
Składniki
1 szczypta
500 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
750 mililitrów
6 sztuk
2 łyżki
125 mililitrów
6 łyżek
1 szczypta
100 gramów
4 sztuki
15 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wątróbkę namocz w mleku, podobnie grzyby i odstaw na jeden dzień.
Krok 2
Do grzybów dolej szklankę wody i gotuj je do miękkości.
Krok 3
Pokrój drobno słoninę, podobnie wątróbkę i wymieszaj.
Krok 4
Odsączone grzyby posiekaj drobno, dodaj do wątróbki.
Krok 5
Wbij jajka oraz wsyp bułkę tartą, dopraw solą, pieprzem, gałką oraz imbirem, dokładnie wymieszaj.
Krok 6
Formę wyłóż folią aluminiową i wysmaruj tłuszczem, wlej masę.
Krok 7
Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 60 minut. Podawaj na słodko z żurawiną.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej