Kurczak w sosie z owocami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak w sosie z owocami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

138 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

84 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

50 gramów

1 opakowanie

70 gramów

50 gramów

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

50 mililitrów

300 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka posyp szczyptą soli i pieprzu. Orzechy dobrze wymieszaj w moździerzu, następnie dodaj bułkę tartą i ponownie wymieszaj.

Kurczak w sosie z owocami - Krok 1

Krok 2

Dwa jajka roztrzep z jednym żółtkiem. Piersi z kurczaka panieruj - najpierw w jajku, następnie w orzechach. Mięso smaż na średnio rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Kiedy orzechy zrobią się rumiane, przełóż mięso do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz przez 15 minut.

Kurczak w sosie z owocami - Krok 2

Krok 3

Paprykę pokrój w drobną kostkę, dodaj do pozostałego na patelni tłuszczu i podsmaż przez chwilę. Fix Knorr wymieszaj z 300 mililitrami wody i wlej na patelnię.

Kurczak w sosie z owocami - Krok 3

Krok 4

Z melona i arbuza wytnij za pomocą dużego noża cienkie duże plastry. Następnie połóż plastry owoców płaską stroną na desce i wytnij pasy szerokości 1 centymetra. Każdy pasek potnij w kostkę, również o boku 1 centymetra.

Kurczak w sosie z owocami - Krok 4

Krok 5

Przygotuj duży, plaski talerz. Powstałe kwadraciki układaj na środku talerza na przemian, raz z arbuza, raz z melona, w formie dużego kwadratu o boku 5 centymetrów tak, aby powstała szachownica.

Kurczak w sosie z owocami - Krok 5

Krok 6

Pierś z kurczaka odstaw na 5 minut po wyjęciu z pieca. Następnie przekrój pod kątem na trzy części. Ułóż je na środku szachownicy owocowej. Za pomocą łyżki, w pustych miejscach na talerzu, wlej kropki sosu nie zasłaniając owoców.

Kurczak w sosie z owocami - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!

2

Opinie o przepisie

  • przepisy.pl

    przepisy.pl , 18.03.2016

    Ania melona i arbuza używamy do wykonania tych dekoracyjnych kwadratów. Z innych owoców ciężko Ci będzie wyciąć takie ozdobne kwadraty do wykonania szachownicy. Jeśli nie masz tych owoców może zrezygnować z szachownicy. Kurczak dobrze się komponuje z owocami więc możesz też ułożyć do na wyfiletowanych pomarańczach lub innych owocach np. brzoskwiniach czy ananasie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ania Rzeczkowska

    Ania Rzeczkowska , 09.03.2016

    Witam, czy zamiast melona i arbuza pasowałyby pomarańcze?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak w sosie z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak w sosie z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak w sosie z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak w sosie z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak w sosie z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak w sosie z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak w sosie z owocami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak w sosie z owocami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Muffinki ze szpinakiem
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak w sosie z owocamiKurczak w sosie z owocami

Kurczak w sosie z owocami to danie pokazowe – przyrządź je na obiad lub kolację, a twoi goście będą zachwyceni. Chrupiący kurczak w paprykowym sosie podany na soczystej, owocowej szachownicy – to strawa dla ciała i ducha. Aby urozmaicić popularnie przyrządzane piersi kurczaka, do panierki użyj orzechów nerkowca i włoskich. Stworzą one chrupiącą i lekko słodką otoczkę nadając mięsu oryginalnego smaku. Tłuszcz powstały podczas smażenia wykorzystaj do stworzenia szybkiego i pysznego sosu. A co z owocowym elementem dania? Pomarańczowy melon i arbuz stworzą soczysty duet, któremu nikt się nie oprze. Owocowe smaki wpłyną nie tylko na smak dania, ale również na jego walory estetyczne. Wystarczy parę minut, by stworzyć z nich kolorową szachownicę. Ułóż na niej kawałki piersi z kurczaka, a twoja potrawa będzie prezentować się jak danie z wykwintnej restauracji. W konkurencji z innymi amatorami gotowania – szach i mat dla ciebie!