Pyzy ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pyzy ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

524 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

92 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

176 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

300 gramów

1 sztuka

5 sztuk

1 sztuka

100 gramów

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz – połowę ugotuj, wystudź i przeciśnij przez praskę. Pozostałe ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odciśnij. Powstały płyn pozostaw na kilka minut w miseczce, następnie odlej, a pozostałą na dnie skrobię zachowaj.

Pyzy ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Połącz w misce oba rodzaje ziemniaków, dodaj jajko oraz skrobię i wyrób ciasto.

Pyzy ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Pokrojoną w kostkę cebulę przesmaż na rozgrzanej oliwie. Pomidory pokrój w cienkie paski i dodaj do cebuli. Na koniec dodaj szpinak, duś do momentu odparowania wody i dopraw pokruszoną mini kostką Knorr oraz pieprzem. Wymieszaj z pokruszonym serem i wystudź.

Pyzy ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Gotowe ciasto podziel na 16-20 porcji. Każdą z nich rozpłaszcz, nałóż łyżkę farszu, zlep i formuj pyzy.

Pyzy ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Uformowane pyzy wkładaj do wrzącej, osolonej wody i gotuj około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. Podawaj ciepłe.

Pyzy ze szpinakiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyzy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyzy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyzy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyzy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyzy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyzy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyzy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pyzy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pyzy ze szpinakiemPyzy ze szpinakiem

Ziemniaki obierz – połowę ugotuj, wystudź i przeciśnij przez praskę. Pozostałe ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odciśnij. Powstały płyn pozostaw na kilka minut w miseczce, następnie odlej, a pozostałą na dnie skrobię zachowaj.