Kruche ciasteczka z cukrem na wierzchu - przepis | Przepisy.pl pixel

Kruche z cukrem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

226

heart
917 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

2122 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3669 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

60 gramów

1 łyżka

0.5 łyżeczki

110 gramów

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do mąki pszennej wsyp cukier puder, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj masło i żółtka. Zagnieć ciasto. Włóż do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut.

Kruche z cukrem - Krok 1

Krok 2

Rozwałkuj ciasto i wykrawaj kształty.

Kruche z cukrem - Krok 2

Krok 3

Posmaruj ciasteczka z wierzchu białkiem i posyp cukrem trzcinowym. Piecz w temp. 180 stopni przez ok. 12 minut.

Kruche z cukrem - Krok 3
4

Opinie o przepisie

  • Seba

    Seba , 13.08.2025

    Czy mogę nie posypywać cukrem

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • AlanProNeon

    AlanProNeon , 12.05.2023

    Ciastka są bardzo dobre przypominają mi dziecinstwo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena

    Marlena , 08.04.2022

    Ciasteczka są przepyszne. Dziękuję za szybki i prosty przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche z cukremKruche z cukrem

Ciasteczka kruche z cukrem to prawdziwy deserowy klasyk, którego nie może zabraknąć w żadnym domu. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do popołudniowej kawy, są również idealną propozycją na prosty i szybki deser, jaki możecie zabrać ze sobą do pracy. Niewątpliwym atutem ciasteczek kruchych jest łatwość ich przyrządzania – z przepisem na kruche z cukrem poradzi sobie każdy, nawet osoby dopiero stawiające swoje pierwsze kroki w kuchni.

Dla kogo?

Trudno wskazać osoby, dla których ciasteczka kruche z cukrem nie byłyby smakołykiem. Lubi je każdy, a nasz przepis na ciastka przypadnie do gustu tym z was, którzy szukają prostych i szybkich przepisów na klasyczne domowe łakocie.

Na jaką okazję?

Na każdą – bez wyjątku! Przepis na ciastka z cukrem to idealna propozycja na co dzień, ale także na przyjęcia czy plenerowe imprezy przy grillu. Ciasteczka możecie zaserwować również podczas domowych uroczystości, jako urozmaicenie deserowego menu.

Czy wiesz, że?

Sekretem udanego ciasta kruchego jest optymalna temperatura wszystkich składników. Postaraj się więc schłodzić masło i jajka, dzięki czemu ciasto zyska idealną konsystencję.

Dla urozmaicenia:

Aby mieć kruche ciasteczka z cukrem pod ręką zawsze, gdy masz ochotę na coś słodkiego, umieść je w metalowej puszce. W ten sposób przedłużysz ich świeżość.