
Składniki
3 łyżki
1 sztuka
8 łyżek
100 gramów
0.7 kilograma
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ostudź. Żółty ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Krok 2
Połącz ziemniaki, ser, jajo i 4 łyżki mąki pszennej, wyrób ciasto. W trakcie wyrabiania dodawaj stopniowo pozostałe 4 łyżki mąki pszennej.
Krok 3
Kulę ciasta ukształtuj na podłużny walec i pokrój na 6 części. Każdą z części podsyp mąką kartoflaną i roluj ręcznie do uzyskania "węża".
Krok 4
Spłaszcz go lekko i pokrój pod skosem na kopytka.
Krok 5
Wrzuć na wrzątek z odrobiną oleju i gotuj do dwóch minut po wypłynięciu.
Krok 6
Przenieś kopytka do miski, skrop olejem i potrząsaj, żeby olej równomiernie rozprowadzić po powierzchni kopytek. Kopytka bardzo dobrze smakują z sosem grzybowym lub surówką.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej

























