Przepisy Kuchni Rosyjskiej | Przepisy.pl pixel

Dania z Kuchni Rosyjskiej

97 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (97)

Ziemniaki faszerowane po chłopsku
ratingratingratingratingrating

365

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Ziemniaki i śledzie to duet, który doskonale ze sobą współgra. Kto z nas nie zna sałatki śledziow...
Szybki Stroganoff
ratingratingratingratingrating

245

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Rolada ziemniaczana
ratingratingratingratingrating

162

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Rolada ziemniaczana to pyszne warzywne danie obiadowe, które pomimo swojej prostoty, będzie wspan...
Kapuśniak z młodej kapusty
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Choć zazwyczaj kapuśniak przyrządza się z kapusty kiszonej, koniecznie wypróbuj przepis, w którym...
Beef Strogonoff  z papryką - VIDEO
ratingratingratingratingrating

70

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
50 min.
Zgodnie z legendą nazwa Beef Strogonoff z papryką pochodzi od nazwiska rosyjskiego generała i hra...
Ryba leningradzka
ratingratingratingratingrating

87

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Stroganoff z kurczaka z porami
ratingratingratingratingrating

39

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Stroganoff jest doskonale znaną potrawą. Stanowi często obowiązkowy element menu każdej imprezy...
Kotlety z marchewki
ratingratingratingratingrating

83

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Masz ochotę na drugie danie bez dodatku mięsa? Postaw na wyjątkowo smaczne i łatwe do zrobienia k...
Stroganoff wieprzowy
ratingratingratingratingrating

63

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Stroganoff jest klasycznym daniem kuchni rosyjskiej, które w swojej oryginalnej wersji przygotowy...
Pielmieni - pierożki z mięsem
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
40 min.
Czy jeden przepis da się odtworzyć na wiele sposobów? Oczywiście, że tak! Wszystko zależy od inwe...
Kulebiak z kapustą kiszoną
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Kulebiak przywędrował do nas z Ukrainy. Mimo że w oryginalnym przepisie było ciasto drożdżowe, dz...
Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
Królik z warzywami duszony w czerwonym winie to nasza propozycja na wyjątkowe okazje. Kruche i ar...
Placki z kalarepy
ratingratingratingratingrating

62

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kalarepa to jedno z zapomnianych warzyw o ogromnym potencjale. Z jej udziałem można przyrządzić w...
Sałatka rosyjska
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Sałatka rosyjska najczęściej serwowana jest na przyjęciach i domowych spotkaniach, ale nic nie st...
Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kto powiedział, że kotlety robi się tylko z mięsa? Koniecznie spróbuj przyrządzić je z kaszy gryc...
Sandacz po rosyjsku
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pyszna ryba na święta Bożego Narodzenia? A może alternatywa dla wigilijnego karpia? Na wyjątkowe...
Rosyjska sałatka jarzynowa
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Rosyjska sałatka jarzynowa łączy delikatność gotowanych warzyw z soczystością jabłek i słodko-kwa...
Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Kulebiak, czyli duży, wypiekany pieróg, to danie pochodzące z kuchni kresowej. Najlepiej sprawdzi...
Rybna soljanka
ratingratingratingratingrating

15

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Faszerowanie warzyw to wyśmienity sposób na apetyczne przystawki, podstawę dań głównych czy samod...
Śledzie marynowane
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Do tej pory kupowałaś gotowe śledzie w sklepie? Od dziś z łatwością przygotujesz je we własnej ku...
Sałatka z bobu
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Nadaje się do past, zup, dań z makaronem, pierogowych farszy, a w szczególności do sałatek. Gęsta...
Pomidory faszerowane mięsem
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pachnące słońcem pomidory, faszerowane mielonym mięsem oraz ugotowanym na sypko ryżem, serwować m...
Zapiekanka moskiewska
ratingratingratingratingrating

8

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pasztet z wątróbki
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
To delikatny, mięciutki pasztet, który z łatwością zrobisz w domu w zaledwie godzinę, ponieważ ni...
Ziemniaki zapiekane
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ziemniaczanych zapiekanek nigdy dość w naszym kuchennym repertuarze.

Ciekawostki i porady

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuchnia rosyjskaKuchnia rosyjska

Rosja, jak matrioszka, kryje w sobie wiele kulinarnych arcydzieł! Już dziś przygotuj w swoim domu obiad inspirowany tamtejszymi smakami. Gwarantujemy, że nie pożałujesz, a przepisy na potrawy rodem z rosyjskiego talerza na dłużej zagoszczą w Twoim menu. Będzie smacznie, wyraziście i z tradycjami! Zapraszamy do gotowania!

Dla kogo?

Przepisy kuchni rosyjskiej posmakują nie tylko fanom kultury naszych wschodnich sąsiadów, ale i wielbicielom klasycznych połączeń smaków. Różnorodne zupy, aromatyczne mięsa, ryby oraz tradycyjne pierożki – pielmieni i kulebiaki. Aż grzech nie spróbować tych smakowitych specjałów!

Na jaką okazję?

Dania z kuchni rosyjskiej to znakomite propozycje zarówno na codzienny, jak i wykwintny obiad. Pyszne bliny z rozmaitymi dodatkami czy klasyczny boeuf Strogonow? Rosyjskie kulinaria mają nam wiele do zaoferowania. Na koniec, zgodnie z rosyjską tradycją, poczęstuj gości gorącą herbatą zaparzaną w samowarze. Wszyscy będą zachwyceni!

Czy wiesz, że?

Rosjanie wprost lubują się w zupach. Podobnie jak u nas stanowią one obowiązkowy element obiadu. Do najbardziej znanych rosyjskich propozycji należą ucha i soljanka. Pierwsza to nic innego jak zupa rybna z dodatkiem warzyw korzeniowych, cebuli oraz pieprzu i ziela angielskiego. Całość podawana jest ze świeżym koperkiem i plastrem cytryny. Z kolei soljanka to gęste danie, przygotowane na mięsnym, rybim bądź grzybowym rosole. Zupę tradycyjnie zakwasza się kwasem chlebowym albo kiszonymi ogórkami. Ostatecznego smaku dodaje potrawie odrobina kwaśniej śmietany. Palce lizać!

Dla urozmaicenia:

Kuchnia rosyjska słynie z kawioru! Do dziś stanowi on jeden z bardziej luksusowych dodatków do przekąsek. Na wschodzie można znaleźć wiele rodzajów tego przysmaku. Najczęściej spotykanym jest kawior z łososia o intensywnej czerwonej barwie. Innymi gośćmi na rosyjskich stołach są kawior z dorsza (kawior norweski) oraz z jesiotra – czyli tak zwany kawior rosyjski lub czarny. Ikrę serwuje się zazwyczaj na tostach bądź drożdżowych naleśnikach – blinach. Smakowite kąski!