Barszcz czerwony z pierożkami
z suszoną śliwką
łatwe
24 osoby zapisały
Składniki
1 opakowanie
750 mililitrów
200 gramów
pierożki:
1 sztuka
0.5 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżka
500 gramów
125 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Śliwki zalej 750 ml wrzątku, następnie gotuj je przez 30 sekund, po czym wyjmij na talerz. Do gorącej wody po śliwkach wsyp Barszcz czerwony ekspresowy Knorr i dokładnie wymieszaj, już nie gotując.
Krok 2
Mąkę zalej 125 ml ciepłej wody, zagnieć ciasto, nakryj je czystą ściereczką i odstaw na bok.
Krok 3
Cebulę pokrój w kostkę, przesmaż na patelni i dodaj do niej posiekane śliwki. Farsz dopraw odrobiną Delikatu i majerankiem.
Krok 4
Ciasto cienko rozwałkuj, wytnij szklanką okrągłe koła. W środku umieść odrobinę śliwkowego farszu i całość złóż, sklejając brzegi roztrzepanym jajkiem. Pierożki ugotuj w oddzielnej wodzie.
Krok 5
Gotową zupę podawaj z pierożkami.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Barszcz czerwony z pierożkami
Barszcz czerwony doskonale skomponuje się z wieloma dodatkami. Wśród nich warto wymienić nie tylko ugotowane na twardo jajka, białą fasolę czy ziemniaki. Popularne są także paszteciki i pierożki, zwłaszcza podczas uroczystych obiadów. Tym razem zamiast mięsnych lub grzybowych, zrób pierożki z suszonych śliwek. Wybierz owoce mięsiste, wedle upodobań wędzone lub nie. Dobrze będą smakowały np. śliwki kalifornijskie. Barszcz jest zupą o słodkim posmaku, dlatego też dodatek owoców będzie pasował do niego doskonale. Zanim zaczniesz przygotowywać zupę, przez chwilę podgotuj suszone śliwki – tak, aby zmiękły. Nie wylewaj wody, która przejdzie ich smakiem i zapachem – użyj jej jako bazy do przyrządzenia barszczu. Następnie zrób pierogi z suszonymi śliwkami. Owoce delikatnie podsmaż razem z cebulą oraz przyprawami i tak przygotowanym farszem nadziewaj ciasto. Ciepłe pierożki zalej porcją barszczu czerwonego, a na koniec każdą z nich udekoruj natką pietruszki. Sprawdź, jak możesz odmienić klasyczną zupę i ugotuj ją zgodnie z naszym przepisem.