Przepisy na Zupy polskie | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Zupy polskie

569 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (569)

kaszottokaszotto
Zupa kapuśniak
ratingratingratingratingrating

306

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Chcesz powrócić do tradycyjnej kuchni polskiej, która kryje w sobie głębię smaku i moc najwspania...
Grochówka wojskowa
ratingratingratingratingrating

221

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Grochówka wojskowa uważana jest za bardzo męską, prostą w przygotowaniu i krzepiącą zupę, której...
Rosół z kury
ratingratingratingratingrating

249

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Rosół z kury jest obowiązkowym daniem na każdej ważnej uroczystości i podstawą niedzielnego obiad...
Bogracz tradycyjny
ratingratingratingratingrating

275

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Spośród wielu dań jednogarnkowych to inspirowany kuchnią węgierską bogracz jest tym, które na pol...
Krupnik
ratingratingratingratingrating

245

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Krupnik to znana w kuchni polskiej zupa, która w przeszłości sporą popularnością cieszyła się tak...
Szybka zalewajka
ratingratingratingratingrating

212

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Jeśli szukasz prostego przepisu na smaczną zupę, szybka zalewajka będzie doskonałą propozycją dla...
Bogracz węgierski
ratingratingratingratingrating

159

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
W oryginale każdy bogracz musi zawierać mięso, najlepiej kilka rodzajów, czasem także boczek i ki...
Pomidorowa z makaronem
ratingratingratingratingrating

141

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
Zupa pomidorowa z makaronem to klasyka polskich stołów. Aromatyczna, o apetycznym kolorze w wielu...
Toskańska zupa fasolowa
ratingratingratingratingrating

116

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Szpinak, kapusta, pomidory, fasola, a wszystko gotowane w intensywnym, pełnym smaku bulionie, to...
Barszcz biały Wielkanocny
ratingratingratingratingrating

100

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
W Polsce śniadanie wielkanocne spożywa się przy suto zastawionym stole. Nie może na nim zabraknąć...
Zupa pomidorowa po hiszpańsku
ratingratingratingratingrating

131

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupę pomidorową zna każdy, a dzieci ponoć lubią ją najbardziej ze wszystkich zup. Już od dawna wi...
Bogracz
ratingratingratingratingrating

134

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bogracz, węgierska zupa, która od kociołka przejęła swoją nazwę, przygotowywana jest na bazie woł...
Flaki wołowe
ratingratingratingratingrating

178

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Flaki wołowe należą do dań, które uznawane są za znak rozpoznawczy polskich kulinariów. Nic dziwn...
Chłodnik litewski
ratingratingratingratingrating

111

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Chłodnik litewski jest jedną z częściej podawanych zup w okresie letnim. Jego podstawę stanowi wy...
Zupa gulaszowa
ratingratingratingratingrating

139

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Zupa gulaszowa to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni węgierskiej, której podstawowymi skła...
Bogracz z kluseczkami
ratingratingratingratingrating

137

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Węgierski bogracz pełen warzyw, w tym nieodzownej papryki oraz słodkich pomidorów i z kawałkami s...
Kapuśniak na żeberkach
ratingratingratingratingrating

140

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Kapuśniak na żeberkach to sztandarowe danie kuchni staropolskiej. Chwalą się nim górale, którzy m...
Bogracz z pieczarką
ratingratingratingratingrating

108

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Bogracz – przepis z pieczarkami – to prosta w przyrządzeniu, gęsta, aromatyczna i pełna mięsa zup...
Zupa ogórkowa ze świeżego ogórka
ratingratingratingratingrating

129

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Zupa ogórkowa ze świeżych zielonych ogórków? Zgadza się! I chociaż pewnie masz wrażenie, że jedyn...
Zupa ogórkowa na wędzonce
ratingratingratingratingrating

72

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Jeżeli szukasz pomysłu na smaczną zupę, to skorzystaj z tego przepisu i na obiad zaserwuj domowni...
Krupnik staropolski z mięsem
ratingratingratingratingrating

73

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Tradycyjne dania goszczą w kuchniach Polaków od pokoleń. Co jednak w przypadku, gdy rodzinna rece...
Kwaśnica
ratingratingratingratingrating

117

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Kwaśnica jest daniem polskiej kuchni góralskiej. To charakterna, kwaśna zupa przygotowywana na ba...
Żurek staropolski
ratingratingratingratingrating

111

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Żurek staropolski to ulubiona zupa Polaków! Kiedyś często jadana na śniadanie, zwłaszcza w chłodn...
Rosół z chińskimi pierożkami
ratingratingratingratingrating

71

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Mięso umieść w miseczce. Dodaj cukier, mąkę ziemniaczaną, sos sojowy, trzy łyżeczki wody, oraz pr...
Zupa krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym
ratingratingratingratingrating

75

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Aby przyrządzić delikatną zupę krem z pieczarek z groszkiem ptysiowym z tego przepisu, potrzebuje...
Barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami
ratingratingratingratingrating

101

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Barszcz czerwony z fasolą i ziemniakami to smaczna zupa, która sprawdzi się jako samodzielne dani...
Kremowa zupa pomidorowa
ratingratingratingratingrating

71

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
5 min.
Zupa pomidorowa jest jedną z najpopularniejszych w kuchni polskiej. Szukasz alternatywy dla jej k...
Barszcz biały z kotlecikami z jajek
ratingratingratingratingrating

68

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Barszcz biały to polski klasyk. W zależności od regionu, podawany jest na różne sposoby. Dzięki t...
Zupa gulaszowa z białą fasolą na wieprzowinie
ratingratingratingratingrating

97

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Zupa gulaszowa charakteryzuje się intensywnie mięsnym smakiem. To świetna propozycja na smaczne d...
Flaki po warszawsku
ratingratingratingratingrating

90

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Flaki po warszawsku to typowa polska potrawa, z regionu Mazowsza. Podawana jest jako gęsta, aroma...
Barszcz biały z kiełbasą i ziemniakami
ratingratingratingratingrating

79

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Barszcz biały na bogato. Ugotowane ziemniaki pokrojone w kostkę i kawałki białej kiełbasy sprawia...

Ciekawostki i porady

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zupy polskieZupy polskie

Pomidorowa, ogórkowa, żurek, barszcz czerwony z uszkami lub rosół – klasyczne zupy to świetna propozycja na obiad zarówno w ciągu tygodnia, jak i podczas świąt. Do ich przygotowania wykorzystasz proste i łatwo dostępne produkty: warzywa, zioła oraz mięso. Duże znaczenie mają również dodatki, które jeszcze bardziej podkreślają smak przyrządzonej potrawy. Oprócz makaronu, ziemniaków lub ryżu, doskonale sprawdzą się groszek ptysiowy oraz różne odmiany kaszy, np. jaglana, jęczmienna czy gryczana. Dobrym sposobem będzie również dodanie pulpetów, które przygotujesz z mięsa mielonego lub z mięsa i warzyw. Idealnie nadają się zarówno do rosołu, jak i zupy pomidorowej lub flaków. Nic nie stoi na przeszkodzie, by klasyczne zupy podawać w nowej odsłonie – każdy przepis możesz z łatwością modyfikować, dodając lub zamieniając niektóre składniki. Zastanawiasz się, jaką zupę przygotować? Zrób rosół wołowy, barszcz z jabłkiem, kapuśniak na żeberkach, chłodnik litewski z rukolą, krupnik à la leczo lub żur śląski na modłę myśliwską z jałowcem i orzechami. Nie zapomnij również o niezawodnej zupie ogórkowej. Na początek przygotuj warzywa – marchew oraz pietruszkę zetrzyj na tarce, a następnie zagotuj je razem z wodą. Gdy warzywa będą miękkie, dodaj starte ogórki kiszone i odrobinę kwaśnej śmietany. Jeśli chcesz, by danie miało jeszcze bardziej wyrazisty smak, do wywaru wlej szklankę wody z kiszonych ogórków. Gotową zupę można podawać na dwa sposoby – z ziemniakami lub z ryżem. Doskonałą alternatywą dla zupy ogórkowej będzie zalewajka. Do jej przygotowania wystarczy zaledwie kilka składników: zakwas na żur, ziemniaki, cebula, słonina oraz przyprawy (majeranek, czosnek i pieprz). Do zupy możesz również dodać kawałki kiełbasy lub boczku. Jeśli wolisz zrezygnować z mięsa, zamiast słoniny użyj leśnych grzybów. Sprawdź nasze przepisy na klasyczne zupy, które podasz zarówno jako samodzielne danie, jak i dodatek do obiadu. Oprócz przepisów, czekają na Ciebie porady szefa kuchni. Zapraszamy do wspólnego gotowania.