Gnocchi z gorgonzolą - w sosie z serem: przepis | Przepisy.pl pixel

Gnocchi z gorgonzolą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
222 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

170 osób wydrukowało

Pobierz pdf

361 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

50 gramów

200 mililitrów

100 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj gnocchi zgodnie z zaleceniami podanymi na opakowaniu wraz z kostką Knorr.

Gnocchi z gorgonzolą - Krok 1

Krok 2

Na patelni roztop masło, a następnie dodaj śmietankę.

Gnocchi z gorgonzolą - Krok 2

Krok 3

Gdy sos będzie jednolity, dodaj pokruszoną gorgonzolę. Poczekaj, aż ser się rozpuści.

Gnocchi z gorgonzolą - Krok 3

Krok 4

Dodaj odcedzone kluski. Szybko wymieszaj. Danie podawaj od razu, posypane świeżo mielonym pieprzem.

Gnocchi z gorgonzolą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Sprawdź, jak przyrządzić gnocchi krok po kroku.

3

Opinie o przepisie

  • Joanna

    Joanna , 10.12.2021

    TAK* Ja dodaję jeszcze na masło/margarynę obraną gruszkę pokrojoną w kostkę - idealnie współgra z gorgonzolą a na wierzch świeżą rukolę dla orzeźwienia :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asieczka

    Asieczka , 10.12.2021

    TAK* super przepis, jednak ja wprowadzam drobną modyfikację. Na maśle/margarynie podsmażam pokrojona w kostkę gruszkę, a następnie wykonuje krok po kroku przepis od dolania śmietanki. Na gotowe danie kładę świeża rukolę która sprawia ze danie jest bardziej wyraziste

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika My

    Weronika My , 16.07.2018

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gnocchi z gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gnocchi z gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gnocchi z gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gnocchi z gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gnocchi z gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gnocchi z gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gnocchi z gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gnocchi z gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Kartacze
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

trudne

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gnocchi z gorgonzoląGnocchi z gorgonzolą

Czy wiesz, co to gnocchi? Trudna nazwa kryje w sobie włoską wersję niezwykle popularnych w Polsce kopytek. Gnochci prosto ze słonecznej Italii w aksamitnym, wytrawnym sosie gorgonzola smakują wyjątkowo. Czy potrzebujesz wielu godzin spędzonych w kuchni, by odtworzyć w swoim domu ten włoski przysmak? Nic z tych rzeczy. Przygotowanie gnocchi z gorgonzolą zajmie ci nie dłużej niż... 15 minut! Wystarczy, że przygotujesz bulion, ugotujesz w nim gotowe kopytka i przygotujesz sos. Włoskie gotowe gnocchi znajdziesz w każdym, dobrym sklepie spożywczym. By przyrządzić sos gorgonzola na patelni roztop odpowiednią ilość margaryny i dodaj śmietanę. Gdy sos będzie jednolity, wrzuć pokrojony w kostkę ser gorgonzola, daj mu chwile, by się roztopił i gotowe. Ugotowane kopytka zanurz w aksamitnym sosie i podawaj ze świeżo zmielonym pieprzem. Pycha!