Ziołowe kopytka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziołowe kopytka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
293 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

86 osób wydrukowało

Pobierz pdf

248 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 garść

1 łyżka

0.5 pęczka

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut.

Krok 2

Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę.

Krok 3

Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, mąkę, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).

Krok 4

Formuj w dłoniach wałki z ciasta (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką), pokrój w kopytka i ugotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut.

Krok 5

Poobrywaj listki tymianku, rozmarynu oraz natki pietruszki i drobno je posiekaj.

Krok 6

Na patelni rozpuść masło i dodaj ugotowane kopytka. Chwilę wymieszaj i dopraw mieszanką ziół Knorr oraz świeżymi ziołami. Od razu podawaj. Doskonale smakują samodzielnie lub jako dodatek do duszonych mięs.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziołowe kopytka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziołowe kopytka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziołowe kopytka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziołowe kopytka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziołowe kopytka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziołowe kopytka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziołowe kopytka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziołowe kopytka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziołowe kopytka Ziołowe kopytka

Ziołowe kopytka to niezwykle aromatyczna i uniwersalna propozycja na codzienny obiad. Świetnie sprawdzą się zarówno jako samodzielna potrawa, jak i dodatek, na przykład do duszonych, grillowanych lub pieczonych mięs. Dobrze skomponują się także z wyrazistym sosem grzybowym lub myśliwskim. Aby zyskały intensywny ziołowy posmak oraz wyjątkowy zapach, sięgnij po świeżą gałązkę tymianku i rozmarynu oraz posiekaną natkę pietruszki. Zastąpić je możesz liśćmi bazylii, oregano lub kolendrą. Zioła drobno posiekaj i wymieszaj z masą na kopytka. Sporo czasu zaoszczędzisz, jeśli wykorzystasz gotową mieszankę mączno-ziemniaczaną. Z masy wydzielaj charakterystyczne, podłużne kluski. Gotuj je w wodzie do momentu, aż wypłyną na jej powierzchnię. Opcjonalnie możesz podsmażyć je później na rozgrzanej patelni. Podawaj je oprószone obficie bułką tartą, zeszkloną cebulą lub posiekanym świeżym szczypiorkiem. Koniecznie sprawdź ten przepis na kopytka i podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej. Życzymy smacznego.