Przepisy na Barszcz czerwony | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Barszcz czerwony

65 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Jeszcze kilka lat temu sushi uznawano za egzotyczny przysmak, którego w Polsce skosztować można było tylko w nielicznych restauracjach, specjalizujących się w tej japońskiej potrawie. Z biegiem czasu lokali z sushi pojawiało się coraz więcej, w tym momencie serwowane bywa w licznych food truckach, a apetyczne rolki można zjeść nawet w biegu.

Czytaj więcej

Nuggetsy to pyszne chrupiące kąski, które w szybki sposób można przygotować w domu. Najlepiej smakują w towarzystwie aromatycznych sosów i frytek. Jesteście ciekawi, jak zrobić domowe nuggetsy? Koniecznie zostańcie z nami i poznajcie kilka wskazówek, które pozwolą Wam cieszyć się smakiem nuggetsów w pysznej panierce.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz czerwonyBarszcz czerwony

Barszcz czerwony jest zupą, której głównym składnikiem są buraki ćwikłowe, nadające potrawie intensywną barwę. Bywa podawany z uszkami na wigilijnym stole, dobrze sprawdzi się jednak i w innych okolicznościach. W wersji późnowiosennej i letniej bywa przyrządzany z młodych czerwonych buraków i ich liści, czyli botwinki. Wtedy też może występować w postaci orzeźwiających chłodników, stanowiących dobrą propozycję na pierwsze danie obiadowe. Przygotowuje się je na bazie zimnego wywaru z buraczanych korzeni, zabiela śmietaną, kefirem lub jogurtem. Pasuje do tego jajko (ugotowane na twardo i dowolnie przekrojone) oraz różnego rodzaju zielone nacie, na przykład szczypiorek. Barszcz w wersji czystej (bez dodatków) możesz podawać w bulionówkach, w towarzystwie krokietów (sprawdzą się mięsne, kapuściano-grzybowe, pieczarkowe i inne – dobrą propozycją będą te świeże, pieczone z ciasta francuskiego lub drożdżowego). Przy innych jego rodzajach lepsze będą głębokie talerze. Oprócz tych już wspomnianych, istnieje wiele innych wariantów tej potrawy. Barszcz może być i kwaśny i słodko-kwaśny. Wybierając drugą z opcji, wystarczy dodać do niego odpowiednie owoce. Pasować będą morele, jabłka lub śliwki. Istnieją też buraczane zupy z dodatkiem innych, niż buraki, warzyw. Te z białą kapustą i ziemniakami (czasem również z fasolą i grzybami) nazywa się barszczami ukraińskimi. To jednak niejedyne możliwości przyrządzania tej smacznej zupy, koniecznie zatem przejrzyj nasze przepisy i ugotuj ją już dziś.