Japońska zupa ramen przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Japońska zupa ramen

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

204 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

179 osób wydrukowało

Pobierz pdf

323 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 cm

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

1 litr

2 sztuki

0.25 łyżeczki

3 sztuki

1 sztuka

150 gramów

100 gramów

100 gramów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według zaleceń producenta. Warzywa pokrój: szczypior w zapałkę, kapustę pak choi na małe cząstki, grzyby w plastry. Ugotuj jaja na twardo, a następnie obierz je i przekrój na pół. Kukurydze ze słoika wypłucz i przetnij na pół.

Krok 2

Grzyby i kapustę przesmaż na patelni.

Krok 3

Tak przygotowane warzywa wraz z porcją makaronu i połówką jajka ułóż na dnie miseczki, w której będziesz serwował zupę.

Krok 4

Boczek pokrój w grube plastry, ułóż je na pergaminie, oprósz solą i pieprzem. Następnie wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180⁰C, tak aby po upieczeniu boczek był chrupiący z wierzchu, ale cały czas miękki w środku. Upieczony boczek odsącz z nadmiaru tłuszczu i ułóż w misce z warzywami.

Krok 5

Posiekaj imbir, szalotkę i czosnek. W garnku rozgrzej olej sezamowy i podsmaż na nim posiekane przyprawy. Smaż, aż delikatnie się zarumienią. Wtedy dodaj nasiona sezamu i smaż, aż się zarumienią. Całość zalej 1 litrem wody, dodaj dwie Bulionetki Knorr, by smak dania głęboki i intensywny, ponadto pieprz i sos sojowy. Wszystko razem zagotuj.

Krok 6

Gorącym bulionem zalej warzywa w misce.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do rosołu możesz dodać różne składniki, np. zamiast boczku można użyć kilku plastrów surowej polędwicy wołowej. Ponadto w daniu idealnie sprawdzą się natka kolendry, kiełki sojowe i papryka chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Japońska zupa ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Japońska zupa ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Japońska zupa ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Japońska zupa ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Japońska zupa ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Japońska zupa ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Japońska zupa ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Japońska zupa ramen - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej