Miękkie pierniczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Miękkie pierniczki

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

37

heart
33 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

134 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

397 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

200 gramów

170 gramów

1.5 łyżki

2 łyżeczki

120 gramów

120 gramów

1.5 łyżeczki

1 szczypta

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do rondelka przekładamy masło, wlewamy miód, dodajemy przyprawę do piernika. Podgrzewamy do rozpuszczenia się składników. Zostawiamy do przestudzenia.

Miękkie pierniczki - Krok 1

Krok 2

Do osobnej miski przekładamy śmietanę. Dodajemy sodę, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.

Miękkie pierniczki - Krok 2

Krok 3

W osobnej misce ubijamy 2 białka ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Pod koniec dodajemy 4 żółtka i ponownie miksujemy.

Miękkie pierniczki - Krok 3

Krok 4

Ubita pianę mieszamy z mąką oraz kakao. Następnie wlewamy przestudzone masło z miodem i przyprawa do piernika oraz śmietanę z sodą. Całość zagniatamy, aż powstanie gładkie, ale dość rzadkie ciasto. Przykrywamy je folią aluminiowa i odstawiamy na 24 h do lodówki.

Miękkie pierniczki - Krok 4

Krok 5

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy porcję ciasta na ok 5 mm. Wykrawamy pierniczki i układamy ja na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Miękkie pierniczki - Krok 5

Krok 6

Za pomocą pędzelka smarujemy pierniczki białkiem. Pieczemy ok 10-12 min do zarumienienia. 

Miękkie pierniczki - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Caro

    Caro , 19.12.2022

    A co ze śmietaną z sodą? Została pominięta w opisie. 2 jajka zużyte. Rozumiem, że kolejne dwa służą do smarowania?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miękkie pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miękkie pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miękkie pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miękkie pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miękkie pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miękkie pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miękkie pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Miękkie pierniczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Miękkie pierniczkiMiękkie pierniczki

Szukasz sprawdzonego przepisu na miękkie pierniczki? Nie mogłeś trafić lepiej. Te są idealnie pulchne i rozpływające się w ustach. Gdy zaczniesz je przygotowywać, po całym domu rozniesie się zapach, który niesie ze sobą jeden komunikat: nadchodzi Boże Narodzenie. Nie zdziw się, gdy do kuchni zbiegnie się cała rodzina. Dekorowanie miękkich pierniczków jeszcze bardziej was zbliży!

Dla kogo?

Przepis na miękkie pierniczki to pomysł na popołudnie dla całej rodziny – wspólne dekorowanie pierników lukrem, kremowymi pisakami i innymi cukierniczymi ozdobami jest doskonałą zabawą. Przygotujcie swoje ulubione materiały i foremki i do dzieła. Jeśli ich nie macie, nic straconego – do wykrawania ciasta na miękkie i pulchniutkie pierniczki może się przydać zwykła szklanka.

Na jaką okazję?

Miękkie pierniki nadają się na wiele okazji – do porannej kawy, zamiast kawałka tradycyjnego ciasta po wieczerzy wigilijnej, ale i do kubka kakao po świątecznym spacerze. Uważaj, trudno jest się od nich oderwać!

Czy wiesz, że?

By pierniczki były miękkie i pulchniutkie aż do świąt, trzymaj je w szczelnie zamkniętym opakowaniu, a nie stracą swojej świeżości. Inną kwestią jest schowanie ich w miejscu, o którym nie wiedzą dzieci – no chyba że sam jesteś łasuchem i nie dasz rady się powstrzymać przed zjedzeniem. To bardzo prawdopodobne!

Dla urozmaicenia:

Masz ochotę na drobne urozmaicenie? Do przepisu na pierniczki miękkie dodaj dżem lub marmoladę. Wytnij dwa takie same kawałki ciasta, nałóż odrobinę nadzienia na jeden z nich i przykryj drugą częścią. Nadziewanie nie wymaga dłuższego pieczenia miękkich pierniczków. Przepis możesz też wzbogacić o polewę z lukru lub czekolady.