
Składniki
3 łyżki
1 sztuka
8 łyżek
100 gramów
0.7 kilograma
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ostudź. Żółty ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Krok 2
Połącz ziemniaki, ser, jajo i 4 łyżki mąki pszennej, wyrób ciasto. W trakcie wyrabiania dodawaj stopniowo pozostałe 4 łyżki mąki pszennej.
Krok 3
Kulę ciasta ukształtuj na podłużny walec i pokrój na 6 części. Każdą z części podsyp mąką kartoflaną i roluj ręcznie do uzyskania "węża".
Krok 4
Spłaszcz go lekko i pokrój pod skosem na kopytka.
Krok 5
Wrzuć na wrzątek z odrobiną oleju i gotuj do dwóch minut po wypłynięciu.
Krok 6
Przenieś kopytka do miski, skrop olejem i potrząsaj, żeby olej równomiernie rozprowadzić po powierzchni kopytek. Kopytka bardzo dobrze smakują z sosem grzybowym lub surówką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej