Kurczak z papryką i chorizo przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak z papryką i chorizo

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

304 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

118 osób wydrukowało

Pobierz pdf

242 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

500 gramów

100 gramów

3 sztuki

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso i kiełbasę chorizo pokrój w drobną kostkę, a oczyszczoną paprykę w cienkie paski.

Kurczak z papryką i chorizo - Krok 1

Krok 2

Zetrzyj skórkę z pomarańczy i wyciśnij sok z połowy. Szczypiorek drobno posiekaj.

Kurczak z papryką i chorizo - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj mięso, chorizo z papryką, skórką i sokiem z pomarańczy oraz 2/3 szczypiorku. Dodaj 2 łyżki oliwy z oliwek, dopraw Przyprawą do złotego kurczaka Knorr.

Kurczak z papryką i chorizo - Krok 3

Krok 4

Na patelni rozgrzej kolejne 2 łyżki oliwy. Smaż mieszankę porcjami, na patelni, około 7 minut z każdej strony, do momentu, kiedy mięso będzie miękkie. Podawaj posypane resztą szczypiorku.

Kurczak z papryką i chorizo - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak z papryką i chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak z papryką i chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak z papryką i chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak z papryką i chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak z papryką i chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak z papryką i chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak z papryką i chorizo - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak z papryką i chorizo - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak z papryką i chorizoKurczak z papryką i chorizo

Jeśli szukasz przepisu na szybką w przygotowaniu przekąskę, ten przepis będzie dla Ciebie odpowiedni. Kurczak z papryką i pikantnym chorizo łączy w sobie delikatny smak kurczaka, wyrazistą nutę hiszpańskiej kiełbasy oraz słodki aromat pomarańczy. Przyrządzenie tej przystawki zajmie Ci zaledwie kilkanaście minut, a w rezultacie otrzymasz danie do podania na niemal każdą okazję. Pierwszym krokiem jest posiekanie chorizo oraz mięsa z kurczaka w drobną kostkę. Teraz czas na paprykę – pokrój ją w cienkie paski, zetrzyj skórkę z pomarańczy, a z jej połówki wyciśnij sok. Jeśli chcesz, by danie zyskało jeszcze bardziej wyrazisty smak, posiekaj drobno szczypiorek. Następnie wymieszaj pokrojone składniki, dodaj dwie łyżki oliwy z oliwek i dopraw do smaku: świeżo zmielonym pieprzem, tymiankiem i czosnkiem granulowanym. Teraz wystarczy już tylko wrzucić mieszankę na patelnię i smażyć partiami. Tak przygotowaną przekąskę serwuj w małych kokilkach, najlepiej oprószoną szczypiorkiem. Zainspiruj się naszym przepisem i przygotuj pysznego kurczaka z papryką i chorizo.