Kopytka z żółtym serem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kopytka z żółtym serem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 sztuka

8 łyżek

100 gramów

0.7 kilograma

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ostudź. Żółty ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Krok 2

Połącz ziemniaki, ser, jajo i 4 łyżki mąki pszennej, wyrób ciasto. W trakcie wyrabiania dodawaj stopniowo pozostałe 4 łyżki mąki pszennej.

Krok 3

Kulę ciasta ukształtuj na podłużny walec i pokrój na 6 części. Każdą z części podsyp mąką kartoflaną i roluj ręcznie do uzyskania "węża".

Krok 4

Spłaszcz go lekko i pokrój pod skosem na kopytka.

Krok 5

Wrzuć na wrzątek z odrobiną oleju i gotuj do dwóch minut po wypłynięciu.

Krok 6

Przenieś kopytka do miski, skrop olejem i potrząsaj, żeby olej równomiernie rozprowadzić po powierzchni kopytek. Kopytka bardzo dobrze smakują z sosem grzybowym lub surówką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kopytka z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kopytka z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kopytka z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kopytka z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kopytka z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kopytka z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kopytka z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kopytka z żółtym serem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej