczne) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki świąteczne) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki świąteczne) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki świąteczne) - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki świąteczne)Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki świąteczne)

Nie ma to, jak poczuć autentyczny klimat świąt we własnym domu, ozdabiając choinkę kolorowymi dekoracjami oraz przygotowując bożonarodzeniowe łakocie. W tym roku połączcie te dwie sprawy, robiąc korzenne ciasteczka na choinkę. Nadają się idealnie do zawieszenia na zielonych gałązkach.

Dla kogo?

Można eksperymentować z oryginalnymi przepisami z dowolnego zakątka świata, ale jedno jest pewne – podczas Świąt Bożego Narodzenia na stole (i na choince!) nie może zabraknąć tradycyjnych ciastek o korzennym aromacie.

Na jaką okazję?

Wielką zaletą pierniczków korzennych jest możliwość przygotowania ich na kilka dni przed świętami. Zaangażujcie w to całą rodzinę i stwórzcie własną smaczną tradycję. Najmłodsi członkowie rodziny będą z entuzjazmem wykrawać z ciasta upragnione kształty i dekorować ciastka.

Czy wiesz, że?

Nazwa pierników korzennych pochodzi od używanego przed wiekami słowa pierny, czyli pieprzny. Określenie nawiązuje do wyrazistych przypraw pojawiających się w recepturze.

Dla urozmaicenia:

Do ozdobienia ciasteczek na choinkę wykorzystajcie ulubione bakalie, np. posiekane drobno orzechy włoskie, rodzynki, suszoną żurawinę i płatki migdałowe.