Przepisy na Zupy polskie | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Zupy polskie

566 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (566)

kaszottokaszotto
Zupa kapuśniak
ratingratingratingratingrating

304

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kapuśniak przepis, który powinien znajdować się w repertuarze każdego kucharza, któremu zależy na...
Grochówka wojskowa
ratingratingratingratingrating

219

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Uważana za bardzo męską, prostą w przygotowaniu i krzepiącą zupę, której podobno nie da się zepsu...
Rosół z kury
ratingratingratingratingrating

241

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Rosół z kury jest obowiązkowym daniem na każdej ważnej uroczystości i podstawą niedzielnego obiad...
Bogracz tradycyjny
ratingratingratingratingrating

269

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Spośród wielu dań jednogarnkowych to inspirowany kuchnią węgierską bogracz jest tym, które na pol...
Szybka zalewajka
ratingratingratingratingrating

210

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli szukasz prostego przepisu na smaczną zupę, szybka zalewajka będzie doskonałą propozycją dla...
Bogracz węgierski
ratingratingratingratingrating

158

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
W oryginale każdy bogracz musi zawierać mięso, najlepiej kilka rodzajów, czasem także boczek i ki...
Pomidorowa z makaronem
ratingratingratingratingrating

136

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
Zupa pomidorowa z makaronem to klasyka polskich stołów. Aromatyczna, o apetycznym kolorze w wielu...
Toskańska zupa fasolowa
ratingratingratingratingrating

114

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Szpinak, kapusta, pomidory, fasola, a wszystko gotowane w intensywnym, pełnym smaku bulionie, to...
Barszcz biały Wielkanocny
ratingratingratingratingrating

100

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
W Polsce śniadanie wielkanocne spożywa się przy suto zastawionym stole. Nie może na nim zabraknąć...
Zupa pomidorowa po hiszpańsku
ratingratingratingratingrating

128

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupę pomidorową zna każdy, a dzieci ponoć lubią ją najbardziej ze wszystkich zup. Już od dawna wi...
Bogracz
ratingratingratingratingrating

134

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bogracz, węgierska zupa, która od kociołka przejęła swoją nazwę, przygotowywana jest na bazie woł...
Flaki wołowe
ratingratingratingratingrating

176

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Flaki wołowe należą do dań, które uznawane są za znak rozpoznawczy polskich kulinariów. Nic dziwn...
Chłodnik litewski
ratingratingratingratingrating

111

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Chłodnik litewski jest jedną z częściej podawanych zup w okresie letnim. Jego podstawę stanowi wy...
Zupa gulaszowa
ratingratingratingratingrating

137

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Zupa gulaszowa to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni węgierskiej, której podstawowymi skła...
Bogracz z kluseczkami
ratingratingratingratingrating

135

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Węgierski bogracz pełen warzyw, w tym nieodzownej papryki oraz słodkich pomidorów i z kawałkami s...
Kapuśniak na żeberkach
ratingratingratingratingrating

139

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Kapuśniak na żeberkach to sztandarowe danie kuchni staropolskiej. Chwalą się nim górale, którzy m...
Bogracz z pieczarką
ratingratingratingratingrating

104

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bogracz – przepis z pieczarkami – to prosta w przyrządzeniu, gęsta, aromatyczna i pełna mięsa zup...
Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka
ratingratingratingratingrating

127

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zupa ogórkowa ze świeżych zielonych ogórków? Zgadza się! I chociaż pewnie masz wrażenie, że jedyn...
Krupnik staropolski z mięsem
ratingratingratingratingrating

73

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Tradycyjne dania goszczą w kuchniach Polaków od pokoleń. Co jednak w przypadku, gdy rodzinna rece...
Kwaśnica
ratingratingratingratingrating

117

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Kwaśnica jest tradycyjnym daniem polskiej kuchni góralskiej. To charakterna, kwaśna zupa przygoto...
Żurek staropolski
ratingratingratingratingrating

109

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Żurek staropolski to ulubiona zupa Polaków! Kiedyś często jadana na śniadanie, zwłaszcza w chłodn...
Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym
ratingratingratingratingrating

73

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Aby przyrządzić delikatną zupę krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym z tego przepisu, potrzebuje...
Barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami
ratingratingratingratingrating

101

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami to smaczna zupa, która sprawdzi się jako samodzielne dani...
Kremowa zupa pomidorowa
ratingratingratingratingrating

70

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Zupa pomidorowa jest jedną z najpopularniejszych w kuchni polskiej. Szukasz alternatywy dla jej k...
Barszcz biały z kotlecikami z jajek
ratingratingratingratingrating

68

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Barszcz biały to polski klasyk. W zależności od regionu, podawany jest na różne sposoby. Dzięki t...
Zupa gulaszowa z białą fasolą na wieprzowinie
ratingratingratingratingrating

97

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupa gulaszowa charakteryzuje się intensywnie mięsnym smakiem. To świetna propozycja na smaczne d...
Flaki po warszawsku
ratingratingratingratingrating

90

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Flaki po warszawsku to typowa polska potrawa, z regionu Mazowsza. Podawana jest jako gęsta, aroma...
Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami
ratingratingratingratingrating

78

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Barszcz biały na bogato. Ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę i kawałki białej kiełbasy sprawia...
Rosół królewski
ratingratingratingratingrating

81

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Musi gotować się długo, im dużej tym lepiej. Musi być tłusty – tak, by pływały na nim tzw. oka. K...
Chłodnik na botwince
ratingratingratingratingrating

49

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zupa podana na zimno, gdy z nieba leje się żar, przyniesie ci orzeźwienie, nasyci i zachwyci smak...

Ciekawostki i porady

Pełen kosz grzybów leśnych to zdecydowany powód do dumy, jednak po przyniesieniu go do domu, pojawia się pytanie, jak oczyścić grzyby z ziemi, niechcianych liści i igieł? Warto pamiętać, że inaczej będziemy czyścić grzyby do marynowania i gotowania, a inaczej – suszenia i mrożenia. Jak więc oczyścić grzyby leśne? Podpowiadamy!

Czytaj więcej

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupy polskieZupy polskie

Pomidorowa, ogórkowa, żurek, barszcz czerwony z uszkami lub rosół – klasyczne zupy to świetna propozycja na obiad zarówno w ciągu tygodnia, jak i podczas świąt. Do ich przygotowania wykorzystasz proste i łatwo dostępne produkty: warzywa, zioła oraz mięso. Duże znaczenie mają również dodatki, które jeszcze bardziej podkreślają smak przyrządzonej potrawy. Oprócz makaronu, ziemniaków lub ryżu, doskonale sprawdzą się groszek ptysiowy oraz różne odmiany kaszy, np. jaglana, jęczmienna czy gryczana. Dobrym sposobem będzie również dodanie pulpetów, które przygotujesz z mięsa mielonego lub z mięsa i warzyw. Idealnie nadają się zarówno do rosołu, jak i zupy pomidorowej lub flaków. Nic nie stoi na przeszkodzie, by klasyczne zupy podawać w nowej odsłonie – każdy przepis możesz z łatwością modyfikować, dodając lub zamieniając niektóre składniki. Zastanawiasz się, jaką zupę przygotować? Zrób rosół wołowy, barszcz z jabłkiem, kapuśniak na żeberkach, chłodnik litewski z rukolą, krupnik à la leczo lub żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami. Nie zapomnij również o niezawodnej zupie ogórkowej. Na początek przygotuj warzywa – marchew oraz pietruszkę zetrzyj na tarce, a następnie zagotuj je razem z wodą. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj starte ogórki kiszone i odrobinę kwaśnej śmietany. Jeśli chcesz, by danie miało jeszcze bardziej wyrazisty smak, do wywaru wlej szklankę wody z kiszonych ogórków. Gotową zupę można podawać na dwa sposoby – z ziemniakami lub z ryżem. Doskonałą alternatywą dla zupy ogórkowej będzie zalewajka. Do jej przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników: zakwas na żur, ziemniaki, cebula, słonina oraz przyprawy (majeranek, czosnek i pieprz). Do zupy możesz również dodać kawałki kiełbasy lub boczku. Jeśli wolisz zrezygnować z mięsa, zamiast słoniny użyj leśnych grzybów. Sprawdź nasze przepisy na klasyczne zupy, które podasz zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do obiadu. Oprócz przepisów, czekają na Ciebie porady szefa kuchni. Zapraszamy do wspólnego gotowania.