Miękkie pierniczki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Miękkie pierniczki

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

65 osób wydrukowało

Pobierz pdf

306 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

200 gramów

170 gramów

1.5 łyżki

2 łyżeczki

120 gramów

120 gramów

1.5 łyżeczki

1 szczypta

4 sztuki

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do rondelka przekładamy masło, wlewamy miód, dodajemy przyprawę do piernika. Podgrzewamy do rozpuszczenia się składników. Zostawiamy do przestudzenia.

Miękkie pierniczki - Krok 1

Krok 2

Do osobnej miski przekładamy śmietanę. Dodajemy sodę, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia.

Miękkie pierniczki - Krok 2

Krok 3

W osobnej misce ubijamy 2 białka ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż piana będzie lśniąca i sztywna. Pod koniec dodajemy 4 żółtka i ponownie miksujemy.

Miękkie pierniczki - Krok 3

Krok 4

Ubita pianę mieszamy z mąką oraz kakao. Następnie wlewamy przestudzone masło z miodem i przyprawa do piernika oraz śmietanę z sodą. Całość zagniatamy, aż powstanie gładkie, ale dość rzadkie ciasto. Przykrywamy je folią aluminiowa i odstawiamy na 24 h do lodówki.

Miękkie pierniczki - Krok 4

Krok 5

Piekarnik nagrzewamy do 180 C. Stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy porcję ciasta na ok 5 mm. Wykrawamy pierniczki i układamy ja na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Miękkie pierniczki - Krok 5

Krok 6

Za pomocą pędzelka smarujemy pierniczki białkiem. Pieczemy ok 10-12 min do zarumienienia. 

Miękkie pierniczki - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Caro

    Caro , 19.12.2022

    A co ze śmietaną z sodą? Została pominięta w opisie. 2 jajka zużyte. Rozumiem, że kolejne dwa służą do smarowania?

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Miękkie pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Miękkie pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Miękkie pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Miękkie pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Miękkie pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Miękkie pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Miękkie pierniczki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Miękkie pierniczki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Orzechowe ciasteczka
czas przygotowania
120 min.
stopień trudności

łatwe

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Miękkie pierniczkiMiękkie pierniczki

Szukasz sprawdzonego przepisu na miękkie pierniczki? Nie mogłeś trafić lepiej. Te są idealnie pulchne i rozpływające się w ustach. Gdy zaczniesz je przygotowywać, po całym domu rozniesie się zapach, który niesie ze sobą jeden komunikat: nadchodzi Boże Narodzenie. Nie zdziw się, gdy do kuchni zbiegnie się cała rodzina. Dekorowanie miękkich pierniczków jeszcze bardziej was zbliży!

Dla kogo?

Przepis na miękkie pierniczki to pomysł na popołudnie dla całej rodziny – wspólne dekorowanie pierników lukrem, kremowymi pisakami i innymi cukierniczymi ozdobami jest doskonałą zabawą. Przygotujcie swoje ulubione materiały i foremki i do dzieła. Jeśli ich nie macie, nic straconego – do wykrawania ciasta na miękkie i pulchniutkie pierniczki może się przydać zwykła szklanka.

Na jaką okazję?

Miękkie pierniki nadają się na wiele okazji – do porannej kawy, zamiast kawałka tradycyjnego ciasta po wieczerzy wigilijnej, ale i do kubka kakao po świątecznym spacerze. Uważaj, trudno jest się od nich oderwać!

Czy wiesz, że?

By pierniczki były miękkie i pulchniutkie aż do świąt, trzymaj je w szczelnie zamkniętym opakowaniu, a nie stracą swojej świeżości. Inną kwestią jest schowanie ich w miejscu, o którym nie wiedzą dzieci – no chyba że sam jesteś łasuchem i nie dasz rady się powstrzymać przed zjedzeniem. To bardzo prawdopodobne!

Dla urozmaicenia:

Masz ochotę na drobne urozmaicenie? Do przepisu na pierniczki miękkie dodaj dżem lub marmoladę. Wytnij dwa takie same kawałki ciasta, nałóż odrobinę nadzienia na jeden z nich i przykryj drugą częścią. Nadziewanie nie wymaga dłuższego pieczenia miękkich pierniczków. Przepis możesz też wzbogacić o polewę z lukru lub czekolady.