Kluseczki ziemniaczane w sosie pieczeniowym jasnym
łatwe
843 osoby zapisały

Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
2 sztuki
6 łyżek
2 łyżki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj i gotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Następnie obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę.

Krok 2
Zagnieć ciasto, łącząc ziemniaki, jajka i mąkę. Ciasto powinno być jednolite i miękkie.

Krok 3
Z ciasta uformuj ruloniki i pokrój je w kluseczki.

Krok 4
Zagotuj w dużym garnku lekko osoloną wodę i wrzucaj partiami kluseczki. Gotuj około 3 minut.

Krok 5
Po odcedzeniu dodaj łyżeczkę margaryny i delikatnie wymieszaj, aby kluseczki się nie posklejały.

Krok 6
Przygotuj sos Knorr zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawaj kluseczki polane sosem oraz posypane posiekaną natką pietruszki.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos do pieczeni jasny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kluseczki ziemniaczane w sosie pieczeniowym jasnym
Delikatne i kremowe kluseczki ziemniaczane w jasnym sosie pieczeniowym to świetna propozycja na smaczny, bezmięsny obiad. Przyrządzisz je z gotowanych ziemniaków, które musisz przecisnąć przez praskę. Tak przygotowane wymieszaj z jajkiem oraz mąką i zagnieć na jednolite, gładkie ciasto. Uformuj kluseczki i ugotuj je. Następnie polej je sosem pieczeniowym, posyp natką pietruszki i danie gotowe. Serwuj je również z innymi rodzajami sosów. Doskonale będą się też komponować z duszonymi warzywami z dodatkiem passaty pomidorowej oraz świeżych ziół. Będą pyszne także z sosem pieczarkowym lub tym przygotowanym z suszonych grzybów. Kluseczki ziemniaczane sprawdzą się też jako dodatek, np. do pieczeni lub warzywnych pulpecików. Podawaj je zamiast ziemniaków, posypane ziołami i polane np. tłuszczem lub sosem z dania, z którym je serwujesz. Czasami przyrządza się je również w wersji podsmażanej, z dodatkiem cebuli i przypraw. Jeśli lubisz mączne potrawy, zobacz, jak przyrządzić jedną z nich. Przepis na kluseczki ziemniaczane znajdziesz poniżej.