Przepisy na Kluski | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Kluski

141 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (141)

Kartacze
ratingratingratingratingrating

394

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Polscy kucharze z dużym entuzjazmem przygotowują w swoich kuchniach potrawy, pochodzące nawet z n...
Puszyste leniwe z cynamonem - VIDEO
ratingratingratingratingrating

211

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kluski leniwe z cynamonem znają chyba wszyscy. Cieszą się niezmienną popularnością od wielu lat...
Domowy gulasz z kopytkami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

98

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Są takie dania, które już samym swoim wyglądem, nie mówiąc już o rewelacyjnym smaku, potrafią prz...
Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem)
ratingratingratingratingrating

112

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
Kartacze, nazywane także cepelinami, są potrawą regionalną popularną w szczególności w północno-w...
Bogracz z kluseczkami
ratingratingratingratingrating

124

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Węgierski bogracz pełen warzyw, w tym nieodzownej papryki oraz słodkich pomidorów i z kawałkami s...
Czeskie knedliczki
ratingratingratingratingrating

65

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Czeskie knedliczki, nazywane także knedlikami drożdżowymi, to jedna z najpopularniejszych potraw...
Cepeliny, czyli litewskie kartacze - VIDEO
ratingratingratingratingrating

89

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Cepeliny litewskie to tradycyjne danie kuchni litewskiej. Brzmi poważnie? Bez obawy! Cepeliny lit...
Gnocchi z gulaszem
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sposób na mięsne danie z włoskim akcentem? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na znakomite gnocchi...
Kluski leniwe z pieczonymi owocami
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kluski leniwe według naszego przepisu to słodkie danie, które składa się z serowo-mącznej podstaw...
Kartacze pieczarkowe
ratingratingratingratingrating

70

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Knedle ze śliwkami
ratingratingratingratingrating

62

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sezon na śliwki trwa od końca lata, do późnej jesieni. Owoce są wtedy słodkie, dojrzałe i niedrog...
Serowe kopytka
ratingratingratingratingrating

73

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Serowe kopytka do danie, które pokocha cała twoja rodzina – ci starsi i ci młodsi. Możesz przygot...
Pierogi leniwe z wanilią
ratingratingratingratingrating

54

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Wariacji na temat pierogów leniwych jest mnóstwo – mogą być podawane zarówno w wersji wytrawnej...
Leniwe kluchy z serkiem waniliowym
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Kluski leniwe to nieco zmodyfikowana wersja popularnych kopytek. Wyróżnia je dodatek białego sera...
Kopytka ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kopytka, czyli kluski o charakterystycznym kształcie, to popularny dodatek do obiadu, zwłaszcza d...
Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami
ratingratingratingratingrating

32

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kopytka to bardzo znane i uwielbiane przez Polaków danie mączne. Można je podawać w towarzystwie...
Pierogi leniwe z truskawkami
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Pierogi leniwe z ziemniaków i białego sera, podane z truskawkami i śmietaną lub jogurtem to pomys...
Kluseczki ziemniaczane w sosie pieczeniowym jasnym
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Delikatne i kremowe kluseczki ziemniaczane w jasnym sosie pieczeniowym to świetna propozycja na s...
Kluski śląskie ze skwarkami
ratingratingratingratingrating

60

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kluski śląskie to prawdopodobnie najbardziej znane danie kuchni śląskiej, które jest uwielbiane w...
Pierogi leniwe na ostro
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pierogi leniwe zazwyczaj jadamy polane tłuszczem z cukrem lub śmietaną, ale dziś zachęcamy cię do...
Pieczarkowe knedle
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Wegetariański rosół z lanymi kluskami
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Lane kluski to bardzo prosty w przygotowaniu dodatek do zup i potraw. Przyrządzając je, pamiętaj...
Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią
ratingratingratingratingrating

26

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Gnocci, czyli włoskie kopytka, podane z oliwą i szałwią to propozycja na pyszne, aromatyczne dani...
Kluski śląskie z sosem grzybowym - VIDEO
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Przepis na kluski śląskie z sosem docenia się wszędzie: od morza aż do Tatr! Doskonale smakują ja...
Kopytka na słodko
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kopytka to danie przywołujące w pamięci smaki dzieciństwa. Delikatne ziemniaczane kluseczki, skąp...
Kluski gnocchi w sosie serowym
ratingratingratingratingrating

38

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Gnocchi to popularne włoskie kluseczki, trochę podobne do polskich kopytek. W języku włoskim słow...
Kluski leniwe
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Słodkie dania są szczególnie lubiane przez dzieci. Najmłodsi domagają się często na obiad naleśni...
Kluski z surowych ziemniaków (szare kluchy)
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kluski z surowych ziemniaków to świetna alternatywa dla placków ziemniaczanych. Doskonale skompon...
Kluski półfrancuskie z majerankiem
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Wszelkiego rodzaju kluski są świetnym dodatkiem do dań na każdą okazję. Nie potrzebujesz dużo cza...

Ciekawostki i porady

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - KluskiKluski

Kluski są daniem niezwykle uniwersalnym. Podaje się je zarówno na słodko, jak i na słono – jako dodatek do potraw mięsnych i zup. Ten typ dań mącznych obecny jest w wielu kuchniach świata i występuje w różnych odmianach. Jedną z najpopularniejszych wersji klusek są, oczywiście, kopytka. Wykonuje się je z ugotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej lub pszennej, jaj oraz przypraw. Możesz także dodać trochę ziół, przecier pomidorowy, szpinak albo też inne składniki, które sprawią, że Twoje kopytka będą bardziej wyraziste w smaku. Ze wszystkich produktów formuje się ciasto, kształtuje się je potem w wałki, następnie należy je pokroić w romby, i ugotować. Kopytka będą idealnie pasować do gulaszów i sosów grzybowych, choć jeśli posypiesz je cukrem – kryształem, pudrem bądź waniliowym, sprawdzą się również jako danie na słodko. W tym wydaniu można je podawać ze świeżymi owocami: truskawkami, jeżynami, morelami. Innym rodzajem klusek są pierogi leniwe. Od kopytek odróżnia je właściwie tylko obecność twarogu w składzie, choć nazwy obu dań często stosowane są wymiennie. Kluski leniwe serwuje się ze śmietaną lub jogurtem, cynamonem, cukrem albo ze smażoną bułką tartą, ale to nie są jedyne możliwości – ile bowiem regionów, tyle sposobów przyrządzania i serwowania klusek. Na przykład góralskiego charakteru doda leniwym użycie bryndzy zamiast zwykłego twarogu, jeśli zaś chcesz się zainspirować włoską kuchnią, wypróbuj przepis na gnocchi. Tę włoską wersję leniwych zrobisz z dodatkiem parmezanu, gorgonzoli albo ricotty. Inspiruj się również kuchnią czeską, w której jednym z najpopularniejszych dań są knedliki. Przygotowuje się je albo w formie walca, który następnie porcjowany jest w plastry za pomocą nitki, w formie pojedynczych klusek, które można nadziewać, na przykład owocami. I wreszcie kartacze albo cepeliny, czyli potrawa, która popularna jest zarówno na Litwie, jak i w północno-wschodniej Polsce. Kartacze to nic innego, jak kluski z wypełnieniem w postaci mięsa, grzybów czy sera. Przepisy na te wszystkie kluski tylko czekają, by je wypróbować.