Pyzy ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

504 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

128 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

300 gramów

1 sztuka

5 sztuk

1 sztuka

100 gramów

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz – połowę ugotuj, wystudź i przeciśnij przez praskę. Pozostałe ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odciśnij. Powstały płyn pozostaw na kilka minut w miseczce, następnie odlej, a pozostałą na dnie skrobię zachowaj.

Pyzy ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Połącz w misce oba rodzaje ziemniaków, dodaj jajko oraz skrobię i wyrób ciasto.

Pyzy ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Pokrojoną w kostkę cebulę przesmaż na rozgrzanej oliwie. Pomidory pokrój w cienkie paski i dodaj do cebuli. Na koniec dodaj szpinak, duś do momentu odparowania wody i dopraw pokruszoną mini kostką Knorr oraz pieprzem. Wymieszaj z pokruszonym serem i wystudź.

Pyzy ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Gotowe ciasto podziel na 16-20 porcji. Każdą z nich rozpłaszcz, nałóż łyżkę farszu, zlep i formuj pyzy.

Pyzy ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Uformowane pyzy wkładaj do wrzącej, osolonej wody i gotuj około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. Podawaj ciepłe.

Pyzy ze szpinakiem - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyzy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyzy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyzy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyzy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyzy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyzy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyzy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej