Składniki
500 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 garść
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
50 mililitrów
2 łyżki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, mąkę, szczyptę soli, drobno posiekany czosnek oraz chilli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Formuj w dłoniach wałki z ciasta (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką), pokrój w kopytka i ugotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut.
Krok 2
Sok z cytryny wymieszaj z sosem sojowym, olejem sezamowym, miodem oraz sosem czosnkowym Knorr.
Krok 3
Ugotowane kopytka obsmaż i podawaj z sosem na boku. Udekoruj danie listkami świeżej kolendry.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej