Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki świąteczne)
NOWY PRZEPIS
łatwe
3117 osób zapisało

Składniki
60 gramów
140 gramów
1 sztuka
100 gramów
280 gramów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do mąki pszennej wsyp cukier puder, przyprawę korzenną, cynamon, kakao i sodę. Wymieszaj. Masło roztop razem z miodem. Chwilę wystudź.

Krok 2
W suchych składnikach zrób wgłębienie i wlej wystudzone masło z miodem. Dodaj też jajko i całość zagnieć. W razie potrzeby dodaj wodę. Zawiń ciasto w folię i schłodź w lodówce przez min. 60 minut.

Krok 3
Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto i wykrawaj kształty za pomocą foremki. Jeśli chcesz powiesić pierniczki na choince, za pomocą wykałaczki lub słomki zrób dziurkę na sznurek. Piecz pierniczki przez ok. 12 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu możesz ozdobić pierniczki lukrem lub polewą czekoladową i posypkami.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki świąteczne)
Nie ma to, jak poczuć autentyczny klimat świąt we własnym domu, ozdabiając choinkę kolorowymi dekoracjami oraz przygotowując bożonarodzeniowe łakocie. W tym roku połączcie te dwie sprawy, robiąc korzenne ciasteczka na choinkę. Nadają się idealnie do zawieszenia na zielonych gałązkach.
Dla kogo?
Można eksperymentować z oryginalnymi przepisami z dowolnego zakątka świata, ale jedno jest pewne – podczas Świąt Bożego Narodzenia na stole (i na choince!) nie może zabraknąć tradycyjnych ciastek o korzennym aromacie.
Na jaką okazję?
Wielką zaletą pierniczków korzennych jest możliwość przygotowania ich na kilka dni przed świętami. Zaangażujcie w to całą rodzinę i stwórzcie własną smaczną tradycję. Najmłodsi członkowie rodziny będą z entuzjazmem wykrawać z ciasta upragnione kształty i dekorować ciastka.
Czy wiesz, że?
Nazwa pierników korzennych pochodzi od używanego przed wiekami słowa pierny, czyli pieprzny. Określenie nawiązuje do wyrazistych przypraw pojawiających się w recepturze.
Dla urozmaicenia:
Do ozdobienia ciasteczek na choinkę wykorzystajcie ulubione bakalie, np. posiekane drobno orzechy włoskie, rodzynki, suszoną żurawinę i płatki migdałowe.