Makowiec na kruchym cieście z makiem z puszki | Przepisy.pl pixel

Makowiec na kruchym cieście

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

150

467 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2183 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2234 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

100 gramów

50 gramów

3 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 szczypta

masa makowa:

100 gramów

150 mililitrów

30 gramów

30 gramów

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

3 łyżki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na stolnicy przesiej mąkę, dodaj miękkie masło, cukier puder, żółtka 3 jaj (pozostaw białko), proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i jogurt. Wyrób ciasto.

Makowiec na kruchym cieście - Krok 1

Krok 2

Gotowe ciasto podziel na dwie części (¼ i ¾). Zawiń w folię i odstaw w chłodne miejsce na godzinę

Makowiec na kruchym cieście - Krok 2

Krok 3

W tym czasie przygotuj masę makową. W rondlu zagotuj mleko i wsyp mak, gotuj chwilę i odstaw do ostygnięcia. W drugim rondelku rozpuść masło. Otrzyj skórkę z cytryny.

Makowiec na kruchym cieście - Krok 3

Krok 4

W misce wymieszaj wystudzony mak, bakalie, roztopione masło, miód, otartą skórkę cytrynową i aromat migdałowy. Ubij z boku odłożone białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodaj do masy makowej. Delikatnie wymieszaj ze sobą drewnianą łyżką.

Makowiec na kruchym cieście - Krok 4

Krok 5

Większy kawałek ciasta rozwałkuj i wyłóż nim formę z wyłożonym pergaminem. Następnie na wierzch wyłóż masę makową i wyrównaj rozsmarowując.

Makowiec na kruchym cieście - Krok 5

Krok 6

Pozostałą część ciasta rozwałkuj i wytnij nożem cienkie paski, którymi udekoruj wierzch ciasta. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 45 minut.

Makowiec na kruchym cieście - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Podczas pieczenia nie używaj termo-obiegu, wtedy będziesz miał pewność że ciasto się nie przypali.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowiec na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowiec na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowiec na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowiec na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowiec na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowiec na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowiec na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Jej kolory mienią się w promieniach sierpniowego słońca, dając tym samym znak, że jesień tuż za pasem. Gruszka czaruje swoim kształtem, co czyni ją jedną z bardziej rozpoznawalnych wśród owoców.

Czytaj więcej

Skorzystaj z długich jesiennych wieczorów i przygotuj domowe, apetyczne zapiekanki!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makowiec na kruchym cieścieMakowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym spodzie to ciasto doskonałe nie tylko na święta, gdy jest przygotowywane zgodnie z polską tradycją. Makowiec na Wielkanoc albo na Boże Narodzenie to w wielu domach punkt obowiązkowy uroczystego menu. Jest idealnym deserem także na inne okazje, niezależnie czy jest to przyjęcie dla znajomych, czy też niedzielny odpoczynek przy kubku aromatycznej herbaty. Makowiec na kruchym spodzie kojarzony jest z pracochłonnością – mak bowiem trzeba sparzyć, zmielić i odpowiednio przyprawić. Nic bardziej mylnego! Nasza propozycja na to ciasto z makiem wykorzystuje już wstępnie przygotowany mak z puszki, który wystarczy wzbogacić bakaliami, miodem i skórką cytrynową. Smacznego!

Dla kogo? Trudno znaleźć osobę, która nie lubi makowców. Kruche ciasto i masa makowa wzbogacona orzechami, miodem, suszonymi morelami oraz kandyzowaną skórką pomarańczy to kompozycja, na widok której cieknie ślinka. Nasz przepis na makowiec na kruchym cieście adresowany jest więc do każdego miłośnika domowych deserów!

Na jaką okazję? Makowiec na kruchym spodzie z gotową masą makową jest idealnym pomysłem na każdą okazję. Imieniny, urodziny, święta, spotkanie ze znajomymi czy rodzinny obiad – to od ciebie zależy, kiedy zaserwujecie to tradycyjne ciasto z makiem. Makowiec wielkanocny czy może „codzienny”? Sprawdzi się zawsze.

Czy wiesz, że? Makowiec zakorzeniony jest w polskiej tradycji kulinarnej od bardzo dawna. Niegdyś uznawany był za symbol majętności, dlatego też na co dzień przygotowywano go jedynie w zamożnych domach, podczas gdy biedniejsza część społeczeństwa piekła ten placek jedynie na wyjątkowe okazje. Na szczęście dziś przepisem na dobry makowiec może cieszyć się każdy w dowolnych warunkach.

Dla urozmaicenia: Jeśli chcesz mieć pewność, że makowiec na kruchym cieście będzie idealnie upieczony, nie korzystaj z termoobiegu. Podczas pieczenia szybkiego ciasta z makiem z puszki piekarnik ustaw jedynie na grzanie typu „góra – dół”. Wykorzystaj nasz przepis na makowca i wraz z bliskimi zasiadaj do stołu!