Kluseczki ziemniaczane z sosem pieczeniowym | Przepisy.pl pixel

Kluseczki ziemniaczane w sosie pieczeniowym jasnym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
560 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

153 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

843 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

2 sztuki

6 łyżek

2 łyżki

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i gotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Następnie obierz ze skórki i przeciśnij przez praskę.

Kluseczki ziemniaczane w sosie pieczeniowym jasnym - Krok 1

Krok 2

Zagnieć ciasto, łącząc ziemniaki, jajka i mąkę. Ciasto powinno być jednolite i miękkie.

Kluseczki ziemniaczane w sosie pieczeniowym jasnym - Krok 2

Krok 3

Z ciasta uformuj ruloniki i pokrój je w kluseczki.

Kluseczki ziemniaczane w sosie pieczeniowym jasnym - Krok 3

Krok 4

Zagotuj w dużym garnku lekko osoloną wodę i wrzucaj partiami kluseczki. Gotuj około 3 minut.

Kluseczki ziemniaczane w sosie pieczeniowym jasnym - Krok 4

Krok 5

Po odcedzeniu dodaj łyżeczkę margaryny i delikatnie wymieszaj, aby kluseczki się nie posklejały.

Kluseczki ziemniaczane w sosie pieczeniowym jasnym - Krok 5

Krok 6

Przygotuj sos Knorr zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawaj kluseczki polane sosem oraz posypane posiekaną natką pietruszki.

Kluseczki ziemniaczane w sosie pieczeniowym jasnym - Krok 6
2

Opinie o przepisie

  • Patryk Skarżyński

    Patryk Skarżyński , 09.11.2019

    Pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zofia Wernik

    Zofia Wernik , 06.11.2019

    przecież to kopytka ale uwielbiam je

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluseczki ziemniaczane w sosie pieczeniowym jasnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluseczki ziemniaczane w sosie pieczeniowym jasnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluseczki ziemniaczane w sosie pieczeniowym jasnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluseczki ziemniaczane w sosie pieczeniowym jasnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluseczki ziemniaczane w sosie pieczeniowym jasnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluseczki ziemniaczane w sosie pieczeniowym jasnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluseczki ziemniaczane w sosie pieczeniowym jasnym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kluseczki ziemniaczane w sosie pieczeniowym jasnym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kalafior zapiekany
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kluseczki ziemniaczane w sosie pieczeniowym jasnymKluseczki ziemniaczane w sosie pieczeniowym jasnym

Delikatne i kremowe kluseczki ziemniaczane w jasnym sosie pieczeniowym to świetna propozycja na smaczny, bezmięsny obiad. Przyrządzisz je z gotowanych ziemniaków, które musisz przecisnąć przez praskę. Tak przygotowane wymieszaj z jajkiem oraz mąką i zagnieć na jednolite, gładkie ciasto. Uformuj kluseczki i ugotuj je. Następnie polej je sosem pieczeniowym, posyp natką pietruszki i danie gotowe. Serwuj je również z innymi rodzajami sosów. Doskonale będą się też komponować z duszonymi warzywami z dodatkiem passaty pomidorowej oraz świeżych ziół. Będą pyszne także z sosem pieczarkowym lub tym przygotowanym z suszonych grzybów. Kluseczki ziemniaczane sprawdzą się też jako dodatek, np. do pieczeni lub warzywnych pulpecików. Podawaj je zamiast ziemniaków, posypane ziołami i polane np. tłuszczem lub sosem z dania, z którym je serwujesz. Czasami przyrządza się je również w wersji podsmażanej, z dodatkiem cebuli i przypraw. Jeśli lubisz mączne potrawy, zobacz, jak przyrządzić jedną z nich. Przepis na kluseczki ziemniaczane znajdziesz poniżej.