Kopytka z żółtym serem

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

6 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

1 sztuka

8 łyżek

100 gramów

0.7 kilograma

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ostudź. Żółty ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.

Krok 2

Połącz ziemniaki, ser, jajo i 4 łyżki mąki pszennej, wyrób ciasto. W trakcie wyrabiania dodawaj stopniowo pozostałe 4 łyżki mąki pszennej.

Krok 3

Kulę ciasta ukształtuj na podłużny walec i pokrój na 6 części. Każdą z części podsyp mąką kartoflaną i roluj ręcznie do uzyskania "węża".

Krok 4

Spłaszcz go lekko i pokrój pod skosem na kopytka.

Krok 5

Wrzuć na wrzątek z odrobiną oleju i gotuj do dwóch minut po wypłynięciu.

Krok 6

Przenieś kopytka do miski, skrop olejem i potrząsaj, żeby olej równomiernie rozprowadzić po powierzchni kopytek. Kopytka bardzo dobrze smakują z sosem grzybowym lub surówką.

0

Opinie o przepisie

Prosta sprawa, która mimo wszystko wymaga wprawy i znajomości kilku trików. Zróbcie miejsce na kuchennych blatach, ponieważ dziś placki rodem z Meksyku będą ukoronowaniem posiłku.

Czytaj więcej

Blanszowanie warzyw to sposób ich obróbki termicznej, polegający na krótkim sparzeniu wodą, a następnie intensywnym schłodzeniu. Jak je właściwie wykonać i kiedy?

Czytaj więcej