
Składniki
2 sztuki
3 cm
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżki
1 litr
2 sztuki
0.25 łyżeczki
3 sztuki
1 sztuka
150 gramów
100 gramów
100 gramów
300 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj według zaleceń producenta. Warzywa pokrój: szczypior w zapałkę, kapustę pak choi na małe cząstki, grzyby w plastry. Ugotuj jaja na twardo, a następnie obierz je i przekrój na pół. Kukurydze ze słoika wypłucz i przetnij na pół.
Krok 2
Grzyby i kapustę przesmaż na patelni.
Krok 3
Tak przygotowane warzywa wraz z porcją makaronu i połówką jajka ułóż na dnie miseczki, w której będziesz serwował zupę.
Krok 4
Boczek pokrój w grube plastry, ułóż je na pergaminie, oprósz solą i pieprzem. Następnie wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180⁰C, tak aby po upieczeniu boczek był chrupiący z wierzchu, ale cały czas miękki w środku. Upieczony boczek odsącz z nadmiaru tłuszczu i ułóż w misce z warzywami.
Krok 5
Posiekaj imbir, szalotkę i czosnek. W garnku rozgrzej olej sezamowy i podsmaż na nim posiekane przyprawy. Smaż, aż delikatnie się zarumienią. Wtedy dodaj nasiona sezamu i smaż, aż się zarumienią. Całość zalej 1 litrem wody, dodaj dwie Bulionetki Knorr, by smak dania głęboki i intensywny, ponadto pieprz i sos sojowy. Wszystko razem zagotuj.
Krok 6
Gorącym bulionem zalej warzywa w misce.

Dobra rada:
Do rosołu możesz dodać różne składniki, np. zamiast boczku można użyć kilku plastrów surowej polędwicy wołowej. Ponadto w daniu idealnie sprawdzą się natka kolendry, kiełki sojowe i papryka chili.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Japońska zupa ramen
Chcesz spróbować azjatyckich przysmaków? Z naszymi przepisami jest to możliwe. Przed Tobą znana na całym świecie zupa ramen, którą przygotujesz według sprawdzonych wskazówek. Nie czekaj i już teraz zapoznaj się z naszą recepturą oraz listą składników, a później rozpocznij kulinarne działania. Smacznego!
Dla kogo?
Zupa ramen przepis oryginalny sprawdzi się w jadłospisie osób lubiących poznawać nowe i ciekawe smaki. W recepturze znajdziesz m.in. grzyby shitake, olej sezamowy oraz kapustę pak choi. Niektórzy zwolennicy tej japońskiej potrawy twierdzą, że przypomina ona nasz polski rosół. Po spróbowaniu napisz nam, czy również dostrzegasz te podobieństwa!
Na jaką okazję?
Przygotuj ramen oryginalny przepis, gdy tylko najdzie Cię ochota na coś smacznego. Możesz zjeść tę zupę na lunch, obiad czy kolację. Ramen sprawdzi się także jako potrawa na randce. Przygotuj azjatycką zupę dla ukochanej osoby, a z pewnością to doceni. Przez żołądek do serca!
Czy wiesz, że?
Ramen to naprawdę sycące danie. Makaron ugotuj według zaleceń producenta. Warzywa pokrój: szczypior w zapałkę, kapustę pak choi na małe cząstki, grzyby w plastry. Ugotuj jaja na twardo, a następnie obierz je i przekrój na pół. Kukurydze ze słoika wypłucz i przetnij na pół.
Dla urozmaicenia:
Chcesz zmodyfikować nasz przepis na ramen? Śmiało to zrób. Tak naprawdę do zupy możesz dorzucić inne składniki, np. papryczkę chili czy natkę kolendry. Wybierz dodatki według własnych upodobań. Po spróbowaniu ramen przepis koniecznie podziel się opinią w komentarzu. Napisz nam, czy wszystko Ci smakowało!


































