Pasztet z gęsich wątróbek przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pasztet z gęsich wątróbek

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

500 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

750 mililitrów

6 sztuk

2 łyżki

125 mililitrów

6 łyżek

1 szczypta

100 gramów

4 sztuki

15 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wątróbkę namocz w mleku, podobnie grzyby i odstaw na jeden dzień.

Krok 2

Do grzybów dolej szklankę wody i gotuj je do miękkości.

Krok 3

Pokrój drobno słoninę, podobnie wątróbkę i wymieszaj.

Krok 4

Odsączone grzyby posiekaj drobno, dodaj do wątróbki.

Krok 5

Wbij jajka oraz wsyp bułkę tartą, dopraw solą, pieprzem, gałką oraz imbirem, dokładnie wymieszaj.

Krok 6

Formę wyłóż folią aluminiową i wysmaruj tłuszczem, wlej masę.

Krok 7

Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut. Podawaj na słodko z żurawiną.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pasztet z gęsich wątróbek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pasztet z gęsich wątróbek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pasztet z gęsich wątróbek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pasztet z gęsich wątróbek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pasztet z gęsich wątróbek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pasztet z gęsich wątróbek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pasztet z gęsich wątróbek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pasztet z gęsich wątróbek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej