Kruche z cukrem

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

159

368 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1649 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2646 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 łyżki

1 sztuka

2 łyżki

1 łyżeczka

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę posiekaj z Kasią, jajkiem, śmietaną i szybko zagnieć ciasto.

Krok 2

Odstaw na 30 minut do lodówki.

Krok 3

Ciasto rozwałkuj na grubość 0,5 cm i wykrawaj foremkami ciasteczka.

Krok 4

Ciasteczka układaj na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i piecz w 180 st. C około 10-15 minut.

Krok 5

Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny.

Krok 6

Powstałym lukrem smaruj ostudzone ciasteczka i maczaj w cukrze.

2

Opinie o przepisie

  • Jagoda Jagodzinska

    Jagoda Jagodzinska

    Pychota

    Odpowiedz Odpowiedz
  • wanessa ratajczak

    wanessa ratajczak

    a jaka mąka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kruche z cukrem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kruche z cukremKruche z cukrem

Kruche śmietankowe ciasteczka – klasyki wśród słodkości, są znakomitym dodatkiem do filiżanki popołudniowej herbaty lub szklanki ciepłego mleka. Jeśli chcesz poznać sposób na upieczenie perfekcyjnych kruchych ciastek z lukrem, koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem. Pierwszym krokiem do przygotowania tego wypieku jest wyrobienie idealnego kruchego ciasta. Będziesz do niego potrzebować mąki, kostki do pieczenia, jajek oraz kwaśnej śmietany. Wymieszaj wszystkie składniki, a następnie szybko zagnieć z nich gładkie, jednolite ciasto. Zawiń je w folię aluminiową i wstaw na pół godziny do lodówki, gdyż dzięki schłodzeniu będzie się później lepiej formować. Ciasto rozwałkuj na cienki placek i za pomocą foremek wykrawaj dowolne kształty. Piecz do momentu, aż osiągną lekko złoty kolor. Gotowe, wystudzone ciasteczka oblewaj lukrem przygotowanym z cukru pudru połączonego z sokiem z cytryny. Polukrowane ciastka obtaczaj w gruboziarnistym cukrze. Upiecz kruche z cukrem i przekonaj się, jakie są smaczne.