Gnocchi z gorgonzolą - w sosie z serem: przepis | Przepisy.pl pixel

Gnocchi z gorgonzolą

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
221 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

162 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

352 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

1 sztuka

50 gramów

200 mililitrów

100 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj gnocchi zgodnie z zaleceniami podanymi na opakowaniu wraz z kostką Knorr.

Gnocchi z gorgonzolą - Krok 1

Krok 2

Na patelni roztop masło, a następnie dodaj śmietankę.

Gnocchi z gorgonzolą - Krok 2

Krok 3

Gdy sos będzie jednolity, dodaj pokruszoną gorgonzolę. Poczekaj, aż ser się rozpuści.

Gnocchi z gorgonzolą - Krok 3

Krok 4

Dodaj odcedzone kluski. Szybko wymieszaj. Danie podawaj od razu, posypane świeżo mielonym pieprzem.

Gnocchi z gorgonzolą - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Sprawdź, jak przyrządzić gnocchi krok po kroku.

3

Opinie o przepisie

  • Joanna

    Joanna , 10.12.2021

    TAK* Ja dodaję jeszcze na masło/margarynę obraną gruszkę pokrojoną w kostkę - idealnie współgra z gorgonzolą a na wierzch świeżą rukolę dla orzeźwienia :)

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Asieczka

    Asieczka , 10.12.2021

    TAK* super przepis, jednak ja wprowadzam drobną modyfikację. Na maśle/margarynie podsmażam pokrojona w kostkę gruszkę, a następnie wykonuje krok po kroku przepis od dolania śmietanki. Na gotowe danie kładę świeża rukolę która sprawia ze danie jest bardziej wyraziste

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Weronika My

    Weronika My , 16.07.2018

    Mniam

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gnocchi z gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gnocchi z gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gnocchi z gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gnocchi z gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gnocchi z gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gnocchi z gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gnocchi z gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gnocchi z gorgonzolą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kluski lane
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Gnocchi z gorgonzoląGnocchi z gorgonzolą

Czy wiesz, co to gnocchi? Trudna nazwa kryje w sobie włoską wersję niezwykle popularnych w Polsce kopytek. Gnochci prosto ze słonecznej Italii w aksamitnym, wytrawnym sosie gorgonzola smakują wyjątkowo. Czy potrzebujesz wielu godzin spędzonych w kuchni, by odtworzyć w swoim domu ten włoski przysmak? Nic z tych rzeczy. Przygotowanie gnocchi z gorgonzolą zajmie ci nie dłużej niż... 15 minut! Wystarczy, że przygotujesz bulion, ugotujesz w nim gotowe kopytka i przygotujesz sos. Włoskie gotowe gnocchi znajdziesz w każdym, dobrym sklepie spożywczym. By przyrządzić sos gorgonzola na patelni roztop odpowiednią ilość margaryny i dodaj śmietanę. Gdy sos będzie jednolity, wrzuć pokrojony w kostkę ser gorgonzola, daj mu chwile, by się roztopił i gotowe. Ugotowane kopytka zanurz w aksamitnym sosie i podawaj ze świeżo zmielonym pieprzem. Pycha!