Makowiec na kruchym spodzie – z masą z puszki | Przepisy.pl pixel

Makowiec na kruchym cieście

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

179

572 os.
cookedstopień trudności

trudne

czas przygotowania
75 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2438 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2697 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

200 gramów

100 gramów

50 gramów

3 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 szczypta

1 puszka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na stolnicy przesiej mąkę, dodaj miękkie masło, cukier puder, żółtka 3 jaj (pozostaw białka), proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i jogurt. Wyrób ciasto na wilgotny makowiec z gotowej masy makowej.

Makowiec na kruchym cieście - Krok 1

Krok 2

Gotowe ciasto podziel na dwie części (¼ i ¾). Zawiń w folię i odstaw w chłodne miejsce na godzinę.

Makowiec na kruchym cieście - Krok 2

Krok 3

Większy kawałek ciasta rozwałkuj i wyłóż nim formę z wyłożonym pergaminem. Następnie białka ubij na sztywną pianę i połącz z gotową masą makową. Na koniec wyłóż do foremki i równo rozsmaruj.

Makowiec na kruchym cieście - Krok 3

Krok 4

Pozostałą część ciasta rozwałkuj i wytnij nożem cienkie paski, którymi udekoruj wierzch ciasta. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 45 minut.

Makowiec na kruchym cieście - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Podczas pieczenia wilgotnego makowca z gotowej masy makowej nie używaj termoobiegu, wtedy będziesz mieć pewność, że ciasto się nie przypali.

3

Opinie o przepisie

  • Grażyna

    Grażyna , 25.04.2023

    Mleko gdzie idxie i białka z jajek

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Agata

    Agata , 04.12.2020

    TAK* Bardzo dziękuję za tak genialny przepis

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Makowiec na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Makowiec na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Makowiec na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Makowiec na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Makowiec na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Makowiec na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Makowiec na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Makowiec na kruchym cieście - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Makowiec na kruchym cieścieMakowiec na kruchym cieście

Makowiec na kruchym spodzie to ciasto doskonałe nie tylko na święta, gdy jest przygotowywane zgodnie z polską tradycją. Makowiec na Wielkanoc albo na Boże Narodzenie to w wielu domach punkt obowiązkowy uroczystego menu. Wilgotny makowiec z gotowej masy makowej jest idealnym deserem także na inne okazje, niezależnie czy jest to przyjęcie dla znajomych, czy też niedzielny odpoczynek przy kubku aromatycznej herbaty. Makowiec na kruchym spodzie kojarzony jest z godzinami spędzonymi w kuchni – mak bowiem trzeba sparzyć, zmielić i odpowiednio przyprawić. Nic bardziej mylnego! Z nami dowiesz się, jak zrobić pyszny makowiec z gotowej masy makowej, którą wystarczy wzbogacić bakaliami, miodem i skórką cytrynową. Smacznego!

Dla kogo?

Trudno znaleźć osobę, która nie lubi makowców. Ciasto z makiem z puszki wzbogacone orzechami, miodem, suszonymi morelami oraz kandyzowaną skórką pomarańczy to kompozycja, na widok której cieknie ślinka. Nasz przepis na makowiec na kruchym cieście adresowany jest więc do każdego miłośnika domowych deserów!

Na jaką okazję?

Makowiec na kruchym spodzie z gotową masą makową jest idealnym pomysłem na każdą okazję. Imieniny, urodziny, święta, spotkanie ze znajomymi czy rodzinny obiad – to od ciebie zależy, kiedy zaserwujesz to tradycyjne ciasto z makiem. Makowiec wielkanocny czy może „codzienny”? Sprawdzi się zawsze.

Czy wiesz, że?

Makowiec zakorzeniony jest w polskiej tradycji kulinarnej od bardzo dawna. Niegdyś uznawany był za symbol majętności, dlatego też na co dzień przygotowywano go jedynie w zamożnych domach, podczas gdy biedniejsza część społeczeństwa piekła ten placek jedynie na wyjątkowe okazje. Na szczęście dziś przepisem na dobry makowiec może cieszyć się każdy w dowolnych warunkach.

Dla urozmaicenia:

Jeśli chcesz mieć pewność, że makowiec na kruchym cieście będzie idealnie upieczony, nie korzystaj z termoobiegu. Podczas pieczenia szybkiego ciasta z makiem z puszki piekarnik ustaw jedynie na grzanie typu „góra – dół”. Wykorzystaj nasz przepis na makowca i wraz z bliskimi zasiadaj do stołu!