Jak mrozić kopytka: surowe czy ugotowane?

Delikatne kopytka to potrawa niebywale smaczna i uniwersalna. Podawać je można zarówno na słodko, jak i na słono. Mogą stanowić dodatek do dania głównego albo grać pierwsze skrzypce podczas posiłku. Ich przygotowanie jest jednak nieco pracochłonne – zwłaszcza jeśli pracujemy nad porcją dla całej rodziny. Nic więc dziwnego, że kucharze często zadają sobie pytanie, czy kopytka można mrozić. Okazuje się, że to doskonały sposób na sprytne zarządzanie czasem spędzonym w kuchni. Pod warunkiem, że mrożenie kopytek przeprowadzimy w odpowiedni sposób! Zobacz, jak mrozić kopytka, by po wyjęciu z zamrażarki nadal smakowały wyśmienicie.

Jak mrozić kopytka: surowe czy gotowane?

Mamy dobrą wiadomość – oba warianty wchodzą w grę. Co prawda etapy mrożenia kopytek odrobinę się różnią, ale zapewniają w kuchni duże pole manewru. Jeśli okaże się, że po obiedzie wciąż kluseczki zostaną, jedzenie się nie zmarnuje.

Jak mrozić kopytka surowe?

Zacznijmy od mniej złożonej metody. Mrożenie surowych kopytek polecamy wszystkim kucharzom, którym zależy na tym, by podczas jednego posiedzenia w kuchni przygotować większą porcję jedzenia. Po kluseczki schowane w zamrażarce będzie można sięgnąć w dowolnym momencie i szybko przyrządzić domowy obiad, kiedy brakuje czasu na pracę nad posiłkiem od podstaw. Jak to przeprowadzić?

  • Z surowego ciasta formujemy kopytka.
  • Układamy je na tacce lub blasze do pieczenia podsypanej mąką.
  • Ważne jest, by nie stykały się ze sobą!
  • Wkładamy do zamrażalnika na co najmniej dwie godziny.
  • Gdy kopytka stwardnieją, przekładamy je do pojemników lub woreczków przeznaczonych do mrożenia. Polecamy od razu podzielić je na porcje, które będziemy w stanie zjeść od razu po rozmrożeniu.
  • Każde opakowanie opisujemy datą. Najlepiej spożyć je w ciągu 3 miesięcy.

Jak zamrozić kopytka ugotowane?

Od razu musimy zaznaczyć, że najlepsze rezultaty otrzymamy, jeśli kopytka będą tylko lekko podgotowane. Powinny spędzić we wrzątku nie więcej niż 2 minuty od wypłynięcia na powierzchnię. W sytuacji podbramkowej patent ten jednak można wykorzystać także do w pełni ugotowanych klusek.

  • Kopytka po wyjęciu z gorącej wody należy przełożyć do miski z zimną wodą z dodatkiem kostek lodu. Jest to proces hartowania, dzięki któremu zachowają swoją strukturę i apetyczny wygląd.
  • Gdy całkowicie wystygną, porządnie je odcedzamy i przekładamy do dużej miski.
  • Wlewamy olej w takiej ilości, by każda kluseczka była pokryta jego cienką warstwą.
  • Podobnie jak wcześniej, układamy kopytka na desce lub talerzu i wstępnie mrozimy.
  • Ponownie dzielimy na porcje i pakujemy do osobnych pojemników.

Czy można zamrozić ciasto na kopytka?

Mamy nadzieję, że wszelkie wątpliwości związane z tym, czy można mrozić kopytka, zostały rozwiane. Co jednak z surowym ciastem? Podobnie jak w przypadku np. ciasta na pierogi można je zamrozić poprzez umieszczenie w szczelnym pojemniku, jednak wygodniejszą opcją jest skorzystanie z zaprezentowanych patentów na mrożenie uformowanych już kopytek.

Kopytka jak u mamy! Mrożenie kopytek nie takie straszne

Dla wielu osób te puszyste kluseczki kojarzą się ze smakami dzieciństwa. Wraz z kopytkami na słodko możesz wybrać się w sentymentalną podróż kulinarną. Czasem niewiele trzeba, by przygotować naprawdę pyszne danie. Jeśli bliższe są ci wytrawne smaki, ziołowe kopytka okażą się strzałem w dziesiątkę. Intrygująco prezentują się także kopytka z sosem pieczarkowym z niebieskim serem, które zyskują nieco bardziej wykwintny charakter. Elegancji nie brakuje także kopytkom z pesto z suszonych pomidorów. Na ich walory składają się, rzecz jasna, kozi ser, ale również świeża pietruszka, ostra papryczka i czosnek. Dzięki przepisowi na smażone kopytka z sezamowym dipem przekonasz się, że potrawa kojarzona w barami mlecznymi kapitalnie prezentuje się w bardziej orientalnym wydaniu.