Kruche ciasteczka z cukrem na wierzchu - przepis | Przepisy.pl pixel

Kruche z cukrem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

227

heart
917 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

2133 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3695 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

60 gramów

1 łyżka

0.5 łyżeczki

110 gramów

2 sztuki

1 sztuka

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do mąki pszennej wsyp cukier puder, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj masło i żółtka. Zagnieć ciasto. Włóż do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut.

Kruche z cukrem - Krok 1

Krok 2

Rozwałkuj ciasto i wykrawaj kształty.

Kruche z cukrem - Krok 2

Krok 3

Posmaruj ciasteczka z wierzchu białkiem i posyp cukrem trzcinowym. Piecz w temp. 180 stopni przez ok. 12 minut.

Kruche z cukrem - Krok 3
4

Opinie o przepisie

  • Seba

    Seba , 13.08.2025

    Czy mogę nie posypywać cukrem

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • AlanProNeon

    AlanProNeon , 12.05.2023

    Ciastka są bardzo dobre przypominają mi dziecinstwo

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marlena

    Marlena , 08.04.2022

    Ciasteczka są przepyszne. Dziękuję za szybki i prosty przepis.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche z cukremKruche z cukrem

Ciasteczka kruche z cukrem to prawdziwy deserowy klasyk, którego nie może zabraknąć w żadnym domu. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do popołudniowej kawy, są również idealną propozycją na prosty i szybki deser, jaki możecie zabrać ze sobą do pracy. Niewątpliwym atutem ciasteczek kruchych jest łatwość ich przyrządzania – z przepisem na kruche z cukrem poradzi sobie każdy, nawet osoby dopiero stawiające swoje pierwsze kroki w kuchni.

Dla kogo?

Trudno wskazać osoby, dla których ciasteczka kruche z cukrem nie byłyby smakołykiem. Lubi je każdy, a nasz przepis na ciastka przypadnie do gustu tym z was, którzy szukają prostych i szybkich przepisów na klasyczne domowe łakocie.

Na jaką okazję?

Na każdą – bez wyjątku! Przepis na ciastka z cukrem to idealna propozycja na co dzień, ale także na przyjęcia czy plenerowe imprezy przy grillu. Ciasteczka możecie zaserwować również podczas domowych uroczystości, jako urozmaicenie deserowego menu.

Czy wiesz, że?

Sekretem udanego ciasta kruchego jest optymalna temperatura wszystkich składników. Postaraj się więc schłodzić masło i jajka, dzięki czemu ciasto zyska idealną konsystencję.

Dla urozmaicenia:

Aby mieć kruche ciasteczka z cukrem pod ręką zawsze, gdy masz ochotę na coś słodkiego, umieść je w metalowej puszce. W ten sposób przedłużysz ich świeżość.