
Składniki
2 sztuki
50 gramów
1 opakowanie
70 gramów
50 gramów
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
50 mililitrów
300 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi z kurczaka posyp szczyptą soli i pieprzu. Orzechy dobrze wymieszaj w moździerzu, następnie dodaj bułkę tartą i ponownie wymieszaj.

Krok 2
Dwa jajka roztrzep z jednym żółtkiem. Piersi z kurczaka panieruj - najpierw w jajku, następnie w orzechach. Mięso smaż na średnio rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Kiedy orzechy zrobią się rumiane, przełóż mięso do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika i piecz przez 15 minut.

Krok 3
Paprykę pokrój w drobną kostkę, dodaj do pozostałego na patelni tłuszczu i podsmaż przez chwilę. Fix Knorr wymieszaj z 300 mililitrami wody i wlej na patelnię.

Krok 4
Z melona i arbuza wytnij za pomocą dużego noża cienkie duże plastry. Następnie połóż plastry owoców płaską stroną na desce i wytnij pasy szerokości 1 centymetra. Każdy pasek potnij w kostkę, również o boku 1 centymetra.

Krok 5
Przygotuj duży, plaski talerz. Powstałe kwadraciki układaj na środku talerza na przemian, raz z arbuza, raz z melona, w formie dużego kwadratu o boku 5 centymetrów tak, aby powstała szachownica.

Krok 6
Pierś z kurczaka odstaw na 5 minut po wyjęciu z pieca. Następnie przekrój pod kątem na trzy części. Ułóż je na środku szachownicy owocowej. Za pomocą łyżki, w pustych miejscach na talerzu, wlej kropki sosu nie zasłaniając owoców.


Dobra rada:
Po przyrządzeniu obiadu zostało ci trochę orzechów włoskich? Skomponuj z nich własne musli – dodaj do nich bakalie oraz suszone owoce i dosyp do mleka lub ulubionego jogurtu!
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kurczak w sosie z owocami
Kurczak w sosie z owocami to danie pokazowe – przyrządź je na obiad lub kolację, a twoi goście będą zachwyceni. Chrupiący kurczak w paprykowym sosie podany na soczystej, owocowej szachownicy – to strawa dla ciała i ducha. Aby urozmaicić popularnie przyrządzane piersi kurczaka, do panierki użyj orzechów nerkowca i włoskich. Stworzą one chrupiącą i lekko słodką otoczkę nadając mięsu oryginalnego smaku. Tłuszcz powstały podczas smażenia wykorzystaj do stworzenia szybkiego i pysznego sosu. A co z owocowym elementem dania? Pomarańczowy melon i arbuz stworzą soczysty duet, któremu nikt się nie oprze. Owocowe smaki wpłyną nie tylko na smak dania, ale również na jego walory estetyczne. Wystarczy parę minut, by stworzyć z nich kolorową szachownicę. Ułóż na niej kawałki piersi z kurczaka, a twoja potrawa będzie prezentować się jak danie z wykwintnej restauracji. W konkurencji z innymi amatorami gotowania – szach i mat dla ciebie!