Hiszpańska zupa czosnkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Hiszpańska zupa czosnkowa

Autor: Robert Makłowicz

ratingratingratingratingrating

41

heart
330 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

292 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

811 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

6 łyżek

8 sztuk

6 sztuk

100 gramów

2 łyżeczki

1.75 litra

4 sztuki

1 pęczek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W rondlu rozgrzej oliwę. Dodaj drobno posiekany czosnek, pokrojony w kostkę chleb i pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo. Wszystko lekko przyrumień.

Hiszpańska zupa czosnkowa - Krok 1

Krok 2

Wsyp paprykę w proszku i wlej wodę, a gdy się zagotuje, przykryj garnek i trzymaj na małym ogniu kilkanaście minut.

Hiszpańska zupa czosnkowa - Krok 2

Krok 3

Posól zupę do smaku, przelej do żaroodpornych misek lub talerzy i wbij do każdej porcji jajko.

Hiszpańska zupa czosnkowa - Krok 3

Krok 4

Włóż naczynia do gorącego piekarnika i zapiekaj kilka minut do ścięcia się białek. Podawaj natychmiast, posypawszy każdą porcję posiekaną natką pietruszki.

Hiszpańska zupa czosnkowa - Krok 4
Robert Makłowicz

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Józef Grajewski

    Józef Grajewski , 31.05.2018

    pychta polecam smacznego

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Hiszpańska zupa czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Hiszpańska zupa czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Hiszpańska zupa czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Hiszpańska zupa czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Hiszpańska zupa czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Hiszpańska zupa czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Hiszpańska zupa czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Hiszpańska zupa czosnkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Zupa fasolowa z wkładką
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej