
Składniki
200 gramów
60 gramów
1 łyżka
0.5 łyżeczki
110 gramów
2 sztuki
1 sztuka
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do mąki pszennej wsyp cukier puder, cukier wanilinowy i proszek do pieczenia. Wymieszaj. Dodaj masło i żółtka. Zagnieć ciasto. Włóż do lodówki do schłodzenia na ok. 30 minut.

Krok 2
Rozwałkuj ciasto i wykrawaj kształty.

Krok 3
Posmaruj ciasteczka z wierzchu białkiem i posyp cukrem trzcinowym. Piecz w temp. 180 stopni przez ok. 12 minut.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kruche z cukrem
Ciasteczka kruche z cukrem to prawdziwy deserowy klasyk, którego nie może zabraknąć w żadnym domu. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do popołudniowej kawy, są również idealną propozycją na prosty i szybki deser, jaki możecie zabrać ze sobą do pracy. Niewątpliwym atutem ciasteczek kruchych jest łatwość ich przyrządzania – z przepisem na kruche z cukrem poradzi sobie każdy, nawet osoby dopiero stawiające swoje pierwsze kroki w kuchni.
Dla kogo?
Trudno wskazać osoby, dla których ciasteczka kruche z cukrem nie byłyby smakołykiem. Lubi je każdy, a nasz przepis na ciastka przypadnie do gustu tym z was, którzy szukają prostych i szybkich przepisów na klasyczne domowe łakocie.
Na jaką okazję?
Na każdą – bez wyjątku! Przepis na ciastka z cukrem to idealna propozycja na co dzień, ale także na przyjęcia czy plenerowe imprezy przy grillu. Ciasteczka możecie zaserwować również podczas domowych uroczystości, jako urozmaicenie deserowego menu.
Czy wiesz, że?
Sekretem udanego ciasta kruchego jest optymalna temperatura wszystkich składników. Postaraj się więc schłodzić masło i jajka, dzięki czemu ciasto zyska idealną konsystencję.
Dla urozmaicenia:
Aby mieć kruche ciasteczka z cukrem pod ręką zawsze, gdy masz ochotę na coś słodkiego, umieść je w metalowej puszce. W ten sposób przedłużysz ich świeżość.