Pyzy ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pyzy ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

12

509 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

83 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

132 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

300 gramów

1 sztuka

5 sztuk

1 sztuka

100 gramów

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz – połowę ugotuj, wystudź i przeciśnij przez praskę. Pozostałe ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odciśnij. Powstały płyn pozostaw na kilka minut w miseczce, następnie odlej, a pozostałą na dnie skrobię zachowaj.

Pyzy ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Połącz w misce oba rodzaje ziemniaków, dodaj jajko oraz skrobię i wyrób ciasto.

Pyzy ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Pokrojoną w kostkę cebulę przesmaż na rozgrzanej oliwie. Pomidory pokrój w cienkie paski i dodaj do cebuli. Na koniec dodaj szpinak, duś do momentu odparowania wody i dopraw pokruszoną mini kostką Knorr oraz pieprzem. Wymieszaj z pokruszonym serem i wystudź.

Pyzy ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Gotowe ciasto podziel na 16-20 porcji. Każdą z nich rozpłaszcz, nałóż łyżkę farszu, zlep i formuj pyzy.

Pyzy ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Uformowane pyzy wkładaj do wrzącej, osolonej wody i gotuj około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. Podawaj ciepłe.

Pyzy ze szpinakiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyzy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyzy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyzy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyzy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyzy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyzy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyzy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pyzy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej