Dzisiaj przenosimy się w azjatyckie rejony. Sprawcą tej kulinarnej podróży jest ramen, czyli miska przepełniona bulionem i pysznymi dodatkami. Jaka jest specyfika tej potrawy? Czy ramen powinno jeść się pałeczkami, czy sztućcami? Zdradzamy sekrety tej aromatycznej zupy. Sprawdźcie sami!

Co to jest ramen?

Ramen stał się popularnym daniem kuchni japońskiej w XIX wieku i zyskuje coraz większą rozpoznawalność na arenie międzynarodowej. Wiele osób wciąż jednak zadaje sobie pytanie: ramen, co to za potrawa? Być może wynika to z faktu, że niektórzy dopiero przekonują się do kuchni azjatyckiej, a wcześniej omijali ją szerokim łukiem. To wielki błąd! Japońskie specjały są bogate w bardzo ciekawe smaki.

Wyraz „ramen”, co to właściwie znaczy? Nasze pierwsze myśli skierowane są od razu w stronę zupy. Tak naprawdę etymologia tego wyrazu oznacza coś zupełnie innego. Ramen to sprężysty makaron, który jest spożywany w Chinach. Stanowi bazę naszej potrawy i na jego cześć powstała nazwa. Powszechnie ramen to aromatyczna zupa z bulionu, dodatków i chińskiego makaronu, który wypełnia połowę miski.

Jak smakuje ramen?

Ramen ma dość specyficzny smak, niektórzy porównują go do polskiego rosołu. Wynika to z faktu, że w obu zupach znajduje się bulion. Ramen to wyjątkowo tłuste danie, w którym znajdziecie naprawdę dużo składników. Oto one:

  • wywar
  • tare
  • makaron ramen
  • sos sojowy
  • pędy bambusa – mogą być różnie przyrządzane, np. gotowane lub fermentowane
  • jajko – tak zwane ajitsuke
  • cebula dymka
  • mięso – plasterki wieprzowiny, która jest pieczona lub duszona
  • nasiona sezamu
  • grzyby
  • nori – prasowane wodorosty

Każdy rejon ma własną wersję ramenu, dlatego składniki w danych zupach mogą różnić się od siebie. Istnieje wiele rodzajów tej zupy, między innymi: miso, tonkotsu i shio.

Jak jeść ramen?

Ramen zazwyczaj jest podawany w dużej misce. Wywar możecie zwyczajnie wypić łyżką, która na pewno zostanie Wam podana w restauracji.

Co z dodatkami? Musicie jeść pozostałe składniki pałeczkami. Czy jest to trudne? Jak jeść pałeczkami ramen? Przychodzimy z pomocą! Nabierajcie makaron i dodatki na pałeczki. Musicie być przygotowani na siorbanie i głośne dźwięki, które będziecie z siebie wydawać. Nie przejmujcie się! W Japonii to wyraz uznania dla kucharza i normalne zjawisko podczas jedzenia tej potrawy. Siorbanie pozwala również w naturalny sposób schłodzić makaron.

Ramen – zrób go w swojej kuchni!

Poznaliście już sekrety azjatyckiej kuchni, więc może czas, aby wypróbować kilka propozycji we własnym domu?

Japońska zupa ramen świetnie sprawdzi się jako obiad na chłodny dzień. Jest pyszna, aromatyczna i bogata w dodatki. Japońska receptura pozwoli Wam przenieść się w orientalne rejony. To kulinarna podróż, która wniesie świeżość do każdego jadłospisu.

Kimchi to jedno z tradycyjnych dań kuchni koreańskiej, które składa się z fermentowanych warzyw.

Ten przysmak jest częstym dodatkiem do ramenu, dlatego bez obaw możecie wrzucić go do aromatycznej zupy. To bardzo znane połączenie, które zasmakowało wielu fanom kuchni azjatyckiej. Koniecznie wypróbujcie tę potrawę w domu.

Co powiecie na zupę ramen z mięsem z kaczki? Sądzimy, że to świetna alternatywa dla wieprzowiny, która naprawdę pysznie smakuje. Przygotowanie zajmie Wam zaledwie godzinę, a efekty będą tego warte. Nie bójcie się eksperymentów! Kuchnia azjatycka to prawdziwe bogactwo smaków.