
Składniki
1 opakowanie
1 sztuka
50 gramów
200 mililitrów
100 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj gnocchi zgodnie z zaleceniami podanymi na opakowaniu wraz z kostką Knorr.

Krok 2
Na patelni roztop masło, a następnie dodaj śmietankę.

Krok 3
Gdy sos będzie jednolity, dodaj pokruszoną gorgonzolę. Poczekaj, aż ser się rozpuści.

Krok 4
Dodaj odcedzone kluski. Szybko wymieszaj. Danie podawaj od razu, posypane świeżo mielonym pieprzem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

trudne
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gnocchi z gorgonzolą
Czy wiesz, co to gnocchi? Trudna nazwa kryje w sobie włoską wersję niezwykle popularnych w Polsce kopytek. Gnochci prosto ze słonecznej Italii w aksamitnym, wytrawnym sosie gorgonzola smakują wyjątkowo. Czy potrzebujesz wielu godzin spędzonych w kuchni, by odtworzyć w swoim domu ten włoski przysmak? Nic z tych rzeczy. Przygotowanie gnocchi z gorgonzolą zajmie ci nie dłużej niż... 15 minut! Wystarczy, że przygotujesz bulion, ugotujesz w nim gotowe kopytka i przygotujesz sos. Włoskie gotowe gnocchi znajdziesz w każdym, dobrym sklepie spożywczym. By przyrządzić sos gorgonzola na patelni roztop odpowiednią ilość margaryny i dodaj śmietanę. Gdy sos będzie jednolity, wrzuć pokrojony w kostkę ser gorgonzola, daj mu chwile, by się roztopił i gotowe. Ugotowane kopytka zanurz w aksamitnym sosie i podawaj ze świeżo zmielonym pieprzem. Pycha!