Składniki
3 łyżki
1 sztuka
8 łyżek
100 gramów
0.7 kilograma
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ostudź. Żółty ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Krok 2
Połącz ziemniaki, ser, jajo i 4 łyżki mąki pszennej, wyrób ciasto. W trakcie wyrabiania dodawaj stopniowo pozostałe 4 łyżki mąki pszennej.
Krok 3
Kulę ciasta ukształtuj na podłużny walec i pokrój na 6 części. Każdą z części podsyp mąką kartoflaną i roluj ręcznie do uzyskania "węża".
Krok 4
Spłaszcz go lekko i pokrój pod skosem na kopytka.
Krok 5
Wrzuć na wrzątek z odrobiną oleju i gotuj do dwóch minut po wypłynięciu.
Krok 6
Przenieś kopytka do miski, skrop olejem i potrząsaj, żeby olej równomiernie rozprowadzić po powierzchni kopytek. Kopytka bardzo dobrze smakują z sosem grzybowym lub surówką.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej