Pasztet z wątróbki drobiowej – przepis z marchewką | Przepisy.pl pixel

Pasztet z wątróbki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

351 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

291 osób wydrukowało

Pobierz pdf

284 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój grubo cebule i marchew.

Krok 2

Posiekaj drobno wątróbkę.

Krok 3

Rozgrzej olej, podsmaż wątróbkę i przełóż do miski.

Krok 4

Roztop 30 gramów masła, uduś do miękkości cebulę i marchewkę. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Krok 5

Warzywa, pietruszkę, wątróbkę zmiel w maszynce do mięsa przez najdrobniejsze sitko, dopraw gałką muszkatołową i przyprawą Knorr.

Krok 6

Masę mięsną wymieszaj z resztą masła i zmiel jeszcze raz. Przełóż do miski, wstaw na 10 godzin do lodówki. Przed podaniem wyjmij z miski.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Mirosław Kopecki

    Mirosław Kopecki , 18.03.2016

    mkmrekin@gmail.comy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z wątróbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z wątróbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z wątróbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z wątróbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z wątróbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z wątróbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z wątróbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z wątróbki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.

Czytaj więcej

Jesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z wątróbkiPasztet z wątróbki

To delikatny, mięciutki pasztet, który z łatwością zrobisz w domu w zaledwie godzinę, ponieważ nie wymaga pieczenia! Zastanawiasz się, jak to możliwe? Wszystkie niezbędne instrukcje znajdziesz w naszym przepisie na pasztet z wątróbki. Nie zwlekaj! Wypróbuj go przy najbliższej okazji.

Dla kogo?

Pasztet z wątróbki drobiowej z marchewką posmakuje wszystkim miłośnikom domowych podrobów. Żaden kupiony w sklepie produkt tego typu nie może się z nim równać!

Na jaką okazję?

Pasztet z wątróbki będzie doskonałym uzupełnieniem świątecznych przyjęć czy rodzinnych śniadań. Do jego wykonania potrzebujesz jedynie świeżej wątróbki drobiowej, cebuli i marchewki oraz przypraw. Dbaj o to, by twoje codzienne posiłki były pełne różnorodnych smaków. Jesteśmy przekonani, że pasztet z wątróbki drobiowej cię nie zawiedzie.

Czy wiesz, że?

Mielona gałka muszkatołowa nada wyjątkowy smak delikatnemu pasztetowi z wątróbki, a zielona pietruszka – doda mu koloru. Doskonale nada się też kminek lub majeranek – wybierz smaki, które lubisz najbardziej. 

Dla urozmaicenia:

Masz ochotę na dalsze modyfikacje? Ta receptura daje ci pole do popisu, zamiast lub oprócz marchewki może w niej się znaleźć zielony groszek, duszone i mielone pieczarki, krojone pomidory suszone, a nawet ugotowana biała fasola lub soczewica. Zastanawiasz się, jak podawać pasztet z wątróbki drobiowej? Przepis, który opracowaliśmy jest uniwersalny. Podpowiadamy jednak, że pasztet z drobiowych wątróbek wybornie smakuje z korniszonami i pajdą chleba.