Kopytka z żółtym serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kopytka z żółtym serem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 sztuka

8 łyżek

100 gramów

0.7 kilograma

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ostudź. Żółty ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Krok 2

Połącz ziemniaki, ser, jajo i 4 łyżki mąki pszennej, wyrób ciasto. W trakcie wyrabiania dodawaj stopniowo pozostałe 4 łyżki mąki pszennej.

Krok 3

Kulę ciasta ukształtuj na podłużny walec i pokrój na 6 części. Każdą z części podsyp mąką kartoflaną i roluj ręcznie do uzyskania "węża".

Krok 4

Spłaszcz go lekko i pokrój pod skosem na kopytka.

Krok 5

Wrzuć na wrzątek z odrobiną oleju i gotuj do dwóch minut po wypłynięciu.

Krok 6

Przenieś kopytka do miski, skrop olejem i potrząsaj, żeby olej równomiernie rozprowadzić po powierzchni kopytek. Kopytka bardzo dobrze smakują z sosem grzybowym lub surówką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kopytka z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kopytka z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kopytka z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kopytka z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kopytka z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kopytka z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kopytka z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kopytka z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć!

Czytaj więcej

Swoim kształtem przypomina najpiękniejszy bukiet prosto z kwiaciarni. Spokrewniony z brokułem, z którym nieustannie konkuruje o względy innych. Choć dotychczas traktowano go nieco po macoszemu – zazwyczaj w roli dodatku, obecnie nie ma sobie równych!

Czytaj więcej