Ciekawostki i porady
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcejKluski
Kluski są daniem niezwykle uniwersalnym. Podaje się je zarówno na słodko, jak i na słono – jako dodatek do potraw mięsnych i zup. Ten typ dań mącznych obecny jest w wielu kuchniach świata i występuje w różnych odmianach. Jedną z najpopularniejszych wersji klusek są, oczywiście, kopytka. Wykonuje się je z ugotowanych ziemniaków, mąki ziemniaczanej lub pszennej, jaj oraz przypraw. Możesz także dodać trochę ziół, przecier pomidorowy, szpinak albo też inne składniki, które sprawią, że Twoje kopytka będą bardziej wyraziste w smaku. Ze wszystkich produktów formuje się ciasto, kształtuje się je potem w wałki, następnie należy je pokroić w romby, i ugotować. Kopytka będą idealnie pasować do gulaszów i sosów grzybowych, choć jeśli posypiesz je cukrem – kryształem, pudrem bądź waniliowym, sprawdzą się również jako danie na słodko. W tym wydaniu można je podawać ze świeżymi owocami: truskawkami, jeżynami, morelami. Innym rodzajem klusek są pierogi leniwe. Od kopytek odróżnia je właściwie tylko obecność twarogu w składzie, choć nazwy obu dań często stosowane są wymiennie. Kluski leniwe serwuje się ze śmietaną lub jogurtem, cynamonem, cukrem albo ze smażoną bułką tartą, ale to nie są jedyne możliwości – ile bowiem regionów, tyle sposobów przyrządzania i serwowania klusek. Na przykład góralskiego charakteru doda leniwym użycie bryndzy zamiast zwykłego twarogu, jeśli zaś chcesz się zainspirować włoską kuchnią, wypróbuj przepis na gnocchi. Tę włoską wersję leniwych zrobisz z dodatkiem parmezanu, gorgonzoli albo ricotty. Inspiruj się również kuchnią czeską, w której jednym z najpopularniejszych dań są knedliki. Przygotowuje się je albo w formie walca, który następnie porcjowany jest w plastry za pomocą nitki, w formie pojedynczych klusek, które można nadziewać, na przykład owocami. I wreszcie kartacze albo cepeliny, czyli potrawa, która popularna jest zarówno na Litwie, jak i w północno-wschodniej Polsce. Kartacze to nic innego, jak kluski z wypełnieniem w postaci mięsa, grzybów czy sera. Przepisy na te wszystkie kluski tylko czekają, by je wypróbować.