Przepisy na Kopytka | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Kopytka

41 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

przepisy.pl - KopytkaKopytka

Kopytka są potrawą mączną, która składa się z ugotowanych i przemielonych ziemniaków, jajek, mąki ziemniaczanej lub pszennej, soli i przypraw. Są szczególnie lubiane ze względu na swoją uniwersalność. Kopytka wytrawne mogą stanowić samodzielną potrawę albo być też jedynie smakowitym dodatkiem do innych dań. Niezależnie od tego, w jakim charakterze podasz ten ziemniaczany specjał, możesz dowolnie eksperymentować z jego smakiem. A jeśli brakuje ci inspiracji, sięgnij po zamieszczone w tym dziale przepisy na kopytka na słono i na słodko. Z ochotą podpowiemy, jak zrobić kopytka, by zawsze błyskawicznie znikały z talerzy.

Dla kogo? Wielu odstręczać może perspektywa czasochłonnego mielenia ziemniaków. Nie warto jednak rezygnować z gotowania kopytek tylko z tego powodu – tę potrawę z powodzeniem możesz bowiem przygotować również ze sproszkowanych ziemniaków. Warto o tym pamiętać, kiedy czas goni. Nasze przepisy na kopytka ułatwią poznawanie wszystkich tajników tradycyjnych klusek.

Na jaką okazję? Przepis na kopytka to wygodna i szybka opcja na smaczny posiłek. Kopytka są fantastyczną propozycją na obiad – w mniejszym i większym gronie. Lepiej od razu zrobić więcej, ponieważ prośby o dokładki są więcej niż pewne. Kopytka domowe mają duże szanse na to, by stać się jednym z ulubionych dań wszystkich domowników.

Czy wiesz, że? Istnieje także wersja kopytek, do których dodaje się twaróg – w takiej postaci nazywane są pierogami leniwymi. Ciekawą alternatywą są także kopytka na słono przygotowywane w sposób włoski: gnocchi. Formuje się je w małe kuleczki i podaje z sosami klasycznie przeznaczonymi do makaronów. Śródziemnomorski klimat w kuchni jest na wyciągnięcie ręki.

Dla urozmaicenia: Gotowe kopytka mogą być podawane i na słono i na słodko. W pierwszej wersji wystarczy je podsmażyć lub okrasić podgrzaną na tłuszczu cebulą, można je również serwować z różnego rodzaju sosami. Kopytka wytrawne bardzo dobrze komponują się także z gulaszem. W wersji słodkiej podaje się je często z cukrem pudrem. Smak kopytek można urozmaicić, dodając do ciasta szpinak lub przecier pomidorowy.