Pastina – przepis. Co to za zupa?
Czym jest zupa pastina? Z czego ją ugotować, jak przyprawić i z czym serwować? Poznajcie ciekawostki na temat jednego z najpopularniejszych włoskich dań.
Zupa pastina – z czego powstaje?
Nazwa zupy pastina wzięła się od makaronu, który jest jej głównym składnikiem. Pastina wywodząca się z kuchni włoskiej to gęsta zupa z makaronem orzo przygotowywana na bazie rosołu lub bulionu warzywnego z dodatkiem sera i masła. Ta prosta zupa jest nazywana „włoską penicyliną”. Receptura zawiera tylko 4 składniki, a sekretem dania jest jego umiejętne przyprawienie. Warzywny bulion do pastiny przygotujecie z 2 marchewek, 1 cebuli, połówki selera, połowy łodygi pora, kawałka kapusty, litra wody i przypraw: pieprzu, ziela angielskiego oraz liści laurowych. Jeśli wolicie przygotować zupę na mięsnym bulionie, wystarczy do podanych składników dodać 2 udka z kurczaka i gotować do miękkości.
Pastina – przepis na zupę makaronową
Przygotujcie litr bulionu, szklankę drobnego makaronu orzo lub gwiazdki, 2 czubate łyżki masła i 3-4 łyżki startego parmezanu. Do wrzącego bulionu dodajcie makaron i gotujcie przez kilka minut, cały czas mieszając, żeby nie przywarł do dna garnka. Kiedy zupa zgęstnieje, dodajcie masło, ser i dokładnie wymieszajcie, a później gotujcie przez 10 minut, aż makaron całkowicie zmięknie. Do gotowej zupy pastina możecie też dodać jajko, które dodatkowo ją zagęści i nada żółtawy kolor.
Danie posypcie drobno posiekaną natką pietruszki i serwujcie z grzankami, groszkiem ptysiowym lub czosnkowymi bagietkami.
Komentarze (0)