Makowiec na kruchym cieście

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

145

461 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2168 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2168 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

100 gramów

50 gramów

3 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 szczypta

masa makowa:

100 gramów

150 mililitrów

30 gramów

30 gramów

50 gramów

50 gramów

1 sztuka

3 łyżki

0.5 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na stolnicy przesiej mąkę, dodaj miękkie masło, cukier puder, żółtka 3 jaj (pozostaw białko), proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i jogurt. Wyrób ciasto.

Makowiec na kruchym cieście - Krok 1

Krok 2

Gotowe ciasto podziel na dwie części (¼ i ¾). Zawiń w folię i odstaw w chłodne miejsce na godzinę

Makowiec na kruchym cieście - Krok 2

Krok 3

W tym czasie przygotuj masę makową. W rondlu zagotuj mleko i wsyp mak, gotuj chwilę i odstaw do ostygnięcia. W drugim rondelku rozpuść masło. Otrzyj skórkę z cytryny.

Makowiec na kruchym cieście - Krok 3

Krok 4

W misce wymieszaj wystudzony mak, bakalie, roztopione masło, miód, otartą skórkę cytrynową i aromat migdałowy. Ubij z boku odłożone białka ze szczyptą soli na sztywną pianę i dodaj do masy makowej. Delikatnie wymieszaj ze sobą drewnianą łyżką.

Makowiec na kruchym cieście - Krok 4

Krok 5

Większy kawałek ciasta rozwałkuj i wyłóż nim formę z wyłożonym pergaminem. Następnie na wierzch wyłóż masę makową i wyrównaj rozsmarowując.

Makowiec na kruchym cieście - Krok 5

Krok 6

Pozostałą część ciasta rozwałkuj i wytnij nożem cienkie paski, którymi udekoruj wierzch ciasta. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C przez 45 minut.

Makowiec na kruchym cieście - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Podczas pieczenia nie używaj termo-obiegu, wtedy będziesz miał pewność że ciasto się nie przypali.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowiec na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowiec na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowiec na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowiec na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowiec na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowiec na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowiec na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makowiec na kruchym cieścieMakowiec na kruchym cieście

Makowiec to ciasto doskonałe nie tylko na święta, gdy jest przygotowywany zgodnie z polską tradycją. Jest idealnym deserem na inne okazje, niezależnie czy jest to przyjęcie dla znajomych, czy też niedzielny odpoczynek przy kubku aromatycznej herbaty. Makowiec na kruchym spodzie kojarzony jest z pracochłonnością – mak bowiem trzeba sparzyć, zmielić i odpowiednio przyprawić. Nic bardziej mylnego! Nasza propozycja na ten placek wykorzystuje już wstępnie przygotowany mak z puszki, który wystarczy wzbogacić bakaliami, miodem i skórką cytrynową. Smacznego!

Dla kogo?

Trudno znaleźć osobę, która nie lubi makowców. Nasz przepis na ciasto adresowany jest więc do każdego miłośnika domowych deserów!

Na jaką okazję?

Makowiec na kruchym spodzie jest idealnym pomysłem na każdą okazję. Imieniny, urodziny, święta, spotkanie ze znajomymi czy rodzinny obiad – to od was zależy, kiedy zaserwujecie to tradycyjne ciasto. Sprawdzi się zawsze.

Czy wiesz, że?

Makowiec zakorzeniony jest w polskiej tradycji kulinarnej od bardzo dawna. Niegdyś uznawany był za symbol majętności, dlatego też na co dzień przygotowywano go jedynie w zamożnych domach, podczas gdy biedniejsza część społeczeństwa piekła ten placek jedynie na wyjątkowe okazje. 

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz mieć pewność, że makowiec na kruchym cieście będzie idealnie upieczony, nie korzystaj z termoobiegu. Piekarnik ustaw jedynie na grzanie typu „góra – dół”.