Przepisy na Świąteczne

14 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (14)

Pierniczki
ratingratingratingratingrating

187

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Pierniczki to tradycyjny deser bożonarodzeniowy. Popularność zdobywają nie tylko oryginalnym, kor...
Korzenne ciasteczka na choinkę (pierniczki)
ratingratingratingratingrating

127

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Nie ma to, jak poczuć autentyczny klimat świąt we własnym domu, ozdabiając choinkę kolorowymi dek...
Bezglutenowe pierniczki
ratingratingratingratingrating

51

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Dieta bezglutenowa wzbudza coraz większe zainteresowanie. Po produkty pozbawione glutenu sięgają...
Pierniczki korzenne
ratingratingratingratingrating

2

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
PIERNICZKI KATARZYNKI
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Pierniczki Choinkowe
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Delikatne pierniczki
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Pierniczki
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Pierniczki
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pierniczki serduszka
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Pierniczki choinkowe
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pierniczki
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Pierniczki Katarzynki
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
PIERNIKI DROBNE HANI
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.

Ciekawostki i porady

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - ŚwiąteczneŚwiąteczne

Jeśli zastanawiasz się, jaki wypiek podać podczas wigilijnej kolacji, koniecznie przygotuj pachnące cynamonem i goździkami świąteczne ciasteczka. Nie tylko stanowią doskonałą alternatywę dla serników oraz makowców, ale także są świetnym sposobem na prezent dla bliskiej osoby. Wystarczy nadać im kształt: choinek, gwiazdek, serc lub reniferów i odpowiednio ozdobić. Do ich dekoracji warto użyć pysznych lukrów, czekoladowych polew oraz kolorowych posypek (dobrym rozwiązaniem będzie także posypanie ich wiórkami kokosowymi lub posiekanymi migdałami). Pamiętaj, że smak kruchych ciastek i pierników możesz wzbogacić, dodając do ciasta różne składniki, np. mak, mielone orzechy, kakao, suszone owoce, migdały, a nawet skórkę z cytryny. Świąteczne wypieki przygotujesz zarówno w wersji klasycznej, jak i bezglutenowej. Wystarczy, że zamiast mąki pszennej użyjesz kukurydzianej, ryżowej i gryczanej, a zwykły proszek do pieczenia zastąpisz jego bezglutenowym odpowiednikiem. Doskonałym dodatkiem do takich pierników będzie lukier (cukier puder utrzyj z białkiem i zabarw go odrobiną barwnika). Korzenne ciasteczka możesz również wykorzystać jako ozdoby choinkowe. Przed wstawieniem ich do piekarnika, zrób patyczkiem otwory na sznureczki. Upieczone i przestudzone pierniki polukruj za pomocą szprycy lub pędzla. Jeśli chcesz, by jeszcze lepiej wyglądały, dodaj do lukru spożywcze barwniki. Nie zapomnij również o piernikowych choinkach. Rozpuszczony miód, przyprawę do pierników i kostkę do pieczenia wymieszaj, a następnie chwilę podgrzej. Na koniec przygotowaną w ten sposób masę przełóż do miski i dodaj pozostałe składniki: jajko oraz przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu wszystkich produktów, ciasto cienko rozwałkuj oraz powycinaj ciastka. Pamiętaj, że gotowe wypieki doskonale będą smakować, gdy polejesz je rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą. W tej kategorii znajdziesz przepisy na pachnące cynamonem i goździkami świąteczne ciasteczka. Oprócz przepisów, czeka na Ciebie mnóstwo cukierniczych porad. Zapraszamy.