Japońska zupa ramen przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Japońska zupa ramen

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

23

293 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

201 osób wydrukowało

Pobierz pdf

394 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 cm

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżki

1 litr

2 sztuki

0.25 łyżeczki

3 sztuki

1 sztuka

150 gramów

100 gramów

100 gramów

300 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj według zaleceń producenta. Warzywa pokrój: szczypior w zapałkę, kapustę pak choi na małe cząstki, grzyby w plastry. Ugotuj jaja na twardo, a następnie obierz je i przekrój na pół. Kukurydze ze słoika wypłucz i przetnij na pół.

Krok 2

Grzyby i kapustę przesmaż na patelni.

Krok 3

Tak przygotowane warzywa wraz z porcją makaronu i połówką jajka ułóż na dnie miseczki, w której będziesz serwował zupę.

Krok 4

Boczek pokrój w grube plastry, ułóż je na pergaminie, oprósz solą i pieprzem. Następnie wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180⁰C, tak aby po upieczeniu boczek był chrupiący z wierzchu, ale cały czas miękki w środku. Upieczony boczek odsącz z nadmiaru tłuszczu i ułóż w misce z warzywami.

Krok 5

Posiekaj imbir, szalotkę i czosnek. W garnku rozgrzej olej sezamowy i podsmaż na nim posiekane przyprawy. Smaż, aż delikatnie się zarumienią. Wtedy dodaj nasiona sezamu i smaż, aż się zarumienią. Całość zalej 1 litrem wody, dodaj dwie Bulionetki Knorr, by smak dania głęboki i intensywny, ponadto pieprz i sos sojowy. Wszystko razem zagotuj.

Krok 6

Gorącym bulionem zalej warzywa w misce.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do rosołu możesz dodać różne składniki, np. zamiast boczku można użyć kilku plastrów surowej polędwicy wołowej. Ponadto w daniu idealnie sprawdzą się natka kolendry, kiełki sojowe i papryka chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Japońska zupa ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Japońska zupa ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Japońska zupa ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Japońska zupa ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Japońska zupa ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Japońska zupa ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Japońska zupa ramen - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Japońska zupa ramen - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej