
Składniki
1 szczypta
500 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
750 mililitrów
6 sztuk
2 łyżki
125 mililitrów
6 łyżek
1 szczypta
100 gramów
4 sztuki
15 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wątróbkę namocz w mleku, podobnie grzyby i odstaw na jeden dzień.
Krok 2
Do grzybów dolej szklankę wody i gotuj je do miękkości.
Krok 3
Pokrój drobno słoninę, podobnie wątróbkę i wymieszaj.
Krok 4
Odsączone grzyby posiekaj drobno, dodaj do wątróbki.
Krok 5
Wbij jajka oraz wsyp bułkę tartą, dopraw solą, pieprzem, gałką oraz imbirem, dokładnie wymieszaj.
Krok 6
Formę wyłóż folią aluminiową i wysmaruj tłuszczem, wlej masę.
Krok 7
Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut. Podawaj na słodko z żurawiną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej