Smażone kopytka z sezamowym dipem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smażone kopytka z sezamowym dipem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

4

142 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

83 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 garść

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

50 mililitrów

2 łyżki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, mąkę, szczyptę soli, drobno posiekany czosnek oraz chilli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Formuj w dłoniach wałki z ciasta (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką), pokrój w kopytka i ugotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut.

Smażone kopytka z sezamowym dipem - Krok 1

Krok 2

Sok z cytryny wymieszaj z sosem sojowym, olejem sezamowym, miodem oraz sosem czosnkowym Knorr.

Smażone kopytka z sezamowym dipem - Krok 2

Krok 3

Ugotowane kopytka obsmaż i podawaj z sosem na boku. Udekoruj danie listkami świeżej kolendry.

Smażone kopytka z sezamowym dipem - Krok 3
1

Opinie o przepisie

  • toscik 333

    toscik 333 , 18.11.2022

    pyszne dziękuję za pomysł

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smażone kopytka z sezamowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smażone kopytka z sezamowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smażone kopytka z sezamowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smażone kopytka z sezamowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smażone kopytka z sezamowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smażone kopytka z sezamowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smażone kopytka z sezamowym dipem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smażone kopytka z sezamowym dipem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.

Czytaj więcej

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Smażone kopytka z sezamowym dipemSmażone kopytka z sezamowym dipem

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, mąkę, szczyptę soli, drobno posiekany czosnek oraz chilli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Formuj w dłoniach wałki z ciasta (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką), pokrój w kopytka i ugotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut.