Przepisy Kuchni Rosyjskiej | Przepisy.pl pixel

Dania z Kuchni Rosyjskiej

98 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (98)

Ziemniaki faszerowane po chłopsku
ratingratingratingratingrating

372

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Ziemniaki i śledzie to duet, który doskonale ze sobą współgra. Kto z nas nie zna sałatki śledziow...
Szybki Stroganoff
ratingratingratingratingrating

259

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Chcesz przygotować szybki Strogonow czy może szybki Stroganoff? Pisownie mogą się różnić, lecz na...
Rolada ziemniaczana
ratingratingratingratingrating

166

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Rolada ziemniaczana to pyszne warzywne danie obiadowe, które pomimo swojej prostoty, będzie wspan...
Kapuśniak z młodej kapusty
ratingratingratingratingrating

33

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
Choć zazwyczaj kapuśniak przyrządza się z kapusty kiszonej, koniecznie wypróbuj przepis, w którym...
Beef Strogonoff  z papryką - VIDEO
ratingratingratingratingrating

71

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
50 min.
Zgodnie z legendą nazwa Beef Strogonoff z papryką pochodzi od nazwiska rosyjskiego generała i hra...
Ryba leningradzka
ratingratingratingratingrating

95

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Rybę podziel na kawałki, posyp przyprawą Knorr. Obtocz w mące i usmaż na oliwie.
Stroganoff z kurczaka z porami
ratingratingratingratingrating

43

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Stroganoff jest doskonale znaną potrawą. Stanowi często obowiązkowy element menu każdej imprezy...
Kotlety z marchewki
ratingratingratingratingrating

94

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Masz ochotę na drugie danie bez dodatku mięsa? Postaw na wyjątkowo smaczne i łatwe do zrobienia k...
Stroganoff wieprzowy
ratingratingratingratingrating

66

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Stroganoff jest klasycznym daniem kuchni rosyjskiej, które w swojej oryginalnej wersji przygotowy...
Pielmieni - pierożki z mięsem
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
40 min.
Czy jeden przepis da się odtworzyć na wiele sposobów? Oczywiście, że tak! Pierożki pielmieni to i...
Kulebiak z kapustą kiszoną
ratingratingratingratingrating

35

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
Kulebiak przywędrował do nas z Ukrainy. Mimo że w oryginalnym przepisie było ciasto drożdżowe, dz...
Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie
ratingratingratingratingrating

27

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
90 min.
Królik z warzywami duszony w czerwonym winie to nasza propozycja na wyjątkowe okazje. Kruche i ar...
A la Stroganoff z kiełbasy
ratingratingratingratingrating

37

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kiełbasę pokrój w plasterki, boczek oraz cebulę w paski a pieczarki w półplastry. ...
Placki z kalarepy
ratingratingratingratingrating

67

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Kalarepa to jedno z zapomnianych warzyw o ogromnym potencjale. Z jej udziałem można przyrządzić w...
Sałatka rosyjska
ratingratingratingratingrating

23

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Jeżeli szukasz pomysłu na apetyczne i efektowne danie, to sałatka rosyjska z naszego przepisu będ...
Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną
ratingratingratingratingrating

34

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Kto powiedział, że kotlety robi się tylko z mięsa? Koniecznie spróbuj przyrządzić je z kaszy gryc...
Kremowy a la stroganoff z ryżem
ratingratingratingratingrating

19

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze szklanką zimnej wody oraz śmietaną.
Krokiety z jajek na twardo
ratingratingratingratingrating

20

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Fix Knorr wymieszaj ze śmietaną, następnie zagotuj. Sos powinien być bardzo gęsty, odstaw do osty...
Sandacz po rosyjsku
ratingratingratingratingrating

28

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pyszna ryba na święta Bożego Narodzenia? A może alternatywa dla wigilijnego karpia? Na wyjątkowe...
Rosyjska sałatka jarzynowa
ratingratingratingratingrating

31

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Rosyjska sałatka jarzynowa łączy delikatność gotowanych warzyw z soczystością jabłek i słodko-kwa...
Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą
ratingratingratingratingrating

25

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
Kulebiak, czyli duży, wypiekany pieróg, to danie pochodzące z kuchni kresowej. Najlepiej sprawdzi...
Rybna soljanka
ratingratingratingratingrating

17

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Rozpuść kostki Rosołu z kury z pietruszką i lubczykiem Knorr w 1 litrze wrzątku.
Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Faszerowanie warzyw to wyśmienity sposób na apetyczne przystawki, podstawę dań głównych czy samod...
Śledzie marynowane
ratingratingratingratingrating

21

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
Do tej pory kupowałaś gotowe śledzie w sklepie? Od dziś z łatwością przygotujesz je we własnej ku...
Sałatka z bobu
ratingratingratingratingrating

13

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Nadaje się do past, zup, dań z makaronem, pierogowych farszy, a w szczególności do sałatek. Gęsta...
Pomidory faszerowane mięsem
ratingratingratingratingrating

10

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Pachnące słońcem pomidory, faszerowane mielonym mięsem oraz ugotowanym na sypko ryżem, serwować m...
Zapiekanka moskiewska
ratingratingratingratingrating

9

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
Obierz i posiekaj cebulę, a następnie podsmaż ją na maśle. Należy uważać, aby masło nie przypalił...
Pasztet z wątróbki
ratingratingratingratingrating

22

stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
To delikatny, mięciutki pasztet, który z łatwością zrobisz w domu w zaledwie godzinę, ponieważ ni...
Królik w sosie orzechowym
ratingratingratingratingrating

14

stopień trudności

trudne

czas przygotowania
60 min.
Migdały utłucz w moździerzu. Cebule i natkę pietruszki posiekaj. Jabłka obierz, usuń gniazda nasi...
Ziemniaki zapiekane
ratingratingratingratingrating

16

stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
Ziemniaczanych zapiekanek nigdy dość w naszym kuchennym repertuarze.

Ciekawostki i porady

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuchnia rosyjskaKuchnia rosyjska

Rosja, jak matrioszka, kryje w sobie wiele kulinarnych arcydzieł! Już dziś przygotuj w swoim domu obiad inspirowany tamtejszymi smakami. Gwarantujemy, że nie pożałujesz, a przepisy na potrawy rodem z rosyjskiego talerza na dłużej zagoszczą w Twoim menu. Będzie smacznie, wyraziście i z tradycjami! Zapraszamy do gotowania!

Dla kogo?

Przepisy kuchni rosyjskiej posmakują nie tylko fanom kultury naszych wschodnich sąsiadów, ale i wielbicielom klasycznych połączeń smaków. Różnorodne zupy, aromatyczne mięsa, ryby oraz tradycyjne pierożki – pielmieni i kulebiaki. Aż grzech nie spróbować tych smakowitych specjałów!

Na jaką okazję?

Dania z kuchni rosyjskiej to znakomite propozycje zarówno na codzienny, jak i wykwintny obiad. Pyszne bliny z rozmaitymi dodatkami czy klasyczny boeuf Strogonow? Rosyjskie kulinaria mają nam wiele do zaoferowania. Na koniec, zgodnie z rosyjską tradycją, poczęstuj gości gorącą herbatą zaparzaną w samowarze. Wszyscy będą zachwyceni!

Czy wiesz, że?

Rosjanie wprost lubują się w zupach. Podobnie jak u nas stanowią one obowiązkowy element obiadu. Do najbardziej znanych rosyjskich propozycji należą ucha i soljanka. Pierwsza to nic innego jak zupa rybna z dodatkiem warzyw korzeniowych, cebuli oraz pieprzu i ziela angielskiego. Całość podawana jest ze świeżym koperkiem i plastrem cytryny. Z kolei soljanka to gęste danie, przygotowane na mięsnym, rybim bądź grzybowym rosole. Zupę tradycyjnie zakwasza się kwasem chlebowym albo kiszonymi ogórkami. Ostatecznego smaku dodaje potrawie odrobina kwaśniej śmietany. Palce lizać!

Dla urozmaicenia:

Kuchnia rosyjska słynie z kawioru! Do dziś stanowi on jeden z bardziej luksusowych dodatków do przekąsek. Na wschodzie można znaleźć wiele rodzajów tego przysmaku. Najczęściej spotykanym jest kawior z łososia o intensywnej czerwonej barwie. Innymi gośćmi na rosyjskich stołach są kawior z dorsza (kawior norweski) oraz z jesiotra – czyli tak zwany kawior rosyjski lub czarny. Ikrę serwuje się zazwyczaj na tostach bądź drożdżowych naleśnikach – blinach. Smakowite kąski!