Kluseczki ziemniaczane w sosie pieczeniowym jasnym
łatwe
816 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
2 sztuki
6 łyżek
2 łyżki
0.5 pęczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj i gotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Następnie obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę.

Krok 2
Zagnieć ciasto, łącząc ziemniaki, jajka i mąkę. Ciasto powinno być jednolite i miękkie.

Krok 3
Z ciasta uformuj ruloniki i pokrój je w kluseczki.

Krok 4
Zagotuj w dużym garnku lekko osoloną wodę i wrzucaj partiami kluseczki. Gotuj około 3 minut.

Krok 5
Po odcedzeniu dodaj łyżeczkę margaryny i delikatnie wymieszaj, aby kluseczki się nie posklejały.

Krok 6
Przygotuj sos Knorr zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawaj kluseczki polane sosem oraz posypane posiekaną natką pietruszki.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Wyrazisty smak i aromat sprawiają, że stają się przysmakiem nie tylko zapalonych grzybiarzy. Warto znaleźć miejsce wśród domowych przetworów dla przynajmniej kilku słoiczków.
Czytaj więcejBez problemu znajdziemy je w sklepach, lecz ich smak nie może równać się z walorami owoców, które przygotujemy samodzielnie. Jak suszyć śliwki? Dziś poruszymy temat suszenia śliwek w piekarniku oraz w suszarce.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kluseczki ziemniaczane w sosie pieczeniowym jasnym
Delikatne i kremowe kluseczki ziemniaczane w jasnym sosie pieczeniowym to świetna propozycja na smaczny, bezmięsny obiad. Przyrządzisz je z gotowanych ziemniaków, które musisz przecisnąć przez praskę. Tak przygotowane wymieszaj z jajkiem oraz mąką i zagnieć na jednolite, gładkie ciasto. Uformuj kluseczki i ugotuj je. Następnie polej je sosem pieczeniowym, posyp natką pietruszki i danie gotowe. Serwuj je również z innymi rodzajami sosów. Doskonale będą się też komponować z duszonymi warzywami z dodatkiem passaty pomidorowej oraz świeżych ziół. Będą pyszne także z sosem pieczarkowym lub tym przygotowanym z suszonych grzybów. Kluseczki ziemniaczane sprawdzą się też jako dodatek, np. do pieczeni lub warzywnych pulpecików. Podawaj je zamiast ziemniaków, posypane ziołami i polane np. tłuszczem lub sosem z dania, z którym je serwujesz. Czasami przyrządza się je również w wersji podsmażanej, z dodatkiem cebuli i przypraw. Jeśli lubisz mączne potrawy, zobacz, jak przyrządzić jedną z nich. Przepis na kluseczki ziemniaczane znajdziesz poniżej.