Włosi każdego 29. dnia miesiąca obchodzą ich święto. O czym mowa? O kluskach gnocchi – znanych od starożytności i pierwotnie przygotowywanych wyłącznie z mąki i wody. Włoski specjał wciąż zdobywa serca miłośników gotowania na całym świecie. Jeśli zastanawiasz się, jak przyrządzić i z czym jeść gnocchi, czytaj dalej!
Gnocchi – z czym? Co to za kluski?
Gnocchi wyrabia się zazwyczaj z trzech składników: ziemniaków, mąki pszennej i jajek. Włoskie kluski są dość podobne do polskich kopytek, częściowo przypominają je składem, smakiem i wyglądem. Skoro częściowo, to co je odróżnia? Kopytka zawierają większą ilość mąki, co sprawia, że są twardsze. Gnocchi zaś są delikatniejsze, mniejsze i kryją w sobie więcej ziemniaków. Poza tym włoski przysmak charakteryzuje się wygniecionymi widelcem zagłębieniami, które doskonale utrzymują sos. W zależności od regionu Włoch spotkasz najróżniejsze wersje gnocchi.
Kluski gnocchi ziemniaczane – z czym podawać?
Skoro już wiemy, z czego powstają gnocchi ziemniaczane, pozostaje pytanie – z czym je podawać? Jest tak wiele możliwości, że czasem trudno się zdecydować. Możesz je serwować zarówno jako osobną potrawę z serem, sosem i warzywami, jak i jako dopełnienie głównego dania. Włosi dodają gnocchi również do zup – warzywnej, pomidorowej czy rosołu. Włoski specjał sprawdzi się także w gulaszu oraz doskonale zastąpi makaron, ziemniaki lub ryż.
Najprostszą metodą na przygotowanie smacznej potrawy z gnocchi jest polanie klusek roztopionym masłem i przyprawienie ich ziołami. Ze względu na wygniecione widelcem rowki gnocchi idealnie nadadzą się do przyrządzenia z dowolnym sosem: bolońskim, grzybowym, szpinakowym, śmietanowym czy bazyliowym. Do klusek możesz też dodać wybrany rodzaj sera: mozzarellę, gorgonzolę, cheddar lub parmezan. Gnocchi wyśmienicie smakują również zapieczone w piekarniku!
Gnocchi szpinakowe – z czym podawać?
Gnocchi szpinakowe to po prostu gnocchi ziemniaczane z niewielkim dodatkiem szpinaku. Z czym podawać ten specjał? Tak naprawdę możesz go przyrządzić identycznie jak gnocchi ziemniaczane. Włoskie kluski ze szpinakiem doskonale będą smakować m.in z masłem bazyliowym i parmezanem czy kurczakiem i sosem śmietanowym.
Gnocchi – od starożytności do teraz
Gnocchi to przysmak znany od wieków. Podobno żywili się nim już rzymscy legioniści w trakcie ekspansji Rzymu na inne państwa Europy. Obecnie najsmaczniejsze gnocchi znajdziesz prawdopodobnie w regionie Lacjum, Abruzji i Wenecji Euganejskiej. Zanim wybierzesz się w podróż do miejsca ich pochodzenia, przygotuj włoskie kluski we własnej kuchni. Wariantów podawania gnocchi jest tak wiele, że na pewno znajdziesz ten idealny dla siebie!
Komentarze (0)