Żurek to jedna z tych zup, którymi nie sposób się znudzić. Można eksperymentować do woli z japońskimi ramenem i miso, włoską minestrone, francuską cebulową i gruzińską charczo, ale do żurku zawsze wraca się z przyjemnością. Nic dziwnego, że zajmuje honorowe miejsce w czasie wielkanocnego obiadu, a postną wersję dania w wielu regionach Polski serwuje się również na kolację wigilijną. Różnorodnych przepisów nie brakuje, ale jedna rzecz łączy je wszystkie: zakwas na żurek to podstawa! Nie jest pracochłonny, a do jego wykonania potrzebne są składniki, które znaleźć można w większości kuchni. Zebraliśmy dla Was najważniejsze informacje odnośnie do tego, jak zrobić zakwas na żurek.

Zakwas dla każdego

Nie ma w tym zdaniu ani grama przesady. Choć może kojarzyć się z tajemnicami babcinej kuchni, z jego przygotowaniem poradzi sobie każdy. Nie będą konieczne zaawansowane sprzęty ani duża przestrzeń. Kuchnia z podstawowym wyposażeniem – lodówką, słoikiem, lnianą ściereczką, drewnianą łyżką i gumką recepturką – wystarczy, by zrobić domowy zakwas.

Do zrobienia zakwasu na żurek potrzebujecie:

  • 1 szklanki mąki żytniej razowej,
  • 3 szklanek letniej, przegotowanej wody,
  • 3 ziarenek ziela angielskiego,
  • 3 liści laurowych,
  • 4 ząbków czosnku,
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu,
  • skórki z 1 kromki chleba razowego.

Zakwas na żurek – sposób przygotowania krok po kroku:

  1. Do słoika lub wysokiego naczynia z kamionki wsypcie mąkę, a następnie wlejcie 1,5 szklanki wody, energicznie mieszając. Ważne jest, by pozbyć się grudek.
  2. Gdy składniki połączą się, dodajcie resztę wody, skórkę chleba oraz przyprawy. Całość ponownie wymieszajcie.
  3. Naczynie przykryjcie czystą ściereczką lub gazą. W przypadku słoików unikajcie zakrętek, ponieważ zakwas potrzebuje dostępu do powietrza.
  4. Odstawcie go w ciepłe miejsce, pamiętając, by codziennie wymieszać zawartość drewnianą łyżką.
  5. Zakwas na żurek będzie gotowy po 5 dniach.
  6. Możecie przelać go do czystej, szklanej butelki i przechowywać w lodówce maksymalnie przez 14 dni.

Czy zakwas na żurek może się zepsuć?

Nad tą kwestią zastanawiają się nie tylko mało doświadczeni kucharze. Zwłaszcza, że na powierzchni zakwasu niekiedy można zaobserwować jasną pianę. Jej pojawienie się nie powinno niepokoić – jest wynikiem naturalnych procesów fermentacji. Zanim przejdziecie do mieszania, pianę możecie ostrożnie zebrać. Kiedy zakwas na żurek jest zepsuty? Jednoznacznym znakiem jest pojawienie się pleśni i ostrego zapachu. Taki zakwas można wyłącznie spisać na straty i wylać. Czemu tak się dzieje? Zazwyczaj jest to efekt umieszczenia składników w niedokładnie umytym naczyniu. Może być to również wynik zbyt ograniczonego dostępu mieszanki do powietrza.

Od zakwasu do żurku

Chcecie podać tę smaczną zupę w wyjątkowy sposób? Królem wielkanocnych stołów jest żurek w chlebie na zakwasie, lecz nie musicie czekać do świąt. Posiłki na co dzień też powinny być efektowne. Z monotonią w jadłospisie świetnie radzi sobie kremowy żurek z pieczonych ziemniaków z kozim serem i chipsami z batatów, stanowiąc niewątpliwie niebanalną kompozycję. Żurek z kaszą i mięsno-grzybowymi kulkami też prezentuje się niczego sobie, więc śmiało można serwować go podczas uroczystego obiadu. Piękny kolor żurku z tofu i wędzonką pasuje nie tylko do wiosennego krajobrazu.

Wiecie, że w porze obiadu zawitają do Was kulinarni tradycjonaliści? Za sprawą żurku ze smażonymi ziemniakami i kiełbasą nikt nie odejdzie od stołu głodny. Pełne brzuchy i pełna satysfakcja! Szlachetnemu żurkowi z grzybami też nie można się oprzeć. Umiejętność robienia zakwasu wykorzystajcie wtedy, gdy w menu ma pojawić się żurek z pulpetami, Mięsne smaki idealnie komponują się z kwaskowatym charakterem zupy.