Dania z Kuchni Rosyjskiej
98 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej
Kuchnia rosyjska
Rosja, jak matrioszka, kryje w sobie wiele kulinarnych arcydzieł! Już dziś przygotuj w swoim domu obiad inspirowany tamtejszymi smakami. Gwarantujemy, że nie pożałujesz, a przepisy na potrawy rodem z rosyjskiego talerza na dłużej zagoszczą w Twoim menu. Będzie smacznie, wyraziście i z tradycjami! Zapraszamy do gotowania!
Dla kogo?
Przepisy kuchni rosyjskiej posmakują nie tylko fanom kultury naszych wschodnich sąsiadów, ale i wielbicielom klasycznych połączeń smaków. Różnorodne zupy, aromatyczne mięsa, ryby oraz tradycyjne pierożki – pielmieni i kulebiaki. Aż grzech nie spróbować tych smakowitych specjałów!
Na jaką okazję?
Dania z kuchni rosyjskiej to znakomite propozycje zarówno na codzienny, jak i wykwintny obiad. Pyszne bliny z rozmaitymi dodatkami czy klasyczny boeuf Strogonow? Rosyjskie kulinaria mają nam wiele do zaoferowania. Na koniec, zgodnie z rosyjską tradycją, poczęstuj gości gorącą herbatą zaparzaną w samowarze. Wszyscy będą zachwyceni!
Czy wiesz, że?
Rosjanie wprost lubują się w zupach. Podobnie jak u nas stanowią one obowiązkowy element obiadu. Do najbardziej znanych rosyjskich propozycji należą ucha i soljanka. Pierwsza to nic innego jak zupa rybna z dodatkiem warzyw korzeniowych, cebuli oraz pieprzu i ziela angielskiego. Całość podawana jest ze świeżym koperkiem i plastrem cytryny. Z kolei soljanka to gęste danie, przygotowane na mięsnym, rybim bądź grzybowym rosole. Zupę tradycyjnie zakwasza się kwasem chlebowym albo kiszonymi ogórkami. Ostatecznego smaku dodaje potrawie odrobina kwaśniej śmietany. Palce lizać!
Dla urozmaicenia:
Kuchnia rosyjska słynie z kawioru! Do dziś stanowi on jeden z bardziej luksusowych dodatków do przekąsek. Na wschodzie można znaleźć wiele rodzajów tego przysmaku. Najczęściej spotykanym jest kawior z łososia o intensywnej czerwonej barwie. Innymi gośćmi na rosyjskich stołach są kawior z dorsza (kawior norweski) oraz z jesiotra – czyli tak zwany kawior rosyjski lub czarny. Ikrę serwuje się zazwyczaj na tostach bądź drożdżowych naleśnikach – blinach. Smakowite kąski!