Przepisy na Barszcz czerwony
65 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (65) 
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
Ciekawostki i porady
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej
Barszcz czerwony
Barszcz czerwony jest zupą, której głównym składnikiem są buraki ćwikłowe, nadające potrawie intensywną barwę. Bywa podawany z uszkami na wigilijnym stole, dobrze sprawdzi się jednak i w innych okolicznościach. W wersji późnowiosennej i letniej bywa przyrządzany z młodych czerwonych buraków i ich liści, czyli botwinki. Wtedy też może występować w postaci orzeźwiających chłodników, stanowiących dobrą propozycję na pierwsze danie obiadowe. Przygotowuje się je na bazie zimnego wywaru z buraczanych korzeni, zabiela śmietaną, kefirem lub jogurtem. Pasuje do tego jajko (ugotowane na twardo i dowolnie przekrojone) oraz różnego rodzaju zielone nacie, na przykład szczypiorek. Barszcz w wersji czystej (bez dodatków) możesz podawać w bulionówkach, w towarzystwie krokietów (sprawdzą się mięsne, kapuściano-grzybowe, pieczarkowe i inne – dobrą propozycją będą te świeże, pieczone z ciasta francuskiego lub drożdżowego). Przy innych jego rodzajach lepsze będą głębokie talerze. Oprócz tych już wspomnianych, istnieje wiele innych wariantów tej potrawy. Barszcz może być i kwaśny i słodko-kwaśny. Wybierając drugą z opcji, wystarczy dodać do niego odpowiednie owoce. Pasować będą morele, jabłka lub śliwki. Istnieją też buraczane zupy z dodatkiem innych, niż buraki, warzyw. Te z białą kapustą i ziemniakami (czasem również z fasolą i grzybami) nazywa się barszczami ukraińskimi. To jednak niejedyne możliwości przyrządzania tej smacznej zupy, koniecznie zatem przejrzyj nasze przepisy i ugotuj ją już dziś.