Gnocchi z gorgonzolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gnocchi z gorgonzolą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

202 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

123 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

281 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

50 gramów

200 mililitrów

100 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj gnocchi zgodnie z zaleceniami podanymi na opakowaniu wraz z kostką Knorr.

Gnocchi z gorgonzolą - Krok 1

Krok 2

Na patelni roztop margarynę, a następnie dodaj śmietankę.

Gnocchi z gorgonzolą - Krok 2

Krok 3

Gdy sos będzie jednolity, dodaj pokruszoną gorgonzolę. Poczekaj, aż ser się rozpuści.

Gnocchi z gorgonzolą - Krok 3

Krok 4

Dodaj odcedzone kluski. Szybko wymieszaj. Danie podawaj od razu, posypane świeżo mielonym pieprzem.

Gnocchi z gorgonzolą - Krok 4
3

Opinie o przepisie

  • Joanna

    Joanna , 10.12.2021

    TAK* Ja dodaję jeszcze na masło/margarynę obraną gruszkę pokrojoną w kostkę - idealnie współgra z gorgonzolą a na wierzch świeżą rukolę dla orzeźwienia :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asieczka

    Asieczka , 10.12.2021

    TAK* super przepis, jednak ja wprowadzam drobną modyfikację. Na maśle/margarynie podsmażam pokrojona w kostkę gruszkę, a następnie wykonuje krok po kroku przepis od dolania śmietanki. Na gotowe danie kładę świeża rukolę która sprawia ze danie jest bardziej wyraziste

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika My

    Weronika My , 16.07.2018

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gnocchi z gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gnocchi z gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gnocchi z gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gnocchi z gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gnocchi z gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gnocchi z gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gnocchi z gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gnocchi z gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gnocchi z gorgonzoląGnocchi z gorgonzolą

Czy wiesz, co to gnocchi? Trudna nazwa kryje w sobie włoską wersję niezwykle popularnych w Polsce kopytek. Gnochci prosto ze słonecznej Italii w aksamitnym, wytrawnym sosie gorgonzola smakują wyjątkowo. Czy potrzebujesz wielu godzin spędzonych w kuchni, by odtworzyć w swoim domu ten włoski przysmak? Nic z tych rzeczy. Przygotowanie gnocchi z gorgonzolą zajmie ci nie dłużej niż... 15 minut! Wystarczy, że przygotujesz bulion, ugotujesz w nim gotowe kopytka i przygotujesz sos. Włoskie gotowe gnocchi znajdziesz w każdym, dobrym sklepie spożywczym. By przyrządzić sos gorgonzola na patelni roztop odpowiednią ilość margaryny i dodaj śmietanę. Gdy sos będzie jednolity, wrzuć pokrojony w kostkę ser gorgonzola, daj mu chwile, by się roztopił i gotowe. Ugotowane kopytka zanurz w aksamitnym sosie i podawaj ze świeżo zmielonym pieprzem. Pycha!