Przepisy na Kopytka
39 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (39)
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
średnie
łatwe
Ciekawostki i porady
Zaskoczcie w tym roku swoich najbliższych potrawami świątecznymi z dalekich krajów! Proponujemy bakłażanowe roladki nigviziani badirzhani.
Czytaj więcejDrobne słodycze, owoce, orzechy, lukier - to jedne z wielu inspiracji. Zapraszamy po więcej do artykułu!
Czytaj więcej
Kopytka
Kopytka są potrawą mączną, która składa się z ugotowanych i przemielonych ziemniaków, jajek, mąki ziemniaczanej lub pszennej, soli i przypraw. Są szczególnie lubiane ze względu na swoją uniwersalność. Mogą stanowić samodzielną potrawę, mogą być też jedynie smakowitym dodatkiem do innych dań. Wielu odstręczać może perspektywa czasochłonnego mielenia ziemniaków. Nie warto jednak rezygnować z gotowania kopytek tylko z tego powodu – tę potrawę z powodzeniem możesz bowiem przygotować również ze sproszkowanych ziemniaków. To wygodna i szybka opcja na smaczny obiad. Gotowe kopytka mogą być podawane i na słono i na słodko. W pierwszej wersji wystarczy je podsmażyć lub okrasić podgrzaną na tłuszczu cebulą, można je również podawać z różnego rodzaju sosami. Bardzo dobrze komponują się także z gulaszem. W wersji słodkiej podaje się je często z cukrem pudrem. Smak kopytek można urozmaicić, dodając do ciasta szpinak lub przecier pomidorowy. Istnieje także wersja kopytek, do których dodaje się twaróg – w takiej postaci nazywane są pierogami leniwymi. Ciekawą alternatywą są także kopytka przygotowywane w sposób włoski: gnocchi. Formuje się je w małe kuleczki i podaje z sosami klasycznie przeznaczonymi do makaronów. Niezależnie od tego, którą wersję tej smacznej, ziemniaczanej potrawy wybierzesz, możesz dowolnie eksperymentować z jej smakiem. A jeśli brakuje Ci inspiracji, sięgnij po zamieszczone w tym dziale przepisy. Są one fantastycznymi propozycjami na obiad – w mniejszym i większym gronie.