Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki świąteczne)
NOWY PRZEPIS
łatwe
3117 osób zapisało

Składniki
60 gramów
140 gramów
1 sztuka
100 gramów
280 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do mąki pszennej wsyp cukier puder, przyprawę korzenną, cynamon, kakao i sodę. Wymieszaj. Masło roztop razem z miodem. Chwilę wystudź.

Krok 2
W suchych składnikach zrób wgłębienie i wlej wystudzone masło z miodem. Dodaj też jajko i całość zagnieć. W razie potrzeby dodaj wodę. Zawiń ciasto w folię i schłodź w lodówce przez min. 60 minut.

Krok 3
Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto i wykrawaj kształty za pomocą foremki. Jeśli chcesz powiesić pierniczki na choince, za pomocą wykałaczki lub słomki zrób dziurkę na sznurek. Piecz pierniczki przez ok. 12 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu możesz ozdobić pierniczki lukrem lub polewą czekoladową i posypkami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki świąteczne)
Nie ma to, jak poczuć autentyczny klimat świąt we własnym domu, ozdabiając choinkę kolorowymi dekoracjami oraz przygotowując bożonarodzeniowe łakocie. W tym roku połączcie te dwie sprawy, robiąc korzenne ciasteczka na choinkę. Nadają się idealnie do zawieszenia na zielonych gałązkach.
Dla kogo?
Można eksperymentować z oryginalnymi przepisami z dowolnego zakątka świata, ale jedno jest pewne – podczas Świąt Bożego Narodzenia na stole (i na choince!) nie może zabraknąć tradycyjnych ciastek o korzennym aromacie.
Na jaką okazję?
Wielką zaletą pierniczków korzennych jest możliwość przygotowania ich na kilka dni przed świętami. Zaangażujcie w to całą rodzinę i stwórzcie własną smaczną tradycję. Najmłodsi członkowie rodziny będą z entuzjazmem wykrawać z ciasta upragnione kształty i dekorować ciastka.
Czy wiesz, że?
Nazwa pierników korzennych pochodzi od używanego przed wiekami słowa pierny, czyli pieprzny. Określenie nawiązuje do wyrazistych przypraw pojawiających się w recepturze.
Dla urozmaicenia:
Do ozdobienia ciasteczek na choinkę wykorzystajcie ulubione bakalie, np. posiekane drobno orzechy włoskie, rodzynki, suszoną żurawinę i płatki migdałowe.