Sprężysty, nieposklejany i smaczny jest podstawą wielu dań. Jak ugotować idealny makaron? I z czym go łączyć? – tego dowiesz się z poniższego poradnika.

Jak (długo) należy gotować makaron?

Nie istnieją uniwersalne wytyczne, które określałyby, jak długo należy gotować makaron. Wszystko zależy bowiem od tego, jakiej jest wielkości, grubości i z jakiej mąki go wyprodukowano. Najmniej czasochłonne będzie przyrządzenie gnocchi (np. do gnocchi w sosie grzybowym ze szpinakiem czy świeżego makaronu – zwykle są one gotowe już po upływie ok. 3 minut. Dłużej (nawet do 18 minut) będą gotowały się duże, grube rurki. Ważne jest zatem dokładne sprawdzenie na opakowaniu zalecanego przez producenta czasu gotowania. Niezależnie od wybranego rodzaju, należy pamiętać o kluczowej zasadzie – makaron „lubi się” z wodą. Jej odpowiednia ilość gwarantuje, że po przyrządzeniu będzie sprężysty i nieposklejany. Właściwą proporcją będzie litr wody na każde 100 g suchego produktu. Makaron wrzucaj bezpośrednio do wrzątku. Woda szybciej osiągnie odpowiednią temperaturę, jeśli na garnku z nią umieścisz pokrywkę. Następnie gotuj go bez przykrycia przez odpowiedni czas na małym ogniu. Później odsącz z wody za pomocą sitka. Przelewanie makaronu zimną wodą jest niewskazane – jedynie go wyziębi. Aby zapobiec jego sklejeniu się, gorący wyłóż na blasze i przemieszaj delikatnie z niewielką ilością oliwy z oliwek.

Jaki rodzaj makaronu wybrać?

Makarony długie, takie jak spaghetti czy tagliatelle, najlepiej będą komponowały się z sosami. Warte uwagi są w szczególności te, które gotowane są z wykorzystaniem pomidorów – to baza, która sprawdzi się w wielu daniach. Popularnie przyrządza się je z podsmażonym mięsem mielonym. Łatwo urozmaicić ich smak intensywnymi dodatkami, np. zielonymi oliwkami czy kaparami z zalewy. Makarony krótkie, takie jak np. muszelki, świderki lub penne, nadadzą się nie tylko do podawania ich z sosami, są również kluczowym elementem wielu zapiekanek, np. smacznej zapiekanki makaronowej „Pychotka”. Warte uwagi jest również gnocchi – rodzaj makaronu przypominający polskie kopytka, który składa się z ugotowanych ziemniaków i mąki. Dobrą propozycją jego podania jest polanie ugotowanego gęstym sosem serowym lub śmietanowym – koniecznie sprawdź gnocchi z gorgonzolą. Oprócz wspomnianych już rodzajów makaronu istnieją również makarony nadziewane. Należą do nich ravioli i tortellini. Wypełnia się je różnym nadzieniem: mięsnym, serowym czy warzywnym. Podawaj je z ulubionymi dodatkami – wypróbuj ravioli ze szparagami.

 

Jak widać, wybór makaronów jest dość duży i nie warto ograniczać się do jego jednego rodzaju. Zainspiruj się i wypróbuj nasze sprawdzone przepisy.