Smażone kopytka z sezamowym dipem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażone kopytka z sezamowym dipem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

2

121 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 garść

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

50 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, mąkę, szczyptę soli, drobno posiekany czosnek oraz chilli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Formuj w dłoniach wałki z ciasta (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką), pokrój w kopytka i ugotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut.

Smażone kopytka z sezamowym dipem - Krok 1

Krok 2

Sok z cytryny wymieszaj z sosem sojowym, olejem sezamowym, miodem oraz sosem czosnkowym Knorr.

Smażone kopytka z sezamowym dipem - Krok 2

Krok 3

Ugotowane kopytka obsmaż i podawaj z sosem na boku. Udekoruj danie listkami świeżej kolendry.

Smażone kopytka z sezamowym dipem - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażone kopytka z sezamowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażone kopytka z sezamowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażone kopytka z sezamowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażone kopytka z sezamowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażone kopytka z sezamowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażone kopytka z sezamowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażone kopytka z sezamowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażone kopytka z sezamowym dipem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej