Przepisy na Marynowanie | Przepisy.pl pixel

Przepisy na Marynowanie

19 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (19)

kaszottokaszotto
Papryka marynowana z miodem
ratingratingratingratingrating

91

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Kojarzona z dzieciństwem i spiżarnią u babci. Tego smaku nie da się zapomnieć! Pora go sobie odśw...
Cukinia marynowana
ratingratingratingratingrating

52

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Cukinia marynowana jest smaczna i lekkostrawna. Świeżym warzywem zajadamy się przez całe lato ora...
Marynowane pieczarki
ratingratingratingratingrating

42

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Należą do grona najbardziej popularnych grzybów uprawnych na świecie. Od lat wykorzystywane jako...
Śledzie marynowane
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Do tej pory kupowałaś gotowe śledzie w sklepie? Od dziś z łatwością przygotujesz je we własnej ku...
Kurki marynowane
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
Chyba nikomu nie trzeba przypominać, że jesień to czas grzybobrania. Spacer po lesie z wiklinowym...
Pieczarki marynowane
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Marynowane pieczarki to świetny sposób na szybką przekąskę. Nie musisz długo czekać, jeśli skorzy...
Marynowany bakłażan
ratingratingratingratingrating

12

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Bakłażan to warzywo, które zrobiło karierę na polskich bazarach stosunkowo niedawno. Późno doceni...
Oliwki marynowane z kolendrą
ratingratingratingratingrating

7

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Oliwki to nieodłączny element kuchni śródziemnomorskiej, który równie dobrze zadomowił się na pol...
Bakłażan marynowany do słoika
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
160 min.
Jesień to czas przygotowywania zapasów na zimę. Czy Twoja spiżarnia co roku wygląda tak samo? Cza...
Papryka marynowana
ratingratingratingratingrating

1

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
Planując przygotowanie tapas, pomyśl o marynowanej papryce. Aby warzywo nabrało wyjątkowego smaku...
Mango chutney - VIDEO
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
Nie zawsze potrzeba całego egzotycznego dania — czasem wystarczy po prostu domieszka egzotyki na...
Karczochy marynowane do słoika
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
120 min.
Z wyglądu przypominają zielono-fioletowy bukiet kwiatów. Zachwycają kształtem i kolorem. Znane ni...
Oliwki w marynacie
ratingratingratingratingrating

3

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Oliwki w marynacie to propozycja nie tylko na oryginalną przekąskę – będą również składnikiem pys...
Czosnek marynowany - VIDEO
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Czosnek stanowi podstawę wielu dań, ponieważ dodaje im charakteru. Choć mały i niepozorny, to cha...
Sałatka do słoików, papryka z cebulą
ratingratingratingratingrating

29

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
Niech robienie domowych przetworów nie ogranicza się wyłącznie do korniszonów. Sałatka z papryki...
Marynowane kurki
ratingratingratingratingrating

(-)

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.

Ciekawostki i porady

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - MarynowanieMarynowanie

Marynowanie żywności ma bardzo długą tradycję. To jeden z najstarszych sposobów konserwowania jedzenia, dzięki któremu nawet po wielu tygodniach i miesiącach można cieszyć się smakiem jędrnych warzyw oraz owoców. Na czym ono polega? Ta metoda utrwalania żywności opiera się na dodawaniu kwasów organicznych do produktów bez przeprowadzenia fermentacji. Najpopularniejszym kwasem jest kwas octowy. Stosuje się również kwas cytrynowy, jabłkowy lub winowy. Marynowanie pozwala zatem na utrwalenie żywności poprzez zwiększenie kwasowości (obniżenie pH), co hamuje rozwój wielu drobnoustrojów. Mimo wszystko, spiżarnie i piwnice wypełnione słoikami z kolorową zawartością kojarzą Ci się głównie z babcinymi metodami robienia zapasów? Moda na marynaty powraca w wielkim stylu! Słoiki można wypełnić po brzegi najróżniejszymi, w tym najmniej oczywistymi produktami.

Dla kogo?

Z jednej strony w sklepach przez cały rok dostępne są różnorodne warzywa i owoce. Oferta marynowanych gotowców też jest szeroka, lecz nic nie może wygrać ze smakiem domowych specjałów. Co więcej, po marynowane przetwory warzywne czy owocowe powinniśmy sięgać szczególnie zimą, gdy dostęp do świeżych, sezonowych produktów jest ograniczony. Marynowane ogórki i pieczarki zadowolą wszystkich tradycjonalistów. Jeśli jednak jesteście poszukiwaczami kuchennych innowacji, zainteresujcie się marynowaniem kurek. Wśród warzywnych propozycji warto wyróżnić marynowane bakłażany, cukinie, karczochy oraz buraczki.

Na jaką okazję?

W słoikach można nieźle zamieszać! Przygotowanie warzywnej sałatki do marynowania znacząco ułatwi codzienne gotowanie. To kluczowe, zwłaszcza gdy brakuje czasu na przyrządzenie kompletnego posiłku. Pyszny, warzywny dodatek do obiadu można mieć w kuchennych szafkach na wyciągnięcie ręki! Marynaty to także nieodzowny element menu na przyjęcia. Marynowane śledzie to już klasyka. Goście równie chętnie będą sięgać po marynowaną paprykę oraz oliwki.

Czy wiesz, że?

Marynowanie jest fantastycznym sposobem na zachowanie sezonowych smaków na dłużej. By zrobienie przetworów poszło jak po maśle, należy przestrzegać kilku zasad. Grzyby, warzywa i owoce powinny być wolne od jakichkolwiek uszkodzeń. Istotne jest dokładne wyczyszczenie, a najlepiej potraktowanie wrzątkiem słoików, których zamierzacie użyć. Higiena to podstawa sukcesu.

Dla urozmaicenia:

Robienie owocowych marynat nie kończy się na kompotach. Owoce marynowane w całości staną się interesującym dodatkiem do rozmaitych deserów. W słoikach można umieścić gruszki, jabłka, brzoskwinie, śliwki, wiśnie, czereśnie, czarne porzeczki, winogrona. Do wyboru, do koloru!