Kruche z cukrem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

159

374 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1649 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2646 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

200 gramów

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę posiekaj z Kasią, jajkiem, śmietaną i szybko zagnieć ciasto.

Krok 2

Odstaw na 30 minut do lodówki.

Krok 3

Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm i wykrawaj foremkami ciasteczka.

Krok 4

Ciasteczka układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piecz w 180 st. C około 10-15 minut.

Krok 5

Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny.

Krok 6

Powstałym lukrem smaruj ostudzone ciasteczka i maczaj w cukrze.

2

Opinie o przepisie

  • Jagoda Jagodzinska

    Jagoda Jagodzinska , 15.03.2020

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wanessa ratajczak

    wanessa ratajczak , 26.11.2017

    a jaka mąka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche z cukremKruche z cukrem

Kruche śmietankowe ciasteczka – klasyki wśród słodkości, są znakomitym dodatkiem do filiżanki popołudniowej herbaty lub szklanki ciepłego mleka. Jeśli chcesz poznać sposób na upieczenie perfekcyjnych kruchych ciastek z lukrem, koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem. Pierwszym krokiem do przygotowania tego wypieku jest wyrobienie idealnego kruchego ciasta. Będziesz do niego potrzebować mąki, kostki do pieczenia, jajek oraz kwaśnej śmietany. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie szybko zagnieć z nich gładkie, jednolite ciasto. Zawiń je w folię aluminiową i wstaw na pół godziny do lodówki, gdyż dzięki schłodzeniu będzie się później lepiej formować. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i za pomocą foremek wykrawaj dowolne kształty. Piecz do momentu, aż osiągną lekko złoty kolor. Gotowe, wystudzone ciasteczka oblewaj lukrem przygotowanym z cukru pudru połączonego z sokiem z cytryny. Polukrowane ciastka obtaczaj w gruboziarnistym cukrze. Upiecz kruche z cukrem i przekonaj się, jakie są smaczne.