
Składniki
6 łyżek
8 sztuk
6 sztuk
100 gramów
2 łyżeczki
1.75 litra
4 sztuki
1 pęczek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W rondlu rozgrzej oliwę. Dodaj drobno posiekany czosnek, pokrojony w kostkę chleb i pokrojoną w kostkę kiełbasę chorizo. Wszystko lekko przyrumień.

Krok 2
Wsyp paprykę w proszku i wlej wodę, a gdy się zagotuje, przykryj garnek i trzymaj na małym ogniu kilkanaście minut.

Krok 3
Posól zupę do smaku, przelej do żaroodpornych misek lub talerzy i wbij do każdej porcji jajko.

Krok 4
Włóż naczynia do gorącego piekarnika i zapiekaj kilka minut do ścięcia się białek. Podawaj natychmiast, posypawszy każdą porcję posiekaną natką pietruszki.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























