
Składniki
500 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 sztuka
1 garść
1 łyżka
0.5 pęczka
2 sztuki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut.
Krok 2
Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę.
Krok 3
Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, mąkę, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo).
Krok 4
Formuj w dłoniach wałki z ciasta (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką), pokrój w kopytka i ugotuj w lekko osolonej wodzie ok 2 minut.
Krok 5
Poobrywaj listki tymianku, rozmarynu oraz natki pietruszki i drobno je posiekaj.
Krok 6
Na patelni rozpuść masło i dodaj ugotowane kopytka. Chwilę wymieszaj i dopraw mieszanką ziół Knorr oraz świeżymi ziołami. Od razu podawaj. Doskonale smakują samodzielnie lub jako dodatek do duszonych mięs.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Mieszanka ziół i przypraw Knorr Polska z koperkiem
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Ziołowe kopytka
Ziołowe kopytka to niezwykle aromatyczna i uniwersalna propozycja na codzienny obiad. Świetnie sprawdzą się zarówno jako samodzielna potrawa, jak i dodatek, na przykład do duszonych, grillowanych lub pieczonych mięs. Dobrze skomponują się także z wyrazistym sosem grzybowym lub myśliwskim. Aby zyskały intensywny ziołowy posmak oraz wyjątkowy zapach, sięgnij po świeżą gałązkę tymianku i rozmarynu oraz posiekaną natkę pietruszki. Zastąpić je możesz liśćmi bazylii, oregano lub kolendrą. Zioła drobno posiekaj i wymieszaj z masą na kopytka. Sporo czasu zaoszczędzisz, jeśli wykorzystasz gotową mieszankę mączno-ziemniaczaną. Z masy wydzielaj charakterystyczne, podłużne kluski. Gotuj je w wodzie do momentu, aż wypłyną na jej powierzchnię. Opcjonalnie możesz podsmażyć je później na rozgrzanej patelni. Podawaj je oprószone obficie bułką tartą, zeszkloną cebulą lub posiekanym świeżym szczypiorkiem. Koniecznie sprawdź ten przepis na kopytka i podziel się swoją opinią w komentarzu poniżej. Życzymy smacznego.