Barszcz czerwony z pierożkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Barszcz czerwony z pierożkami

z suszoną śliwką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

150 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

24 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

45 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

750 mililitrów

200 gramów

pierożki:

1 sztuka

0.5 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżka

500 gramów

125 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Śliwki zalej 750 ml wrzątku, następnie gotuj je przez 30 sekund, po czym wyjmij na talerz. Do gorącej wody po śliwkach wsyp Barszcz czerwony ekspresowy Knorr i dokładnie wymieszaj, już nie gotując.

Barszcz czerwony z pierożkami - Krok 1

Krok 2

Mąkę zalej 125 ml ciepłej wody, zagnieć ciasto, nakryj je czystą ściereczką i odstaw na bok.

Barszcz czerwony z pierożkami - Krok 2

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę, przesmaż na patelni i dodaj do niej posiekane śliwki. Farsz dopraw odrobiną Delikatu i majerankiem.

Barszcz czerwony z pierożkami - Krok 3

Krok 4

Ciasto cienko rozwałkuj, wytnij szklanką okrągłe koła. W środku umieść odrobinę śliwkowego farszu i całość złóż, sklejając brzegi roztrzepanym jajkiem. Pierożki ugotuj w oddzielnej wodzie.

Barszcz czerwony z pierożkami - Krok 4

Krok 5

Gotową zupę podawaj z pierożkami.

Barszcz czerwony z pierożkami - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • monika1

    monika1 , 30.11.2020

    TAK. Barszcz z pierożkami to najwspanialszy posiłek wigilijny. Pyszne pierożki z nadzieniem śliwkowym wraz z czerwonym barszczykiem każdemu smakują i swoim smakiem co roku zaskakują. To idealne połączenie.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz czerwony z pierożkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz czerwony z pierożkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz czerwony z pierożkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz czerwony z pierożkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz czerwony z pierożkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz czerwony z pierożkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz czerwony z pierożkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz czerwony z pierożkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz czerwony z pierożkamiBarszcz czerwony z pierożkami

Barszcz czerwony doskonale skomponuje się z wieloma dodatkami. Wśród nich warto wymienić nie tylko ugotowane na twardo jajka, białą fasolę czy ziemniaki. Popularne są także paszteciki i pierożki, zwłaszcza podczas uroczystych obiadów. Tym razem zamiast mięsnych lub grzybowych, zrób pierożki z suszonych śliwek. Wybierz owoce mięsiste, wedle upodobań wędzone lub nie. Dobrze będą smakowały np. śliwki kalifornijskie. Barszcz jest zupą o słodkim posmaku, dlatego też dodatek owoców będzie pasował do niego doskonale. Zanim zaczniesz przygotowywać zupę, przez chwilę podgotuj suszone śliwki – tak, aby zmiękły. Nie wylewaj wody, która przejdzie ich smakiem i zapachem – użyj jej jako bazy do przyrządzenia barszczu. Następnie zrób pierogi z suszonymi śliwkami. Owoce delikatnie podsmaż razem z cebulą oraz przyprawami i tak przygotowanym farszem nadziewaj ciasto. Ciepłe pierożki zalej porcją barszczu czerwonego, a na koniec każdą z nich udekoruj natką pietruszki. Sprawdź, jak możesz odmienić klasyczną zupę i ugotuj ją zgodnie z naszym przepisem.