Kluski

141 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (141)

Kartacze
ratingratingratingratingrating

327

difficulty

trudne

60 min.
Kartacz, zwany także cepelinem, to potrawa popularna zwłaszcza we wschodniej Polsce. Często mówi...
Puszyste leniwe z cynamonem
ratingratingratingratingrating

191

difficulty

łatwe

45 min.
Obiad na słodko? A może deser w niecodziennym stylu? To kluski leniwe z cynamonem, które polecamy...
Domowy gulasz z kopytkami - VIDEO
ratingratingratingratingrating

93

difficulty

łatwe

60 min.
Są takie dania, które już samym swoim wyglądem, nie mówiąc już o rewelacyjnym smaku, potrafią prz...
Cepeliny czyli litewskie kartacze (z serem)
ratingratingratingratingrating

95

difficulty

łatwe

30 min.
Kartacze, nazywane także cepelinami, są potrawą regionalną popularną w szczególności w północno-w...
Bogracz z kluseczkami
ratingratingratingratingrating

99

difficulty

łatwe

60 min.
Węgierski bogracz pełen warzyw, w tym nieodzownej papryki oraz słodkich pomidorów i z kawałkami s...
Złociste gnocchi z natką pietruszki i parmezanem
ratingratingratingratingrating

38

difficulty

łatwe

45 min.
Ziemniaczane gnocchi podsmażone na patelni i podane ze świeżymi ziołami z powodzeniem przygotujes...
Czeskie knedliczki
ratingratingratingratingrating

51

difficulty

łatwe

30 min.
Czeskie knedliczki, nazywane także knedlikami drożdżowymi, to jedna z najpopularniejszych potraw...
Cepeliny, czyli litewskie kartacze - VIDEO
ratingratingratingratingrating

80

difficulty

łatwe

30 min.
Cepeliny litewskie to tradycyjne danie kuchni litewskiej. Brzmi poważnie? Bez obawy! Cepeliny lit...
Gnocchi z gulaszem
ratingratingratingratingrating

9

difficulty

łatwe

60 min.
Sposób na mięsne danie z włoskim akcentem? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na znakomite gnocchi...
Kluski leniwe z pieczonymi owocami
ratingratingratingratingrating

47

difficulty

łatwe

30 min.
Delikatne kluski leniwe z pieczonymi owocami to doskonała propozycja na obiad w słodkiej wersji...
Ziołowe kopytka z sosem kurkowym
ratingratingratingratingrating

28

difficulty

łatwe

35 min.
Prostym kopytkom ziemniaczanym nadasz zupełnie nowy, wykwintny charakter, jeśli dodasz do nich os...
Kartacze pieczarkowe
ratingratingratingratingrating

67

difficulty

łatwe

60 min.
Knedle ze śliwkami
ratingratingratingratingrating

62

difficulty

łatwe

60 min.
Sezon na śliwki trwa od końca lata, do późnej jesieni. Owoce te są wtedy słodkie, dojrzałe i nied...
Serowe kopytka
ratingratingratingratingrating

68

difficulty

łatwe

30 min.
Serowe kopytka do danie, które pokocha cała twoja rodzina – ci starsi i ci młodsi. Możesz przygot...
Pierogi leniwe z wanilią
ratingratingratingratingrating

34

difficulty

łatwe

30 min.
Wariacji na temat pierogów leniwych jest mnóstwo – mogą być podawane zarówno w wersji wytrawnej...
Leniwe kluchy z serkiem waniliowym
ratingratingratingratingrating

36

difficulty

łatwe

15 min.
Kluski leniwe to nieco zmodyfikowana wersja popularnych kopytek. Wyróżnia je dodatek białego sera...
Kopytka ze szpinakiem
ratingratingratingratingrating

22

difficulty

łatwe

45 min.
Kopytka, czyli kluski o charakterystycznym kształcie, to popularny dodatek do obiadu, zwłaszcza d...
Kopytka z sosem pieczarkowym i ziołami
ratingratingratingratingrating

24

difficulty

łatwe

30 min.
Kopytka to bardzo znane i uwielbiane przez Polaków danie mączne. Można je podawać w towarzystwie...
Pierogi leniwe z truskawkami
ratingratingratingratingrating

16

difficulty

łatwe

15 min.
Pierogi leniwe z ziemniaków i białego sera, podane z truskawkami i śmietaną lub jogurtem to pomys...
Kluseczki ziemniaczane w sosie pieczeniowym jasnym
ratingratingratingratingrating

28

difficulty

łatwe

45 min.
Delikatne i kremowe kluseczki ziemniaczane w jasnym sosie pieczeniowym to świetna propozycja na s...
Kluski śląskie ze skwarkami
ratingratingratingratingrating

30

difficulty

łatwe

30 min.
Kluski śląskie to prawdopodobnie najbardziej znane danie kuchni śląskiej, które jest uwielbiane w...
Pieczarkowe knedle
ratingratingratingratingrating

35

difficulty

średnie

60 min.
Pierogi leniwe na ostro
ratingratingratingratingrating

10

difficulty

łatwe

60 min.
Pierogi leniwe zazwyczaj jadamy polane tłuszczem z cukrem lub śmietaną, ale dziś zachęcamy cię do...
Kluski z makiem
ratingratingratingratingrating

28

difficulty

łatwe

30 min.
Kluski z makiem to staropolskie danie, kojarzące się przede wszystkim z Wigilią. W wielu regionac...
Wegetariański rosół z lanymi kluskami
ratingratingratingratingrating

16

difficulty

łatwe

45 min.
Lane kluski to bardzo prosty w przygotowaniu dodatek do zup i potraw. Przyrządzając je, pamiętaj...
Gnocchi, czyli włoskie kopytka z oliwą i szałwią
ratingratingratingratingrating

25

difficulty

łatwe

30 min.
Gnocci, czyli włoskie kopytka, podane z oliwą i szałwią to propozycja na pyszne, aromatyczne dani...
Kopytka na słodko
ratingratingratingratingrating

8

difficulty

łatwe

30 min.
Kopytka to danie przywołujące w pamięci smaki dzieciństwa. Delikatne ziemniaczane kluseczki, skąp...
Kluski śląskie z sosem grzybowym - VIDEO
ratingratingratingratingrating

15

difficulty

łatwe

45 min.
Kluski śląskie z sosem grzybowym to klasyczne danie obiadowe, które doskonale sprawdzi się podane...
Kluski gnocchi w sosie serowym
ratingratingratingratingrating

33

difficulty

łatwe

15 min.
Gnocchi to popularne włoskie kluseczki, trochę podobne do polskich kopytek. W języku włoskim słow...
Kluski leniwe
ratingratingratingratingrating

6

difficulty

łatwe

30 min.
Słodkie dania są szczególnie lubiane przez dzieci. Najmłodsi domagają się często na obiad naleśni...

Ciekawostki i porady

Zaskoczcie w tym roku swoich najbliższych potrawami świątecznymi z dalekich krajów! Proponujemy bakłażanowe roladki nigviziani badirzhani.

Czytaj więcej

Drobne słodycze, owoce, orzechy, lukier - to jedne z wielu inspiracji. Zapraszamy po więcej do artykułu!

Czytaj więcej

przepisy.pl - KluskiKluski

Kluski są daniem niezwykle uniwersalnym. Podaje się je zarówno na słodko, jak i na słono – jako dodatek do potraw mięsnych i zup. Ten typ dań mącznych obecny jest w wielu kuchniach świata i występuje w różnych odmianach. Jedną z najpopularniejszych wersji klusek są, oczywiście, kopytka. Wykonuje się je z ugotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej lub pszennej, jaj oraz przypraw. Możesz także dodać trochę ziół, przecier pomidorowy, szpinak albo też inne składniki, które sprawią, że Twoje kopytka będą bardziej wyraziste w smaku. Ze wszystkich produktów formuje się ciasto, kształtuje się je potem w wałki, następnie należy je pokroić w romby, i ugotować. Kopytka będą idealnie pasować do gulaszów i sosów grzybowych, choć jeśli posypiesz je cukrem – kryształem, pudrem bądź waniliowym, sprawdzą się również jako danie na słodko. W tym wydaniu można je podawać ze świeżymi owocami: truskawkami, jeżynami, morelami. Innym rodzajem klusek są pierogi leniwe. Od kopytek odróżnia je właściwie tylko obecność twarogu w składzie, choć nazwy obu dań często stosowane są wymiennie. Kluski leniwe serwuje się ze śmietaną lub jogurtem, cynamonem, cukrem albo ze smażoną bułką tartą, ale to nie są jedyne możliwości – ile bowiem regionów, tyle sposobów przyrządzania i serwowania klusek. Na przykład góralskiego charakteru doda leniwym użycie bryndzy zamiast zwykłego twarogu, jeśli zaś chcesz się zainspirować włoską kuchnią, wypróbuj przepis na gnocchi. Tę włoską wersję leniwych zrobisz z dodatkiem parmezanu, gorgonzoli albo ricotty. Inspiruj się również kuchnią czeską, w której jednym z najpopularniejszych dań są knedliki. Przygotowuje się je albo w formie walca, który następnie porcjowany jest w plastry za pomocą nitki, w formie pojedynczych klusek, które można nadziewać, na przykład owocami. I wreszcie kartacze albo cepeliny, czyli potrawa, która popularna jest zarówno na Litwie, jak i w północno-wschodniej Polsce. Kartacze to nic innego, jak kluski z wypełnieniem w postaci mięsa, grzybów czy sera. Przepisy na te wszystkie kluski tylko czekają, by je wypróbować.