Przepisy na Barszcz czerwony
65 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej
Barszcz czerwony
Barszcz czerwony jest zupą, której głównym składnikiem są buraki ćwikłowe, nadające potrawie intensywną barwę. Bywa podawany z uszkami na wigilijnym stole, dobrze sprawdzi się jednak i w innych okolicznościach. W wersji późnowiosennej i letniej bywa przyrządzany z młodych czerwonych buraków i ich liści, czyli botwinki. Wtedy też może występować w postaci orzeźwiających chłodników, stanowiących dobrą propozycję na pierwsze danie obiadowe. Przygotowuje się je na bazie zimnego wywaru z buraczanych korzeni, zabiela śmietaną, kefirem lub jogurtem. Pasuje do tego jajko (ugotowane na twardo i dowolnie przekrojone) oraz różnego rodzaju zielone nacie, na przykład szczypiorek. Barszcz w wersji czystej (bez dodatków) możesz podawać w bulionówkach, w towarzystwie krokietów (sprawdzą się mięsne, kapuściano-grzybowe, pieczarkowe i inne – dobrą propozycją będą te świeże, pieczone z ciasta francuskiego lub drożdżowego). Przy innych jego rodzajach lepsze będą głębokie talerze. Oprócz tych już wspomnianych, istnieje wiele innych wariantów tej potrawy. Barszcz może być i kwaśny i słodko-kwaśny. Wybierając drugą z opcji, wystarczy dodać do niego odpowiednie owoce. Pasować będą morele, jabłka lub śliwki. Istnieją też buraczane zupy z dodatkiem innych, niż buraki, warzyw. Te z białą kapustą i ziemniakami (czasem również z fasolą i grzybami) nazywa się barszczami ukraińskimi. To jednak niejedyne możliwości przyrządzania tej smacznej zupy, koniecznie zatem przejrzyj nasze przepisy i ugotuj ją już dziś.



