Kopytka owcze przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kopytka owcze

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
199 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

74 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

199 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 garść

150 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Ser bryndzę również przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj bryndzę, jajko, mąkę, szczyptę soli, przyprawę Knorr i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).

Kopytka owcze - Krok 1

Krok 2

Formuj w dłoniach wałki z ciasta (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką), pokrój w kopytka i ugotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut.

Kopytka owcze - Krok 2

Krok 3

Czosnek, pietruszkę i papryczkę drobno posiekaj. Podsmaż na maśle, dodaj kopytka. Chwilę wszystko wymieszaj i natychmiast podawaj.

Kopytka owcze - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • artur espenschied

    artur espenschied , 29.11.2017

    Super smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kopytka owcze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kopytka owcze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kopytka owcze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kopytka owcze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kopytka owcze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kopytka owcze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kopytka owcze - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kopytka owcze - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kopytka owczeKopytka owcze

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Ser bryndzę również przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj bryndzę, jajko, mąkę, szczyptę soli, przyprawę Knorr i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).