Kruche ciasteczka z cukrem na wierzchu - przepis | Przepisy.pl pixel

Kruche z cukrem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

214

899 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

2050 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3590 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

60 gramów

1 łyżka

0.5 łyżeczki

110 gramów

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do mąki pszennej wsyp cukier puder, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj masło i żółtka. Zagnieć ciasto. Włóż do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut.

Kruche z cukrem - Krok 1

Krok 2

Rozwałkuj ciasto i wykrawaj kształty.

Kruche z cukrem - Krok 2

Krok 3

Posmaruj ciasteczka z wierzchu białkiem i posyp cukrem trzcinowym. Piecz w temp. 180 stopni przez ok. 12 minut.

Kruche z cukrem - Krok 3
2

Opinie o przepisie

  • AlanProNeon

    AlanProNeon , 12.05.2023

    Ciastka są bardzo dobre przypominają mi dziecinstwo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena

    Marlena , 08.04.2022

    Ciasteczka są przepyszne. Dziękuję za szybki i prosty przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kruche ciasteczka
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche z cukremKruche z cukrem

Ciasteczka kruche z cukrem to prawdziwy deserowy klasyk, którego nie może zabraknąć w żadnym domu. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do popołudniowej kawy, są również idealną propozycją na prosty i szybki deser, jaki możecie zabrać ze sobą do pracy. Niewątpliwym atutem ciasteczek kruchych jest łatwość ich przyrządzania – z przepisem na kruche z cukrem poradzi sobie każdy, nawet osoby dopiero stawiające swoje pierwsze kroki w kuchni.

Dla kogo?

Trudno wskazać osoby, dla których ciasteczka kruche z cukrem nie byłyby smakołykiem. Lubi je każdy, a nasz przepis na ciastka przypadnie do gustu tym z was, którzy szukają prostych i szybkich przepisów na klasyczne domowe łakocie.

Na jaką okazję?

Na każdą – bez wyjątku! Przepis na ciastka z cukrem to idealna propozycja na co dzień, ale także na przyjęcia czy plenerowe imprezy przy grillu. Ciasteczka możecie zaserwować również podczas domowych uroczystości, jako urozmaicenie deserowego menu.

Czy wiesz, że?

Sekretem udanego ciasta kruchego jest optymalna temperatura wszystkich składników. Postaraj się więc schłodzić masło i jajka, dzięki czemu ciasto zyska idealną konsystencję.

Dla urozmaicenia:

Aby mieć kruche ciasteczka z cukrem pod ręką zawsze, gdy masz ochotę na coś słodkiego, umieść je w metalowej puszce. W ten sposób przedłużysz ich świeżość.