Barszcz czerwony

65 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (65)

Barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami

75

łatwe

30 min.
Barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami to smaczna zupa, która sprawdzi się jako samodzielne danie obiadowe albo...
Barszcz czerwony z uszkami i majerankiem

44

łatwe

60 min.
Czerwony barszcz z dodatkiem uszek to doskonale rozgrzewająca, aromatyczna potrawa, która gości na naszych stoła...
Barszcz ukraiński

21

łatwe

60 min.
Smaczną alternatywą dla popularnego barszczu czerwonego jest ukraiński. Cechuje się tym, że zawiera w sobie więc...
Barszcz ukraiński

38

łatwe

30 min.
Wypróbuj barszcz ukraiński z pulpecikami według naszego przepisu – jest smaczny i esencjonalny, a w dodatku jego...
Barszcz ukraiński z pomidorami

28

łatwe

90 min.
Dysponując torebką barszczu czerwonego Ekspresowego Knorr, można w półtorej godziny wyczarować 4 porcje barszczu...
Barszcz ukraiński z mrożonymi warzywami

16

łatwe

30 min.
Barszcz ukraiński z mrożonymi warzywami to zupa, która przypadnie do gustu miłośnikom dań smacznych, prostych i...
Różowa zupa buraczkowa z pajęczyną

10

łatwe

90 min.
Różowa zupa buraczkowa jest nie tylko smaczna, ale również efektowna i uniwersalna – doskonale nadaje się zarówn...
Barszcz świąteczny

9

średnie

90 min.
Nie byłoby świąt Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu z własnoręcznie ulepionymi uszkami z farszem z leśnyc...
Barszcz czerwony zabielany z ziemniakami

12

łatwe

45 min.
Treściwa, doskonała w smaku i szybka do przyrządzenia zupa –taki jest barszcz czerwony zabielany z ziemniakami...
Barszcz czerwony z uszkami

14

średnie

60 min.
Barszcz czerwony to prawdziwy polski klasyk. Sprawdza się na wiele okazji i przygotowywany jest na różne sposoby...
Barszcz czerwony z pieczonymi pierożkami

15

średnie

90 min.
Barszcz czerwony z pieczonymi pierożkami – pyszny i prosty w przygotowaniu, doskonale sprawdzi się na codzienny...
Barszcz czerwony z pieczarkowym krokietem

11

łatwe

60 min.
Nadziewany pieczarkami i panierowany naleśnik w wersji wytrawnej, serwowany z pikantną zupą, sprawdzi się jako s...
Barszcz wigilijny

17

łatwe

90 min.
Barszcz jest jedną z najpopularniejszych zup podawanych w okresie świąt Bożego Narodzenia. Wywar przygotowany na...
Barszcz polski

12

łatwe

60 min.
Barszczyk czerwony to flagowa zupa polskiej kuchni. Pojawia się bardzo często w naszych domach, dlatego też wart...
Barszcz na zakwasie

8

średnie

60 min.
Jeśli szukasz idealnej potrawy na niedzielny lub świąteczny obiad, koniecznie przygotuj barszcz wileński. Sekret...
Barszcz z gwiazdką

8

łatwe

15 min.
Szukasz ciekawego sposobu na przygotowanie zupy? W takim razie, koniecznie wypróbuj przepis na barszcz czerwony...
Tradycyjny barszcz czerwony – ekspresowy

7

łatwe

60 min.
Czy w kuchni da się połączyć klasykę z nowoczesnością? Odpowiedź na to pytanie jest banalnie prosta: tak. Przeko...
Barszcz "cynamonowy wieczór"

7

łatwe

15 min.
Połączenie barszczu czerwonego z cynamonem może być wyjątkowo udanym sposobem na smaczną zupę. Co najważniejsze...
Barszcz z jabłkiem

12

łatwe

60 min.
Barszcz z jabłkiem to zupa łącząca w sobie słodycz buraczków z lekko kwaskowatym posmakiem jabłek. Koniecznie wy...
Barszcz żydowski

5

średnie

60 min.
Oprócz smażonego karpia i pierogów z kapustą, barszcz żydowski to doskonała propozycja na wigilijną kolację. Jeg...
Barszcz postny czerwony

7

średnie

30 min.
Barszcz czerwony postny powstaje na bezmięsnym wywarze, dzięki czemu szczególnie często przyrządza się go na kol...
Barszcz czerwony z grzybowym mieszkiem

8

łatwe

60 min.
Barszcz to popularna zupa, przygotowywana na wiele sposobów. Jedną z najbardziej rozpowszechnionych jest barszcz...
Barszcz czerwony kresowy

3

łatwe

30 min.
Barszcz kresowy jest daniem bogatym w składniki, których odpowiedni wybór jest gwarantem smacznej zupy. Powinny...
Barszcz czerwony z jabłkiem i pasztecikiem

5

łatwe

60 min.
Połączenie pikantnego barszczu czerwonego z jabłkiem i pasztecikami to propozycja na smaczną przekąskę. Nieco od...
Barszcz czerwony z kurczakiem

3

łatwe

30 min.
Z czym lubisz najbardziej barszcz czerwony? Z ziemniakami, jajkiem, fasolą? Spróbuj przyrządzić to danie nieco i...
Kujawski barszcz czerwony

5

łatwe

60 min.
Barszcz czerwony to potrawa popularna nie tylko podczas świąt Bożego Narodzenia – z powodzeniem może stanowić sk...
Barszcz czerwony z grzybowym pasztecikiem

7

łatwe

60 min.
Smaczna przekąska, która sprawdzi się nie tylko na świątecznym stole, czyli barszcz czerwony z grzybowym pasztec...
Barszcz czerwony mięsny

6

łatwe

60 min.
Szukasz sposobu na urozmaicenie smaku barszczu czerwonego? Wypróbuj jego mięsnej wersji, którą przyrządza się z...
Barszcz ze śliwkami

4

łatwe

60 min.
Szukasz doskonałej w smaku potrawy wigilijnej? W takim razie koniecznie wypróbuj przepis na barszcz czerwony ze...
Barszcz czerwony wigilijny

7

łatwe

30 min.
Błyskawiczny, a do tego wyjątkowy w smaku. Na przygotowanie barszczu czerwonego wigilijnego zarezerwuj jedynie 3...
Barszcz czerwony z grzybami

7

łatwe

30 min.
Barszcz czerwony z grzybami najczęściej jest podawany 24 grudnia podczas kolacji wigilijnej. Ale ta bardzo prost...
Barszcz oszczędny

7

średnie

60 min.
Przedstawiamy klasyczny przepis na niedrogi barszcz czerwony. Choć wielu nie wyobraża sobie bez niego świąt Boże...

Ciekawostki i porady

Grzyby to wyśmienity dodatek do różnych dań. Aby nie musieć, żegnać się z ich smakiem wraz z końcem jesieni, warto ususzyć cześć łupów z grzybobrania. Tylko, jak to zrobić?

Czytaj więcej

Sezon na paprykę w pełni! Trudno więc o lepszy moment na eksperymenty z tym warzywem w kuchni. Podpowiadamy, czym nafaszerować paprykę, aby zaskoczyć domowników i gości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz czerwonyBarszcz czerwony

Barszcz czerwony jest zupą, której głównym składnikiem są buraki ćwikłowe, nadające potrawie intensywną barwę. Bywa podawany z uszkami na wigilijnym stole, dobrze sprawdzi się jednak i w innych okolicznościach. W wersji późnowiosennej i letniej bywa przyrządzany z młodych czerwonych buraków i ich liści, czyli botwinki. Wtedy też może występować w postaci orzeźwiających chłodników, stanowiących dobrą propozycję na pierwsze danie obiadowe. Przygotowuje się je na bazie zimnego wywaru z buraczanych korzeni, zabiela śmietaną, kefirem lub jogurtem. Pasuje do tego jajko (ugotowane na twardo i dowolnie przekrojone) oraz różnego rodzaju zielone nacie, na przykład szczypiorek. Barszcz w wersji czystej (bez dodatków) możesz podawać w bulionówkach, w towarzystwie krokietów (sprawdzą się mięsne, kapuściano-grzybowe, pieczarkowe i inne – dobrą propozycją będą te świeże, pieczone z ciasta francuskiego lub drożdżowego). Przy innych jego rodzajach lepsze będą głębokie talerze. Oprócz tych już wspomnianych, istnieje wiele innych wariantów tej potrawy. Barszcz może być i kwaśny i słodko-kwaśny. Wybierając drugą z opcji, wystarczy dodać do niego odpowiednie owoce. Pasować będą morele, jabłka lub śliwki. Istnieją też buraczane zupy z dodatkiem innych, niż buraki, warzyw. Te z białą kapustą i ziemniakami (czasem również z fasolą i grzybami) nazywa się barszczami ukraińskimi. To jednak niejedyne możliwości przyrządzania tej smacznej zupy, koniecznie zatem przejrzyj nasze przepisy i ugotuj ją już dziś.