Składniki
500 gramów
2 sztuki
3 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój grubo cebule i marchew.
Krok 2
Posiekaj drobno wątróbkę.
Krok 3
Rozgrzej olej, podsmaż wątróbkę i przełóż do miski.
Krok 4
Roztop 30 gramów masła, uduś do miękkości cebulę i marchewkę. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Krok 5
Warzywa, pietruszkę, wątróbkę zmiel w maszynce do mięsa przez najdrobniejsze sitko, dopraw gałką muszkatołową i przyprawą Knorr.
Krok 6
Masę mięsną wymieszaj z resztą masła i zmiel jeszcze raz. Przełóż do miski, wstaw na 10 godzin do lodówki. Przed podaniem wyjmij z miski.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pasztet z wątróbki
To delikatny, mięciutki pasztet, który z łatwością zrobisz w domu w zaledwie godzinę, ponieważ nie wymaga pieczenia! Zastanawiasz się, jak to możliwe? Wszystkie niezbędne instrukcje znajdziesz w naszym przepisie na pasztet z wątróbki. Nie zwlekaj! Wypróbuj go przy najbliższej okazji.
Dla kogo?
Pasztet z wątróbki drobiowej z marchewką posmakuje wszystkim miłośnikom domowych podrobów. Żaden kupiony w sklepie produkt tego typu nie może się z nim równać!
Na jaką okazję?
Pasztet z wątróbki będzie doskonałym uzupełnieniem świątecznych przyjęć czy rodzinnych śniadań. Do jego wykonania potrzebujesz jedynie świeżej wątróbki drobiowej, cebuli i marchewki oraz przypraw. Dbaj o to, by twoje codzienne posiłki były pełne różnorodnych smaków. Jesteśmy przekonani, że pasztet z wątróbki drobiowej cię nie zawiedzie.
Czy wiesz, że?
Mielona gałka muszkatołowa nada wyjątkowy smak delikatnemu pasztetowi z wątróbki, a zielona pietruszka – doda mu koloru. Doskonale nada się też kminek lub majeranek – wybierz smaki, które lubisz najbardziej.
Dla urozmaicenia:
Masz ochotę na dalsze modyfikacje? Ta receptura daje ci pole do popisu, zamiast lub oprócz marchewki może w niej się znaleźć zielony groszek, duszone i mielone pieczarki, krojone pomidory suszone, a nawet ugotowana biała fasola lub soczewica. Zastanawiasz się, jak podawać pasztet z wątróbki drobiowej? Przepis, który opracowaliśmy jest uniwersalny. Podpowiadamy jednak, że pasztet z drobiowych wątróbek wybornie smakuje z korniszonami i pajdą chleba.