
Składniki
2 sztuki
50 gramów
1 opakowanie
70 gramów
50 gramów
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
50 mililitrów
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka posyp szczyptą soli i pieprzu. Orzechy dobrze wymieszaj w moździerzu, następnie dodaj bułkę tartą i ponownie wymieszaj.

Krok 2
Dwa jajka roztrzep z jednym żółtkiem. Piersi z kurczaka panieruj - najpierw w jajku, następnie w orzechach. Mięso smaż na średnio rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Kiedy orzechy zrobią się rumiane, przełóż mięso do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz przez 15 minut.

Krok 3
Paprykę pokrój w drobną kostkę, dodaj do pozostałego na patelni tłuszczu i podsmaż przez chwilę. Fix Knorr wymieszaj z 300 mililitrami wody i wlej na patelnię.

Krok 4
Z melona i arbuza wytnij za pomocą dużego noża cienkie duże plastry. Następnie połóż plastry owoców płaską stroną na desce i wytnij pasy szerokości 1 centymetra. Każdy pasek potnij w kostkę, również o boku 1 centymetra.

Krok 5
Przygotuj duży, plaski talerz. Powstałe kwadraciki układaj na środku talerza na przemian, raz z arbuza, raz z melona, w formie dużego kwadratu o boku 5 centymetrów tak, aby powstała szachownica.

Krok 6
Pierś z kurczaka odstaw na 5 minut po wyjęciu z pieca. Następnie przekrój pod kątem na trzy części. Ułóż je na środku szachownicy owocowej. Za pomocą łyżki, w pustych miejscach na talerzu, wlej kropki sosu nie zasłaniając owoców.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak w sosie z owocami
Kurczak w sosie z owocami to danie pokazowe – przyrządź je na obiad lub kolację, a twoi goście będą zachwyceni. Chrupiący kurczak w paprykowym sosie podany na soczystej, owocowej szachownicy – to strawa dla ciała i ducha. Aby urozmaicić popularnie przyrządzane piersi kurczaka, do panierki użyj orzechów nerkowca i włoskich. Stworzą one chrupiącą i lekko słodką otoczkę nadając mięsu oryginalnego smaku. Tłuszcz powstały podczas smażenia wykorzystaj do stworzenia szybkiego i pysznego sosu. A co z owocowym elementem dania? Pomarańczowy melon i arbuz stworzą soczysty duet, któremu nikt się nie oprze. Owocowe smaki wpłyną nie tylko na smak dania, ale również na jego walory estetyczne. Wystarczy parę minut, by stworzyć z nich kolorową szachownicę. Ułóż na niej kawałki piersi z kurczaka, a twoja potrawa będzie prezentować się jak danie z wykwintnej restauracji. W konkurencji z innymi amatorami gotowania – szach i mat dla ciebie!



































