Dania z Kuchni Rosyjskiej

100 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

Przepisy (100)

Ziemniaki faszerowane po chłopsku
ratingratingratingratingrating

303

difficulty

łatwe

60 min.
Ziemniaki i śledzie to duet, który doskonale ze sobą współgra. Kto z nas nie zna sałatki śledziow...
Kotlet pożarski
ratingratingratingratingrating

198

difficulty

łatwe

30 min.
Kotlet pożarski, zwany również kotletem Pożarskiego, to panierowany kotlet mielony z mięsa drobio...
Szybki Stroganoff
ratingratingratingratingrating

189

difficulty

łatwe

45 min.
Strogonow podany w chlebku
ratingratingratingratingrating

83

difficulty

łatwe

30 min.
Strogonow podany w chlebku prezentuje się bardzo elegancko i idealnie nadaje się np. na świąteczn...
Rolada ziemniaczana
ratingratingratingratingrating

158

difficulty

łatwe

60 min.
Rolada ziemniaczana to pyszne warzywne danie obiadowe, które pomimo swojej prostoty, będzie się w...
Gulasz wołowy
ratingratingratingratingrating

92

difficulty

łatwe

45 min.
Gulasz wołowy w papryce sprawdzi się zarówno w przypadku codziennego obiadu, jak i wyjątkowych ro...
Kapuśniak z młodej kapusty
ratingratingratingratingrating

31

difficulty

łatwe

90 min.
Choć zazwyczaj kapuśniak przyrządza się z kapusty kiszonej, koniecznie wypróbuj przepis, w którym...
Beef Strogonoff  z papryką - VIDEO
ratingratingratingratingrating

60

difficulty

średnie

30 min.
Zgodnie z legendą nazwa beef strogonoff z papryką pochodzi od nazwiska rosyjskiego generała i hra...
Ryba leningradzka
ratingratingratingratingrating

70

difficulty

łatwe

45 min.
Stroganoff z kurczaka z porami
ratingratingratingratingrating

33

difficulty

łatwe

30 min.
Stroganoff jest doskonale znaną potrawą. Stanowi często obowiązkowy element menu każdej imprezy...
Kotlety z marchewki
ratingratingratingratingrating

59

difficulty

łatwe

30 min.
Masz ochotę na drugie danie bez dodatku mięsa? Postaw na wyjątkowo smaczne i łatwe do zrobienia k...
Stroganoff wieprzowy
ratingratingratingratingrating

43

difficulty

łatwe

30 min.
Stroganoff jest klasycznym daniem kuchni rosyjskiej, które w swojej oryginalnej wersji przygotowy...
Pielmieni - pierożki z mięsem
ratingratingratingratingrating

31

difficulty

trudne

40 min.
Czy jeden przepis da się odtworzyć na wiele sposobów? Oczywiście, że tak! Wszystko zależy od inwe...
Kulebiak z kapustą kiszoną
ratingratingratingratingrating

31

difficulty

średnie

90 min.
Kulebiak przywędrował do nas z Ukrainy. Mimo że w oryginalnym przepisie było ciasto drożdżowe, dz...
Królik z warzywami  duszony w czerwonym winie
ratingratingratingratingrating

26

difficulty

trudne

90 min.
Królik z warzywami duszony w czerwonym winie to nasza propozycja na wyjątkowe okazje. Kruche i ar...
Placki z kalarepy
ratingratingratingratingrating

43

difficulty

łatwe

30 min.
Kalarepka jest nieco zapomnianym w polskiej kuchni warzywem, choć można z niej przyrządzić wiele...
Sałatka rosyjska
ratingratingratingratingrating

20

difficulty

łatwe

60 min.
Sałatka rosyjska najczęściej serwowana jest na przyjęciach i domowych spotkaniach, ale nic nie st...
Kotlety z kaszy gryczanej ze śmietaną
ratingratingratingratingrating

32

difficulty

łatwe

45 min.
Kto powiedział, że kotlety robi się tylko z mięsa? Koniecznie spróbuj przyrządzić je z kaszy gryc...
Sandacz po rosyjsku
ratingratingratingratingrating

19

difficulty

łatwe

60 min.
Pyszna ryba na święta Bożego Narodzenia? A może alternatywa dla wigilijnego karpia? Na wyjątkowe...
Rosyjska sałatka jarzynowa
ratingratingratingratingrating

26

difficulty

łatwe

45 min.
Rosyjska sałatka jarzynowa łączy delikatność gotowanych warzyw z soczystością jabłek i słodko-kwa...
Kulebiak z rybą i kiszoną kapustą
ratingratingratingratingrating

23

difficulty

średnie

60 min.
Kulebiak, czyli duży, wypiekany pieróg, to danie pochodzące z kuchni kresowej. Najlepiej sprawdzi...
Rybna soljanka
ratingratingratingratingrating

15

difficulty

łatwe

60 min.
Papryka faszerowana kaszą gryczaną i grzybami
ratingratingratingratingrating

16

difficulty

łatwe

60 min.
Faszerowanie warzyw to wyśmienity sposób na apetyczne przystawki, podstawę dań głównych czy samod...
Śledzie marynowane
ratingratingratingratingrating

20

difficulty

łatwe

30 min.
Do tej pory kupowałaś gotowe śledzie w sklepie? Od dziś z łatwością przygotujesz je we własnej ku...
Sałatka z bobu
ratingratingratingratingrating

10

difficulty

łatwe

45 min.
Ugotowany bób jest prostą i smaczną przekąską, jednak warto wykorzystać go także do przygotowania...
Pomidory faszerowane mięsem
ratingratingratingratingrating

10

difficulty

łatwe

60 min.
Pachnące słońcem pomidory, faszerowane mielonym mięsem oraz ugotowanym na sypko ryżem, serwować m...
Zapiekanka moskiewska
ratingratingratingratingrating

7

difficulty

łatwe

60 min.

Ciekawostki i porady

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kuchnia rosyjskaKuchnia rosyjska

Rosja, jak matrioszka, kryje w sobie wiele kulinarnych arcydzieł! Już dziś przygotuj w swoim domu obiad inspirowany tamtejszymi smakami. Gwarantujemy, że nie pożałujesz, a przepisy na potrawy rodem z rosyjskiego talerza na dłużej zagoszczą w Twoim menu. Będzie smacznie, wyraziście i z tradycjami! Zapraszamy do gotowania!

Dla kogo?

Przepisy kuchni rosyjskiej posmakują nie tylko fanom kultury naszych wschodnich sąsiadów, ale i wielbicielom klasycznych połączeń smaków. Różnorodne zupy, aromatyczne mięsa, ryby oraz tradycyjne pierożki – pielmieni i kulebiaki. Aż grzech nie spróbować tych smakowitych specjałów!

Na jaką okazję?

Dania z kuchni rosyjskiej to znakomite propozycje zarówno na codzienny, jak i wykwintny obiad. Pyszne bliny z rozmaitymi dodatkami czy klasyczny boeuf Strogonow? Rosyjskie kulinaria mają nam wiele do zaoferowania. Na koniec, zgodnie z rosyjską tradycją, poczęstuj gości gorącą herbatą zaparzaną w samowarze. Wszyscy będą zachwyceni!

Czy wiesz, że?

Rosjanie wprost lubują się w zupach. Podobnie jak u nas stanowią one obowiązkowy element obiadu. Do najbardziej znanych rosyjskich propozycji należą ucha i soljanka. Pierwsza to nic innego jak zupa rybna z dodatkiem warzyw korzeniowych, cebuli oraz pieprzu i ziela angielskiego. Całość podawana jest ze świeżym koperkiem i plastrem cytryny. Z kolei soljanka to gęste danie, przygotowane na mięsnym, rybim bądź grzybowym rosole. Zupę tradycyjnie zakwasza się kwasem chlebowym albo kiszonymi ogórkami. Ostatecznego smaku dodaje potrawie odrobina kwaśniej śmietany. Palce lizać!

Dla urozmaicenia:

Kuchnia rosyjska słynie z kawioru! Do dziś stanowi on jeden z bardziej luksusowych dodatków do przekąsek. Na wschodzie można znaleźć wiele rodzajów tego przysmaku. Najczęściej spotykanym jest kawior z łososia o intensywnej czerwonej barwie. Innymi gośćmi na rosyjskich stołach są kawior z dorsza (kawior norweski) oraz z jesiotra – czyli tak zwany kawior rosyjski lub czarny. Ikrę serwuje się zazwyczaj na tostach bądź drożdżowych naleśnikach – blinach. Smakowite kąski!