Ziołowe kopytka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziołowe kopytka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

242 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

61 osób wydrukowało

Pobierz pdf

149 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

50 gramów

1 łyżka

1 sztuka

1 garść

1 łyżka

0.5 pęczka

2 sztuki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut.

Krok 2

Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę.

Krok 3

Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, mąkę, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).

Krok 4

Formuj w dłoniach wałki z ciasta (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką), pokrój w kopytka i ugotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut.

Krok 5

Poobrywaj listki tymianku, rozmarynu oraz natki pietruszki i drobno je posiekaj.

Krok 6

Na patelni rozpuść masło i dodaj ugotowane kopytka. Chwilę wymieszaj i dopraw mieszanką ziół Knorr oraz świeżymi ziołami. Od razu podawaj. Doskonale smakują samodzielnie lub jako dodatek do duszonych mięs.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziołowe kopytka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziołowe kopytka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziołowe kopytka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziołowe kopytka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziołowe kopytka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziołowe kopytka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziołowe kopytka  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Ziołowe kopytka Ziołowe kopytka

Ziołowe kopytka to niezwykle aromatyczna i uniwersalna propozycja na codzienny obiad. Świetnie sprawdzą się zarówno jako samodzielna potrawa, jak i dodatek, na przykład do duszonych, grillowanych lub pieczonych mięs. Dobrze skomponują się także z wyrazistym sosem grzybowym lub myśliwskim. Aby zyskały intensywny ziołowy posmak oraz wyjątkowy zapach, sięgnij po świeżą gałązkę tymianku i rozmarynu oraz posiekaną natkę pietruszki. Zastąpić je możesz liśćmi bazylii, oregano lub kolendrą. Zioła drobno posiekaj i wymieszaj z masą na kopytka. Sporo czasu zaoszczędzisz, jeśli wykorzystasz gotową mieszankę mączno-ziemniaczaną. Z masy wydzielaj charakterystyczne, podłużne kluski. Gotuj je w wodzie do momentu, aż wypłyną na jej powierzchnię. Opcjonalnie możesz podsmażyć je później na rozgrzanej patelni. Podawaj je oprószone obficie bułką tartą, zeszkloną cebulą lub posiekanym świeżym szczypiorkiem. Koniecznie sprawdź ten przepis na kopytka i podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej. Życzymy smacznego.