Miękkie pierniczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Miękkie pierniczki

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

30 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

113 osób wydrukowało

Pobierz pdf

394 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

200 gramów

170 gramów

1.5 łyżki

2 łyżeczki

120 gramów

120 gramów

1.5 łyżeczki

1 szczypta

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do rondelka przekładamy masło, wlewamy miód, dodajemy przyprawę do piernika. Podgrzewamy do rozpuszczenia się składników. Zostawiamy do przestudzenia.

Miękkie pierniczki - Krok 1

Krok 2

Do osobnej miski przekładamy śmietanę. Dodajemy sodę, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.

Miękkie pierniczki - Krok 2

Krok 3

W osobnej misce ubijamy 2 białka ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Pod koniec dodajemy 4 żółtka i ponownie miksujemy.

Miękkie pierniczki - Krok 3

Krok 4

Ubita pianę mieszamy z mąką oraz kakao. Następnie wlewamy przestudzone masło z miodem i przyprawa do piernika oraz śmietanę z sodą. Całość zagniatamy, aż powstanie gładkie, ale dość rzadkie ciasto. Przykrywamy je folią aluminiowa i odstawiamy na 24 h do lodówki.

Miękkie pierniczki - Krok 4

Krok 5

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy porcję ciasta na ok 5 mm. Wykrawamy pierniczki i układamy ja na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Miękkie pierniczki - Krok 5

Krok 6

Za pomocą pędzelka smarujemy pierniczki białkiem. Pieczemy ok 10-12 min do zarumienienia. 

Miękkie pierniczki - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Caro

    Caro , 19.12.2022

    A co ze śmietaną z sodą? Została pominięta w opisie. 2 jajka zużyte. Rozumiem, że kolejne dwa służą do smarowania?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miękkie pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miękkie pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miękkie pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miękkie pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miękkie pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miękkie pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miękkie pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Miękkie pierniczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Miękkie pierniczkiMiękkie pierniczki

Szukasz sprawdzonego przepisu na miękkie pierniczki? Nie mogłeś trafić lepiej. Te są idealnie pulchne i rozpływające się w ustach. Gdy zaczniesz je przygotowywać, po całym domu rozniesie się zapach, który niesie ze sobą jeden komunikat: nadchodzi Boże Narodzenie. Nie zdziw się, gdy do kuchni zbiegnie się cała rodzina. Dekorowanie miękkich pierniczków jeszcze bardziej was zbliży!

Dla kogo?

Przepis na miękkie pierniczki to pomysł na popołudnie dla całej rodziny – wspólne dekorowanie pierników lukrem, kremowymi pisakami i innymi cukierniczymi ozdobami jest doskonałą zabawą. Przygotujcie swoje ulubione materiały i foremki i do dzieła. Jeśli ich nie macie, nic straconego – do wykrawania ciasta na miękkie i pulchniutkie pierniczki może się przydać zwykła szklanka.

Na jaką okazję?

Miękkie pierniki nadają się na wiele okazji – do porannej kawy, zamiast kawałka tradycyjnego ciasta po wieczerzy wigilijnej, ale i do kubka kakao po świątecznym spacerze. Uważaj, trudno jest się od nich oderwać!

Czy wiesz, że?

By pierniczki były miękkie i pulchniutkie aż do świąt, trzymaj je w szczelnie zamkniętym opakowaniu, a nie stracą swojej świeżości. Inną kwestią jest schowanie ich w miejscu, o którym nie wiedzą dzieci – no chyba że sam jesteś łasuchem i nie dasz rady się powstrzymać przed zjedzeniem. To bardzo prawdopodobne!

Dla urozmaicenia:

Masz ochotę na drobne urozmaicenie? Do przepisu na pierniczki miękkie dodaj dżem lub marmoladę. Wytnij dwa takie same kawałki ciasta, nałóż odrobinę nadzienia na jeden z nich i przykryj drugą częścią. Nadziewanie nie wymaga dłuższego pieczenia miękkich pierniczków. Przepis możesz też wzbogacić o polewę z lukru lub czekolady.