Przepisy na Kluski | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Kluski

144 przepisy

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - KluskiKluski

Kluski są daniem niezwykle uniwersalnym. Podaje się je zarówno na słodko, jak i na słono – jako dodatek do potraw mięsnych i zup. Ten typ dań mącznych obecny jest w wielu kuchniach świata i występuje w różnych odmianach. Jedną z najpopularniejszych wersji klusek są, oczywiście, kopytka. Wykonuje się je z ugotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej lub pszennej, jaj oraz przypraw. Możesz także dodać trochę ziół, przecier pomidorowy, szpinak albo też inne składniki, które sprawią, że Twoje kopytka będą bardziej wyraziste w smaku. Ze wszystkich produktów formuje się ciasto, kształtuje się je potem w wałki, następnie należy je pokroić w romby, i ugotować. Kopytka będą idealnie pasować do gulaszów i sosów grzybowych, choć jeśli posypiesz je cukrem – kryształem, pudrem bądź waniliowym, sprawdzą się również jako danie na słodko. W tym wydaniu można je podawać ze świeżymi owocami: truskawkami, jeżynami, morelami. Innym rodzajem klusek są pierogi leniwe. Od kopytek odróżnia je właściwie tylko obecność twarogu w składzie, choć nazwy obu dań często stosowane są wymiennie. Kluski leniwe serwuje się ze śmietaną lub jogurtem, cynamonem, cukrem albo ze smażoną bułką tartą, ale to nie są jedyne możliwości – ile bowiem regionów, tyle sposobów przyrządzania i serwowania klusek. Na przykład góralskiego charakteru doda leniwym użycie bryndzy zamiast zwykłego twarogu, jeśli zaś chcesz się zainspirować włoską kuchnią, wypróbuj przepis na gnocchi. Tę włoską wersję leniwych zrobisz z dodatkiem parmezanu, gorgonzoli albo ricotty. Inspiruj się również kuchnią czeską, w której jednym z najpopularniejszych dań są knedliki. Przygotowuje się je albo w formie walca, który następnie porcjowany jest w plastry za pomocą nitki, w formie pojedynczych klusek, które można nadziewać, na przykład owocami. I wreszcie kartacze albo cepeliny, czyli potrawa, która popularna jest zarówno na Litwie, jak i w północno-wschodniej Polsce. Kartacze to nic innego, jak kluski z wypełnieniem w postaci mięsa, grzybów czy sera. Przepisy na te wszystkie kluski tylko czekają, by je wypróbować.