Kruche ciasteczka z cukrem na wierzchu - przepis | Przepisy.pl pixel

Kruche z cukrem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

227

heart
917 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

2130 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3690 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

60 gramów

1 łyżka

0.5 łyżeczki

110 gramów

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do mąki pszennej wsyp cukier puder, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj masło i żółtka. Zagnieć ciasto. Włóż do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut.

Kruche z cukrem - Krok 1

Krok 2

Rozwałkuj ciasto i wykrawaj kształty.

Kruche z cukrem - Krok 2

Krok 3

Posmaruj ciasteczka z wierzchu białkiem i posyp cukrem trzcinowym. Piecz w temp. 180 stopni przez ok. 12 minut.

Kruche z cukrem - Krok 3
4

Opinie o przepisie

  • Seba

    Seba , 13.08.2025

    Czy mogę nie posypywać cukrem

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • AlanProNeon

    AlanProNeon , 12.05.2023

    Ciastka są bardzo dobre przypominają mi dziecinstwo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena

    Marlena , 08.04.2022

    Ciasteczka są przepyszne. Dziękuję za szybki i prosty przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche z cukremKruche z cukrem

Ciasteczka kruche z cukrem to prawdziwy deserowy klasyk, którego nie może zabraknąć w żadnym domu. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do popołudniowej kawy, są również idealną propozycją na prosty i szybki deser, jaki możecie zabrać ze sobą do pracy. Niewątpliwym atutem ciasteczek kruchych jest łatwość ich przyrządzania – z przepisem na kruche z cukrem poradzi sobie każdy, nawet osoby dopiero stawiające swoje pierwsze kroki w kuchni.

Dla kogo?

Trudno wskazać osoby, dla których ciasteczka kruche z cukrem nie byłyby smakołykiem. Lubi je każdy, a nasz przepis na ciastka przypadnie do gustu tym z was, którzy szukają prostych i szybkich przepisów na klasyczne domowe łakocie.

Na jaką okazję?

Na każdą – bez wyjątku! Przepis na ciastka z cukrem to idealna propozycja na co dzień, ale także na przyjęcia czy plenerowe imprezy przy grillu. Ciasteczka możecie zaserwować również podczas domowych uroczystości, jako urozmaicenie deserowego menu.

Czy wiesz, że?

Sekretem udanego ciasta kruchego jest optymalna temperatura wszystkich składników. Postaraj się więc schłodzić masło i jajka, dzięki czemu ciasto zyska idealną konsystencję.

Dla urozmaicenia:

Aby mieć kruche ciasteczka z cukrem pod ręką zawsze, gdy masz ochotę na coś słodkiego, umieść je w metalowej puszce. W ten sposób przedłużysz ich świeżość.