Pasztet z wątróbki przepis – Zobacz na przepisy.pl

Pasztet z wątróbki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

18

293 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

232 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

199 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

2 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój grubo cebule i marchew.

Krok 2

Posiekaj drobno wątróbkę.

Krok 3

Rozgrzej olej, podsmaż wątróbkę i przełóż do miski.

Krok 4

Roztop 30 gramów masła, uduś do miękkości cebulę i marchewkę. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

Krok 5

Warzywa, pietruszkę, wątróbkę zmiel w maszynce do mięsa przez najdrobniejsze sitko, dopraw gałką muszkatołową i przyprawą Knorr.

Krok 6

Masę mięsną wymieszaj z resztą masła i zmiel jeszcze raz. Przełóż do miski, wstaw na 10 godzin do lodówki. Przed podaniem wyjmij z miski.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Mirosław Kopecki

    Mirosław Kopecki , 18.03.2016

    mkmrekin@gmail.comy

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z wątróbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z wątróbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z wątróbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z wątróbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z wątróbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z wątróbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z wątróbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pasztet domowy
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pasztet z wątróbkiPasztet z wątróbki

To delikatny, mięciutki pasztet, który z łatwością zrobisz w domu w zaledwie godzinę, ponieważ nie wymaga pieczenia! Taki pasztet będzie doskonałym uzupełnień świątecznych przyjęć czy rodzinnych śniadań. Do jego wykonania potrzebujesz jedynie świeżej wątróbki drobiowej, cebuli i marchewki, i oczywiście – przypraw. Wyjątkowy smak nadaje delikatnemu pasztetowi z wątróbki mielona gałka muszkatołowa, a zielona pietruszka – doda mu koloru. Doskonale nada się też kminek lub majeranek – wybierz smaki, które lubisz najbardziej. Masz ochotę na dalsze modyfikacje? – ten przepis daje ci pole do popisy, zamiast lub oprócz marchewki może w ni się znaleźć zielony groszek, duszone i mielone pieczarki, krojone pomidory suszone a nawet ugotowana biała fasola lub soczewica. Pasztet z drobiowych wątróbek polecamy jeść z korniszonami i pajdą chleba.