Przepisy na Marynowanie | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Marynowanie

19 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MarynowanieMarynowanie

Marynowanie żywności ma bardzo długą tradycję. To jeden z najstarszych sposobów konserwowania jedzenia, dzięki któremu nawet po wielu tygodniach i miesiącach można cieszyć się smakiem jędrnych warzyw oraz owoców. Na czym ono polega? Ta metoda utrwalania żywności opiera się na dodawaniu kwasów organicznych do produktów bez przeprowadzenia fermentacji. Najpopularniejszym kwasem jest kwas octowy. Stosuje się również kwas cytrynowy, jabłkowy lub winowy. Marynowanie pozwala zatem na utrwalenie żywności poprzez zwiększenie kwasowości (obniżenie pH), co hamuje rozwój wielu drobnoustrojów. Mimo wszystko, spiżarnie i piwnice wypełnione słoikami z kolorową zawartością kojarzą Ci się głównie z babcinymi metodami robienia zapasów? Moda na marynaty powraca w wielkim stylu! Słoiki można wypełnić po brzegi najróżniejszymi, w tym najmniej oczywistymi produktami.

Dla kogo?

Z jednej strony w sklepach przez cały rok dostępne są różnorodne warzywa i owoce. Oferta marynowanych gotowców też jest szeroka, lecz nic nie może wygrać ze smakiem domowych specjałów. Co więcej, po marynowane przetwory warzywne czy owocowe powinniśmy sięgać szczególnie zimą, gdy dostęp do świeżych, sezonowych produktów jest ograniczony. Marynowane ogórki i pieczarki zadowolą wszystkich tradycjonalistów. Jeśli jednak jesteście poszukiwaczami kuchennych innowacji, zainteresujcie się marynowaniem kurek. Wśród warzywnych propozycji warto wyróżnić marynowane bakłażany, cukinie, karczochy oraz buraczki.

Na jaką okazję?

W słoikach można nieźle zamieszać! Przygotowanie warzywnej sałatki do marynowania znacząco ułatwi codzienne gotowanie. To kluczowe, zwłaszcza gdy brakuje czasu na przyrządzenie kompletnego posiłku. Pyszny, warzywny dodatek do obiadu można mieć w kuchennych szafkach na wyciągnięcie ręki! Marynaty to także nieodzowny element menu na przyjęcia. Marynowane śledzie to już klasyka. Goście równie chętnie będą sięgać po marynowaną paprykę oraz oliwki.

Czy wiesz, że?

Marynowanie jest fantastycznym sposobem na zachowanie sezonowych smaków na dłużej. By zrobienie przetworów poszło jak po maśle, należy przestrzegać kilku zasad. Grzyby, warzywa i owoce powinny być wolne od jakichkolwiek uszkodzeń. Istotne jest dokładne wyczyszczenie, a najlepiej potraktowanie wrzątkiem słoików, których zamierzacie użyć. Higiena to podstawa sukcesu.

Dla urozmaicenia:

Robienie owocowych marynat nie kończy się na kompotach. Owoce marynowane w całości staną się interesującym dodatkiem do rozmaitych deserów. W słoikach można umieścić gruszki, jabłka, brzoskwinie, śliwki, wiśnie, czereśnie, czarne porzeczki, winogrona. Do wyboru, do koloru!