Przepisy na Zupy polskie
569 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej
Zupy polskie
Pomidorowa, ogórkowa, żurek, barszcz czerwony z uszkami lub rosół – klasyczne zupy to świetna propozycja na obiad zarówno w ciągu tygodnia, jak i podczas świąt. Do ich przygotowania wykorzystasz proste i łatwo dostępne produkty: warzywa, zioła oraz mięso. Duże znaczenie mają również dodatki, które jeszcze bardziej podkreślają smak przyrządzonej potrawy. Oprócz makaronu, ziemniaków lub ryżu, doskonale sprawdzą się groszek ptysiowy oraz różne odmiany kaszy, np. jaglana, jęczmienna czy gryczana. Dobrym sposobem będzie również dodanie pulpetów, które przygotujesz z mięsa mielonego lub z mięsa i warzyw. Idealnie nadają się zarówno do rosołu, jak i zupy pomidorowej lub flaków. Nic nie stoi na przeszkodzie, by klasyczne zupy podawać w nowej odsłonie – każdy przepis możesz z łatwością modyfikować, dodając lub zamieniając niektóre składniki. Zastanawiasz się, jaką zupę przygotować? Zrób rosół wołowy, barszcz z jabłkiem, kapuśniak na żeberkach, chłodnik litewski z rukolą, krupnik à la leczo lub żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami. Nie zapomnij również o niezawodnej zupie ogórkowej. Na początek przygotuj warzywa – marchew oraz pietruszkę zetrzyj na tarce, a następnie zagotuj je razem z wodą. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj starte ogórki kiszone i odrobinę kwaśnej śmietany. Jeśli chcesz, by danie miało jeszcze bardziej wyrazisty smak, do wywaru wlej szklankę wody z kiszonych ogórków. Gotową zupę można podawać na dwa sposoby – z ziemniakami lub z ryżem. Doskonałą alternatywą dla zupy ogórkowej będzie zalewajka. Do jej przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników: zakwas na żur, ziemniaki, cebula, słonina oraz przyprawy (majeranek, czosnek i pieprz). Do zupy możesz również dodać kawałki kiełbasy lub boczku. Jeśli wolisz zrezygnować z mięsa, zamiast słoniny użyj leśnych grzybów. Sprawdź nasze przepisy na klasyczne zupy, które podasz zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do obiadu. Oprócz przepisów, czekają na Ciebie porady szefa kuchni. Zapraszamy do wspólnego gotowania.

















