Pyzy ze szpinakiem - cepeliny, kartacze: wege | Przepisy.pl pixel

Pyzy ze szpinakiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

14

heart
525 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

95 osób wydrukowało

Pobierz pdf

185 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

300 gramów

1 sztuka

5 sztuk

1 sztuka

100 gramów

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz – połowę ugotuj, wystudź i przeciśnij przez praskę. Pozostałe ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odciśnij. Powstały płyn pozostaw na kilka minut w miseczce, następnie odlej, a pozostałą na dnie skrobię zachowaj.

Pyzy ze szpinakiem - Krok 1

Krok 2

Połącz w misce oba rodzaje ziemniaków, dodaj jajko oraz skrobię i wyrób ciasto.

Pyzy ze szpinakiem - Krok 2

Krok 3

Pokrojoną w kostkę cebulę przesmaż na rozgrzanej oliwie. Pomidory pokrój w cienkie paski i dodaj do cebuli. Na koniec dodaj szpinak, duś do momentu odparowania wody i dopraw pokruszoną mini kostką Knorr oraz pieprzem. Wymieszaj z pokruszonym serem i wystudź.

Pyzy ze szpinakiem - Krok 3

Krok 4

Gotowe ciasto podziel na 16-20 porcji. Każdą z nich rozpłaszcz, nałóż łyżkę farszu, zlep i formuj pyzy.

Pyzy ze szpinakiem - Krok 4

Krok 5

Uformowane pyzy wkładaj do wrzącej, osolonej wody i gotuj około 5 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody. Podawaj ciepłe.

Pyzy ze szpinakiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Szpinak może towarzyszyć ci w posiłkach przez cały dzień – w kanapce na śniadanie, sałatce do obiadu czy z makaronem na wykwintną kolację!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pyzy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pyzy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pyzy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pyzy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pyzy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pyzy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pyzy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pyzy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pyzy ze szpinakiemPyzy ze szpinakiem

Ziemniaki obierz – połowę ugotuj, wystudź i przeciśnij przez praskę. Pozostałe ziemniaki zetrzyj na tarce o drobnych oczkach, odciśnij. Powstały płyn pozostaw na kilka minut w miseczce, następnie odlej, a pozostałą na dnie skrobię zachowaj.