Pyzy ze szpinakiem - cepeliny, kartacze: wege | Przepisy.pl pixel

Pyzy ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
525 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

95 osób wydrukowało

Pobierz pdf

184 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

300 gramów

1 sztuka

5 sztuk

1 sztuka

100 gramów

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz – połowę ugotuj, wystudź i przeciśnij przez praskę. Pozostałe ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odciśnij. Powstały płyn pozostaw na kilka minut w miseczce, następnie odlej, a pozostałą na dnie skrobię zachowaj.

Pyzy ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Połącz w misce oba rodzaje ziemniaków, dodaj jajko oraz skrobię i wyrób ciasto.

Pyzy ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Pokrojoną w kostkę cebulę przesmaż na rozgrzanej oliwie. Pomidory pokrój w cienkie paski i dodaj do cebuli. Na koniec dodaj szpinak, duś do momentu odparowania wody i dopraw pokruszoną mini kostką Knorr oraz pieprzem. Wymieszaj z pokruszonym serem i wystudź.

Pyzy ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Gotowe ciasto podziel na 16-20 porcji. Każdą z nich rozpłaszcz, nałóż łyżkę farszu, zlep i formuj pyzy.

Pyzy ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Uformowane pyzy wkładaj do wrzącej, osolonej wody i gotuj około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. Podawaj ciepłe.

Pyzy ze szpinakiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyzy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyzy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyzy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyzy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyzy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyzy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyzy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pyzy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pyzy ze szpinakiemPyzy ze szpinakiem

Ziemniaki obierz – połowę ugotuj, wystudź i przeciśnij przez praskę. Pozostałe ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odciśnij. Powstały płyn pozostaw na kilka minut w miseczce, następnie odlej, a pozostałą na dnie skrobię zachowaj.