Zupy polskie

554 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (554)

Zupa kapuśniak

219

łatwe

60 min.
Jeśli lubisz wyraziste smaki, zupa kapuśniak będzie doskonałym wyborem. Wersja z kapustą kiszoną...
Grochówka wojskowa

183

łatwe

90 min.
Uważana za bardzo męską, prostą w przygotowaniu i krzepiącą zupę, której podobno nie da się zepsu...
Rosół z kury

187

łatwe

90 min.
Rosół z kury jest obowiązkowym daniem na każdej ważnej uroczystości i podstawą niedzielnego obiad...
Bogracz tradycyjny

195

łatwe

60 min.
Spośród wielu dań jednogarnkowych, to inspirowany kuchnią węgierską bogracz jest tym, które na po...
Krupnik domowy

163

łatwe

60 min.
Krupnik to popularna w kuchni polskiej zupa, która w przeszłości sporą popularnością cieszyła się...
Bogracz węgierski

139

łatwe

60 min.
Bogacz to węgierska potrwa narodowa, znana na całym świecie, która swoją nazwę zawdzięcza metalow...
Szybka zalewajka

152

łatwe

30 min.
Jeśli szukasz prostego przepisu na smaczną zupę, szybka zalewajka będzie doskonałą propozycją dla...
Pomidorowa z makaronem

100

łatwe

- min.
Szacowana cena przygotowania dania: do 10 zł. Ceny zostały oszacowane na podstawie orientacyjnych...
Toskańska zupa fasolowa

93

łatwe

60 min.
Szpinak, kapusta, pomidory, fasola, a wszystko gotowane w intensywnym, pełnym smaku bulionie, to...
Barszcz biały Wielkanocny

85

łatwe

60 min.
W Polsce śniadanie wielkanocne spożywa się przy suto zastawionym stole. Nie może na nim zabraknąć...
Zupa pomidorowa po hiszpańsku

110

łatwe

45 min.
Zupę pomidorową zna każdy, a dzieci ponoć lubią ją najbardziej ze wszystkich zup. Już od dawna wi...
Indyjska zupa pomidorowa

83

łatwe

30 min.
Lekko pikantna indyjska zupa pomidorowa zachwyca swoim orientalnym, wyrazistym smakiem. Zamiast ś...
Bogracz

108

łatwe

60 min.
Nieco tajemniczo brzmiąca nazwa bogracz, to jednak nic innego, jak rodzaj kociołka, w którym zgod...
Chłodnik litewski

105

łatwe

30 min.
Chłodnik litewski jest jedną z częściej podawanych zup w okresie letnim. Jego podstawę stanowi wy...
Flaki wołowe

133

łatwe

90 min.
Flaki wołowe to popularna potrawa mięsna, która ma postać gęstej zupy. Jej nazwa wywodzi się z je...
Zupa gulaszowa

79

łatwe

90 min.
Zupa gulaszowa to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni węgierskiej, której podstawowymi skła...
Bogracz z kluseczkami

92

łatwe

60 min.
Węgierski bogracz pełen warzyw, w tym nieodzownej papryki oraz słodkich pomidorów i z kawałkami s...
Bogracz z pieczarką

93

łatwe

60 min.
Bogracz jest daniem wywodzącym się z kuchni węgierskiej, którego nazwa pochodzi od naczynia, w ja...
Kapuśniak na żeberkach

129

łatwe

90 min.
Kapuśniak na żeberkach to sztandarowe danie kuchni staropolskiej. Chwalą się nim górale, którzy m...
Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka

107

łatwe

60 min.
Jeśli ogórkowa, to tylko z kiszonych – wydaje się, że to jedyny słuszny sposób przygotowania tej...
Zupa ogórkowa na wędzonce

55

łatwe

45 min.
Jeżeli szukasz przepisu na smaczną zupę, to skorzystaj z tego przepisu i na obiad zaserwuj domown...
Krupnik staropolski z mięsem

60

łatwe

60 min.
Tradycyjne dania goszczą w kuchniach Polaków od pokoleń. Co jednak w przypadku, gdy rodzinna rece...
Zupa z kapusty i pomidorów

49

łatwe

30 min.
Zupa z kapusty i pomidorów to świetne rozwiązanie, jeśli szukasz pomysłu na szybkie danie jednoga...
Kwaśnica

102

łatwe

90 min.
Kwaśnica jest tradycyjnym daniem polskiej kuchni góralskiej. To charakterna, kwaśna zupa przygoto...
Żurek staropolski

81

łatwe

90 min.
Żurek staropolski to ulubiona zupa Polaków, kiedyś często jadana na śniadanie, zwłaszcza w chłodn...
Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym

47

łatwe

30 min.
Aby przyrządzić delikatną zupę krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym z tego przepisu, potrzebuje...
Barszcz biały z kotlecikami z jajek

61

łatwe

30 min.
Barszcz biały to polski klasyk. W zależności od regionu, podawany jest na różne sposoby. Dzięki t...
Kremowa zupa pomidorowa

55

łatwe

5 min.
Zupa pomidorowa jest jedną z najpopularniejszych w kuchni polskiej. Szukasz alternatywy dla jej k...
Barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami

82

łatwe

30 min.
Barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami to smaczna zupa, która sprawdzi się jako samodzielne dani...
Zupa gulaszowa z białą fasolą na wieprzowinie

72

łatwe

45 min.
Zupa gulaszowa charakteryzuje się intensywnie mięsnym smakiem. To świetna propozycja na smaczne d...
Flaki po warszawsku

76

łatwe

90 min.
To typowa polska potrawa, z regionu Mazowsza. Podawana jest jako gęsta, aromatyczna zupa z mięsną...

Ciekawostki i porady

W czym tkwi sekret gładkiej, wyrazistej w smaku zupy dyniowej? Istnieje na to wiele sposobów. Najpopularniejsze opisaliśmy w artykule poniżej.

Czytaj więcej

Jabłka da się przetworzyć na wiele sposobów. Konfitury, musy i soki owocowe – to wszystko przygotujesz z jesiennych zbiorów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupy polskieZupy polskie

Pomidorowa, ogórkowa, żurek, barszcz czerwony lub rosół – klasyczne zupy to świetna propozycja na obiad zarówno w ciągu tygodnia, jak i podczas świąt. Do ich przygotowania wykorzystasz proste i łatwo dostępne produkty: warzywa, zioła oraz mięso. Duże znaczenie mają również dodatki, które jeszcze bardziej podkreślają smak przyrządzonej potrawy. Oprócz makaronu, ziemniaków lub ryżu, doskonale sprawdzą się groszek ptysiowy oraz różne odmiany kaszy, np. jaglana, jęczmienna czy gryczana. Dobrym sposobem będzie również dodanie pulpetów, które przygotujesz z mięsa mielonego lub z mięsa i warzyw. Idealnie nadają się zarówno do rosołu, jak i zupy pomidorowej lub flaków. Nic nie stoi na przeszkodzie, by klasyczne zupy podawać w nowej odsłonie – każdy przepis możesz z łatwością modyfikować, dodając lub zamieniając niektóre składniki. Zastanawiasz się, jaką zupę przygotować? Zrób rosół wołowy, barszcz z jabłkiem, kapuśniak na żeberkach, chłodnik litewski z rukolą, krupnik à la leczo lub żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami. Nie zapomnij również o niezawodnej zupie ogórkowej. Na początek przygotuj warzywa – marchew oraz pietruszkę zetrzyj na tarce, a następnie zagotuj je razem z wodą. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj starte ogórki kiszone i odrobinę kwaśnej śmietany. Jeśli chcesz, by danie miało jeszcze bardziej wyrazisty smak, do wywaru wlej szklankę wody z kiszonych ogórków. Gotową zupę można podawać na dwa sposoby – z ziemniakami lub z ryżem. Doskonałą alternatywą dla zupy ogórkowej będzie zalewajka. Do jej przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników: zakwas na żur, ziemniaki, cebula, słonina oraz przyprawy (majeranek, czosnek i pieprz). Do zupy możesz również dodać kawałki kiełbasy lub boczku. Jeśli wolisz zrezygnować z mięsa, zamiast słoniny użyj leśnych grzybów. Sprawdź nasze przepisy na klasyczne zupy, które podasz zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do obiadu. Oprócz przepisów, czekają na Ciebie porady szefa kuchni. Zapraszamy do wspólnego gotowania.