Ziołowe kopytka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziołowe kopytka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

290 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

83 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

239 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 garść

1 łyżka

0.5 pęczka

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut.

Krok 2

Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę.

Krok 3

Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, mąkę, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).

Krok 4

Formuj w dłoniach wałki z ciasta (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką), pokrój w kopytka i ugotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut.

Krok 5

Poobrywaj listki tymianku, rozmarynu oraz natki pietruszki i drobno je posiekaj.

Krok 6

Na patelni rozpuść masło i dodaj ugotowane kopytka. Chwilę wymieszaj i dopraw mieszanką ziół Knorr oraz świeżymi ziołami. Od razu podawaj. Doskonale smakują samodzielnie lub jako dodatek do duszonych mięs.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziołowe kopytka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziołowe kopytka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziołowe kopytka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziołowe kopytka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziołowe kopytka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziołowe kopytka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziołowe kopytka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziołowe kopytka  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziołowe kopytka Ziołowe kopytka

Ziołowe kopytka to niezwykle aromatyczna i uniwersalna propozycja na codzienny obiad. Świetnie sprawdzą się zarówno jako samodzielna potrawa, jak i dodatek, na przykład do duszonych, grillowanych lub pieczonych mięs. Dobrze skomponują się także z wyrazistym sosem grzybowym lub myśliwskim. Aby zyskały intensywny ziołowy posmak oraz wyjątkowy zapach, sięgnij po świeżą gałązkę tymianku i rozmarynu oraz posiekaną natkę pietruszki. Zastąpić je możesz liśćmi bazylii, oregano lub kolendrą. Zioła drobno posiekaj i wymieszaj z masą na kopytka. Sporo czasu zaoszczędzisz, jeśli wykorzystasz gotową mieszankę mączno-ziemniaczaną. Z masy wydzielaj charakterystyczne, podłużne kluski. Gotuj je w wodzie do momentu, aż wypłyną na jej powierzchnię. Opcjonalnie możesz podsmażyć je później na rozgrzanej patelni. Podawaj je oprószone obficie bułką tartą, zeszkloną cebulą lub posiekanym świeżym szczypiorkiem. Koniecznie sprawdź ten przepis na kopytka i podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej. Życzymy smacznego.