
Składniki
1 szczypta
500 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
750 mililitrów
6 sztuk
2 łyżki
125 mililitrów
6 łyżek
1 szczypta
100 gramów
4 sztuki
15 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wątróbkę namocz w mleku, podobnie grzyby i odstaw na jeden dzień.
Krok 2
Do grzybów dolej szklankę wody i gotuj je do miękkości.
Krok 3
Pokrój drobno słoninę, podobnie wątróbkę i wymieszaj.
Krok 4
Odsączone grzyby posiekaj drobno, dodaj do wątróbki.
Krok 5
Wbij jajka oraz wsyp bułkę tartą, dopraw solą, pieprzem, gałką oraz imbirem, dokładnie wymieszaj.
Krok 6
Formę wyłóż folią aluminiową i wysmaruj tłuszczem, wlej masę.
Krok 7
Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut. Podawaj na słodko z żurawiną.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej